čtvrtek 8. března 2012

Recenze - Andělé 2: Muka

Muka (Andělé, #2)Nakladatelství: Euromedia Group
Autor:  Lauren Kate
Autor obálky:  Angela Carlino, Kateřina Stárková
Překlad:  Jana Jašová
Počet stran:  328
Rok vydání:  2011
Vazba:  v pevných deskách s papírovým přebalem
Formát:  205 x 130 mm
Originální název:  Torment


Anotace:

Torment (Fallen, #2)
 Když se Lucinda Priceová po pohnutých událostech ve škole Meče & kříže dostane do kalifornské Pobřežní akademie, zdá se, že se všechno obrací k lepšímu. Její nová škola se s pochmurnou polepšovnou v georgijských močálech nedá vůbec srovnat: akademie byla založena pro nefilimské studenty, tedy pro potomky lidí a andělů. Studium je tady mnohem zajímavější, andělští i démonští učitelé mnohem přívětivější a Luce si postupně nachází i nové přátele, kteří jí pomáhají vyrovnat se s tragickou smrtí kamarádky Penn.
Pobřežní akademie má jen jednu vadu na kráse: není tu Daniel, Luceina spřízněná duše, padlý anděl, s nímž ji od počátku věků pojí láska silnější než smrt, ale také krutá kletba. Daniel zmizel za jakýmsi tajemným posláním, o němž Luce odmítá cokoli prozradit. V osamělé dívce tak narůstají pochybnosti o tom, jestli je Danielova verze minulosti pravdivá. Cítí, že Daniel jí něco tají. Kde teď je a co dělá? Proč se dal dohromady se svým odvěkým rivalem Camem? A kdo jsou slepí Vyhnanci, kteří se záhadně objevují v okolí akademie?
Zkrátka, co když bylo všechno jinak? A co ji čeká, pokud se vydá tajemnými chodbami stínů minulosti a pokusí se záhadám přijít na kloub sama?

Video:


Proč jsem si knihu vybrala

O několik recenzí dozadu jsem psala právě o Pádu, který jsem objevila díky úžasné obálce. A k čemu by mi byla kniha, kdybych si nemohla přečíst i pokračování? Byla jsem vlastně dost zvědavá, co se bude dít na Pobřežní akademii a jak se bude dále vyvíjet vztah Daniela a Luce. Nehledě samozřejmě na úžasného Cama.

Reakce těsně po dočtení: Chci taky studovat na Pobřežní akademii!

Něco málo k obálce


Stejně jako u prvního dílu, i zde se obálky prakticky nijak nelíší až na drobnosti ve fontech. Samotná obálka a modelka se mi ze všech tří dílů líbí asi nejvíc, nápis i celá scenérie jsou naprosto k sežrání. Kdyby nic jiného, tuhle knihu bych si pořídila právě už jen kvůli tomu, abych si je vystavila a denně se na ni chodila dívat.




Hodnocení (obsahuje spoilery)

S hlavní hrdinkou Lucindou Priceovou se setkáváme ve chvíli, kdy opustila školu Meče a kříže a míří do Pobřežní akademie. Po těch šílených podmínkách, které musela u Meče a kříže absolvovat, je už zvyklá prakticky na vše, a tak jí prosluněná škola plná světla prakticky vyrazí dech. A nejen to, je to škola pro nefilimy, potomky andělů a lidí. Není tedy nic neobvyklého, že Luceini noví spolužáci mají magické schopnosti, které podědili. Nehledě na to, že je z Luce něco jako celebrita, díky své nekonečné lásce k Danielovi.

Daniel se od Luce musí držet pryč, spolu s Camem mají za úkol udržet Vyhnance od Luce co nejdál to půjde. Pozor na Hvězdné střely, které mohou anděly zabít! Luce celkem zapadá. Její posedlost Hlasateli je však čím dál větší. Jejich noví učitelé, démon a andělice, kteří jsou mimochodem milenci, hlásají o Hlasatelích mnoho nového... A mezi Luce a Danielem panuje velké napětí. Miluje ho Luce doopravdy, nebo je to jen iluze, kterými jí Daniel nejspíš krmí? Tolik tajemství, která chudinka Lucinda nezná. Sice je tu roptýlení v podobě hezkého nefilima, Milese, či ostatní andělé v podobě Arianne, či démonů coby Rolanda, Cama a podobně.

Lucinda chce zjistit jen jediné, a to vše o svojí minulosti a to, v čem vězí její kletba. Po prvním polibku vždy Lucinda uhoří v plamenech. Není to moc hezký pohled. A jak na tom je Daniel? Jak on prožívá ta léta utrpení, mezi reinkarnacemi své lásky? Mnoho otázek, žádné odpovědi. Nakonec se Luce naučí manipulovat s Hlasateli a s pomocí Milese a spolubydlící Shelby dokážou vejít do jeho útrob a objevit se na jiném místě. Je snad tohle způsob, jak změnit historii?

Mezitím se na obou stranách, v Pekle i na Nebesích, chystá akce doslova nebeského kalibru. Udržet Luce v bezpečí, to je to hlavní. Padouši jí totiž usilují o život (tedy mimo Vyhnance, ti Luce potřebují ke kdovíčemu).
Lucinda musí jít do hloubi své duše a postavit se svému osudu čelem, aby ho přemohla. Čelí zkoušce, která jí může  stát život, nebo jí připravit o Daniela. Jediný krok.. Jak si Lucinda nakonec zvolí?

Ve srovnání s prvním dílem se mi Muka asi líbila o něco víc. Příběh už se nám pěkně rozjel a nebýt Daniela (kterého začínám pomalu nesnášet), tak by se mi to líbilo ještě o něco více. Chápu, že blond úžasný anděl je prostě k sežrání, nehledě na to, co kvůli Luce neustále podstupuje, ale přiznejme si to. Kdyby nebylo Daniela, tak by Luce mohla žít v pohodě s někým jiným a dožívala by se dospělosti.

Shelby vypadá sice trochu jako pěkná mrcha, ale nakonec jsem si jí fakt oblíbila, stejně jako Milese (holt mi připomíná Heatha a Masona ze Školy noci a VA), prostě takovej medvídek. Na Cama stejně ale nikdo nemá, i když tu tenhle padouch nebyl zrovna moc vykreslen. Doufám, že ještě přijde jeho čas. Luce byla více snesitelná než obvykle, dokonce lepší než Daniel, což jí vyzvdvihuje úplně v novém světle. Nevadí mi.

Kniha je opět psána srozumitelně a rychle se čte, na nic si nemohu stěžovat.

Celkové hodnocení: 80 %

Zdroje:
Anotace
Obrázky
Obálky


2 komentáře :

  1. Mám úplně stejný názor jako ty!Daniela jsem si nevím proč představovala z hnědýmy vlasy...neptej se mně proč,ani já to nevím:D

    OdpovědětVymazat