pátek 23. března 2012

Recenze - Jestli zůstanu

Anotace:

Jestli zustanu (Gayle Formanova) obalV románu Jestli zůstanu autorka Gayle Formanová popisuje moderní příběh šestnáctileté dívky Mii, talentované cellistky, která jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto.

Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče - a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí - odejít, anebo zůstat.

Reakce těsně po dočtení: Sednout za volant? No to radši ne..







Proč jsem si knihu vybrala

If I Stay (If I Stay, #1)Na tuto knihu jsem narazila díky několika recenzím na knižních blozích. Všichni měli převážně pozitivní hodnocení, a tak jsem neváhala a zalovila po ní v knihovně. A musím říci, že jsem neprohloupila.

Něco k obálce

Obálky k If I Stay nejsou vůbec špatné. Ta česká celkem vyjadřuje děj knihy (pokud beru v potaz jenom to cello), v ostatních verzích buď převládá obličej ležící dívky, který je velmi povedený, či jednoduchá modro-bílá kombinace. Pěkné, ke knize se doopravdy hodí.

Video:


Hodnocení (může obsahovat spoilery)

If I StayPo dočtení If I Stay jsem byla chvilku doopravdy mimo. Jak jsem už řekla na začátku, nelituju, že jsem si jí přečetla. Těším se na pokračování.

Šestnáctiletá dívka Mia má všechno, co by si její vrstevnice mohly přát. Neuvěřitelný hudební talent, úžasného kluka, milující rodinu. Mimoto je v jejím životě mnoho otázek, které musí dívka vyřešit. Vydá se za svým snem do New Yorku na univerzitu nebo zůstane doma se svým přítelem Adamem?

If I StayCelý příběh není rozdělen na kapitoly, nýbrž je označen časovými údaji, které značí průběh Miina dne. Den jako každý jiný, Mia se vydává se svými rodiči navštívit své prarodiče. Na místě, na jakém Mia bydlí, je téměř nemožné, aby ledovka vydržela, kvůli 2 centimetrům sněhu tu dokonce ruší i školní vyučování.. Právě tohle je však Mie osudné. Na silnici je ledovka a v tu nejhorší chvíli se Miin život drasticky mění.

Autonehoda. Mia necítí nic, jen prudkou bolest. V následující chvíli se již vznáší nad troskami jejich auta, pohlížejíc na zbytky těl jejích rodičů. V zápětí Mia zjišťuje, že je mimo své tělo, které leží bezvládně a v příšerném stavu v příkopu.

Jika Aku Tetap Di Sini (If I Stay, #1)Dívka je odvezena spolu se svým bratrem do nemocnice, kde oba bojují o holý život. Miino tělo je v komatu, a dívka mezitím pozoruje své truchlící příbuzné a následně i nejlepší kamarádku a Adama, který jí ze všech sil prosí, aby se vrátila.

Během celého příběhu se dovídáme o Miině minulosti, o jejím hudebním nadání na cello a o tom, jak se seznámila s Adamem. Příběh vás okamžitě vtáhne do děje, takže se s hlavní hrdinkou velmi snadno ztotožníte. If I Stay bylo velmi emotivní, zvláště pak části nehody a následně poté. Mia řeší jednoduchou otázku, jestli má odejít za svými rodiči a nebo zůstat se svým klukem a vyrovnat se s následky nehody.

Pokud bych měla zhodnotit postavy, jsem více než spokojená. Mia byla sympatická, stejně tak Adam. Přiznám, že jsem v některých pasážích i brečela, což se mi u moc knih nestává (další byly HG). I když byla kniha útloučká, i přesto ve mně zanechala silný pocit a jsem doopravdy zvědavá na druhý díl, pojmenovaný Where She went.

Celkové hodnocení: 85 %


Zdroje:
Anotace
Obálky

5 komentářů :

  1. U téhle knížky jsem probrečela moře a moře slz. taky jsem se v průběhu četby dozvěděla, že zemřel Hvael, takže mi bylo trochu smutno ještě víc. jestli zůstanu ve mě vyvolala otázku, jestli já bych se vrátila, kdybych byla na jejím místě.
    Mia mi byla strašně sympatická, hlavně pro její bášeň pro hudbu. Taky jsem si oblíbila jejího dědečka, který jí řekl, že se na ni nebude zlobit, kdyby se rozhodla pokračovat. taky ve mě kniha zanechala silný dojem a těším se na druhý díl.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná knížka a pěkně jsem si u ní i pobrečela. A co se týče obálek se mi nejvíce asi líbí spíš ty zahraniční než ta naše.

    OdpovědětVymazat
  3. If I Stay patří k mým nejoblíbenějším knížkám, i přes její tenoučkoust toho v ní je hodně a po přečtení ve mně zanechala silný dojem. Musím ale říct, že druhý díl se mi líbil ještě víc. :>

    OdpovědětVymazat
  4. Mám ji už hrozně dlouho doma, těším se, až se k jejímu přečtení dostanu. Hrozně se mi líbí originální obálky, ale i ta naše má něco do sebe, když odbalíš vrchní přebal, na desce najdeš bílého motýlka přesně v místě, kde je ten barevný na přebalu, je to takový detail, ale strašně se mi to líbilo. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych téhle knížce dala aspoň 90%. :DD

    OdpovědětVymazat