úterý 6. března 2012

Recenze - Eldest

Eldest (Odkaz Dračích jazdcov, #2)
Nakladatelství: Fragment
Autor:  Christopher Paolini
Autor obálky:  John Jude Palencar
Překlad:  Olga Machútová
Počet stran:  656
Rok vydání:  2009
Vazba:  brožovaná
Formát:  200 x 135 mm
Originální název:  Eldest, Inheritance, Book 2




Anotace:

Eldest (Inheritance, #2)Eragon s dračicí Safirou právě zachránili vzbouřence před zkázou, kterou jim s pomocí zlovolných sil přichystal král Galbatorix, krutý vládce Království. Teď musí Eragon cestovat do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Čeká jej jedinečná cesta, na níž poznává úžasná místa i lidi. Každý den přináší nové dobrodružství. Ale Eragonovu mysl stále sužuje zmatek a nejistota, komu může věřit.

Mezitím jeho bratranec Roran musí vybojovat jinou bitvu doma v Carvahallu - takovou, která dostává Eragona do ještě vážnějšího nebezpečí.

Zardousí nakonec králova temná ruka veškerý vzdor? Možná jí neunikne ani sám Eragon...


Pocit po přečtení: Murtagha né!

Proč jsem si knihu vybrala

Eldest patří do série Odkaz dračích jezdců, kterou jsem začala číst už jako malá. Draky jsem vždycky milovala jako součást fantasy, kterou jsem coby mladší četla v hojném počtu, a tak mne kniha jako Eragon a Eldest nenechala chladnou. Zároveň jsem také zvědavá na to, jak dopadnou osudy mých oblíbených hrdinů.

Něco málo k obálce

Obálka laděná do rudé barvy, která ladí i s hlavou draka (Trna) je naprosto senzační. Není sice nějak přeplácaná, ale drak je realisticky vykreslen stejně jak si ho představuji. Narozdíl od Safiry v Eragonovi vypadá Trn nebezpečněji a „živěji“.

Hodnocení (obsahuje spoilery)

S Eragonem se zde setkáváme na jeho cestě do Ellesméry, hlavního města, kde bydlí elfové. Doprovází jej Arya, elfská vyslankyně, jež může za to, že se Safira dostala právě k Eragonovi. Po bitvě ve Farthen Dur mu nezbývá mnoho času na výcvik, a tak jej musí začít okamžitě. Cesta se samozřejmě neobejde bez menších komplikací, jak jinak. Safira je schopná chrlit oheň, Eragon je nazýván Stínovrahem, získal nepěknou jizvu a jeho věrný přítel Murtagh byl odvlečen Urgaly. Náhoda?

 


Ellesméra je doopravdy neuvěřitelná. Od samotné královny a jejího bílého Havrana, nehledě na kočkodlaka, až po stromy a nádhernou architekturu. Eragonův výcvik započíná a jeho mistrem není nikdo jiný než sám mistr Oromis a jeho chromý zlatý drak Gleadr. Jak postupně mladý hrdina zjišťuje, s fyzičkou je na tom dost bledě a jeho znalost starověkého jazyka je teprve v kolíbce. Zatnou zuby a učit se. Jak postupně zjišťujeme, elfíci jsou zde vyobrazeni jako vegetariáni, kteří odmítají pozřít jakékoliv maso. Pro Safiru trochu problém.  A tak Eragon postupně poodhaluje střípky své minulosti, s Oromisem po boku a s Aryou po druhém, učí se šermovat, kouzlit a mnoho dalších věcí, které by měl mladý jezdec umět.

Na druhou stranu se zde rozvíjí příběh z pohledu Eragonova bratrance Rorana, který zůstal se svou snoubenkou Katrinou v Carvahallu. Mladí snoubenci se snaží čelit nepřízni osudu a po napadení Ra'zaky na nic nečekají a zosnovují výpravu do Surdy. Může se něco takového vůbec povést? Nejasná představa o povstalcích, kteří se brání Galbatorixovi. Cesta je těžká a zdlouhavá. Během neustálých napadení je stále méně a méně lidí. Dokáže se Carvahall zachránit a dorazit až do Surdy? 

Další osudy se odehrávají v Surdě, do které se snaží utéci Vardenové z Farthen Duru v čele s Nasuadou, dcerou zesnulého vardenského krále. Jsou snad v ještě větším nebezpečí, protože právě oni znamenají pro krále mimo samotného Eragona největší hrozbu. Schyluje se tu k obrovské bitvě, která se nakonec odehraje a nebudou v ní chybět naši známí přátelé, jako Roran, Arya, Eragon, Hrotgar, či dokonce Gertruda. A co se stalo s holčičkou Elvou, která získala v prvním díle dračí značku? Očekávejte také překvapení na samém konci, Eragon odhalí děsivé rodinné tajemství. 
A ano! Setkáme se konečně s mojí nejoblíbenější postavou, i když jen na chvíli. Ale i přesto to stojí za to. Pro ty, kteří Murtagha pokládají za padoucha, tak ať. Stejně si ale myslím, že je to jen chudinka ve spárech osudu, za což může samozřejmě jeho otec Morzan. Neni nad sexy dobrodruha.

Čeká vás neuvěřitelná podívaná, ve které se budou rvát draci. Pokud jste fanoušky těchto tvorů, rozhodně si přijdete na své. Po dočtení Eldesta jsem byla lehce rozčarovaná. Kniha má přes 600 stran, což by mohlo leckterého čtenáře lehce odradit. Ale já se tím prokousala a uznávám, že Paolini patří mezi jedny z těch lepších spisovatelů. Vytvořil si vlastní svět Alagaësie, plného mýtických tvorů. Dračí prvky dodají příběhu rozhodně tu správnou šťávu a lehký milostný vztah mezi Eragonem a Aryou knihu rozhodně také opepřil. 

Krajina a prostředí byly neuvěřitelné, a pokud bych se mohla vyjádřit k postavám, také stály za to. Mistra Oromise si oblíbíte prakticky hned, starý a moudrý s nádherným zlatým drakem.. Navíc to byl přítel Broma. Zamilovala jsem si mluvícího bílého havrana elfské královny, Blagdena. Jeho hádanky jsou plné vtipu a rozhodně se při nich nenudíte.

Celá kniha je napsána velmi čtivě a pohled z několika různých pohledů jí neuškodí, spíše naopak. Jsem ráda, že se režisér Eragona rozhodl ve filmování této série nepokračovat, jednička mne zklamala a bohatě to stačilo. V nejhorším přestat.

Celkové hodnocení: 81 %

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Zdroje:

1 komentář :