pátek 30. března 2012

Recenze - Tweety s city

Tweety s city (Elizabeth Rudnickova) [CZ] obalAnotace:

Román v tweetech, e-mailech a blozích...

Claire nemůže uvěřit, že si ji na Twitteru našel její vysněný kluk. Myslela si, že si jí nikdy ani nevšimne, ale jak se zdá, rozumí jí líp než kdokoliv jiný. Twittersmír je ale záhadné místo, kde se občas přátelé chovají jinak než v reálném světě. A aby toho nebylo málo, Claire si uvědomí, že je zamilovaná do úplně posledního kluka, který kdy připadal v úvahu…

 Pocit po dočtení: Týden nechci twitter ani vidět!

Proč jsem si knihu vybrala

Ne, doopravdy jsem neměla v plánu jí číst. Sice jsem o ní četla na Cooboo, ale doopravdy jsem po ní nějak netoužila. Ale znáte ty chvíle, kdy vejdete do knihovny, uvidíte knihu a víte, že si jí prostě musíte půjčit, i když je třeba na nic? Ach ano, tato kniha patří mezi ně. Byla to novinka, a tak jsem jí popadla, nacpala do batohu a vzala. Žádný jiný důvod jsem ani neměla.




Něco k obálce

Tweet HeartNo není k nakousnutí? :D Sladká a originální. Ne, že bych byla fanouškem podobných knih, i když jsem je dříve v hojném počtu četla. Nyní převažuje YA fantasy. No, to je jedno. Jak naše, tak i zahraniční obálka jsou si velmi podobné. Pár na obálce, přesně znázorňující, o čem asi celá kniha bude. Připravte se na Twitter jízdu.

Hodnocení (může obsahovat drobné spoilery)

Hned na začátku bych chtěla upozornit, že celá kniha je psaní buď v tweetech nebo e-mailech. Ano, je to dost neobvyklé a na knižním trhu jsem se ještě s podobným stylem nesetkala. Pokud nevíte, o co na Twitteru jde, je to v podstatě sociální síť, kde si můžete vyměňovat vzkazy, či tak nějak podobně (díky giveaway jsem tam pečená vařená :D). Abych pravdu přiznala, než jsem si na tenhle styl zvykla, byla to pěkná chvilka, zvláště pak na typický twitter systém posílání vzkazů (však to znáte, závisláci).

419138_361532867214854_291637627537712_1157454_952704738_n_largeDěj se točí kolem čtyř postav. Hlavní hrdinkou je Claire. Prototyp typické "nepolíbené" holky, tiché a šedé myšky, která zatím neměla žádného kluka. Jak už to bývá, pokukuje po jednom z největších fešáků na škole, po JD Whitcombovi. Dále tu máme Claiřinu nejlepší kamarádku Lottie, která je jejím pravým opakem. Ráda flirtuje, kluky střídá jako ponožky a ve škole patří mezi nejkrásnější holky.
Dvojici kamarádek pak doplňuje počítačový manikak Bennett, prototyp domácího gaučového kluka a jeho kamarád Will, který pracuje s Claire v novinách a tajně je do ní zamilovaný. Žel bohu, Claire ho vnímá jako staršího bratra, kterému se může svěřovat se svým milostným životem, pokud není Lottie nablízku.

_mg_0031-kopiera_196218188_largeCelý příběh nám ukazuje měnící se vztahy mezi přáteli a také smyčku, do které se chytí jeden mladík. Pro lásku k dívce je schopen se i znemožnit a vystupovat na twitteru pod přezdívkou Whitcomba, do kterého je Claire zamilovaná. Jedna malá lživá zpráva a všechno je vzhůru nohama. Pokud chcete vědět, jak to s Claire, Willem, Lottie a Bennem dopadne, šáhněte právě po Tweetech.

Neobvyklý styl psaní jsem si nakonec oblíbila, stejně jako hrdiny. Lottie nešlo mít nerad, Claire taky nebyla špatná. Ano, sice je Will idiot, ale udělal to z lásky. Kdo z nás někdy nebyl v podobné situaci? Mějte toho chudáka rádi. A Bennett? Jeho články do novin jsou příjemnými vsuvkami v celé knize. Stejně jako Claiřina poradna, což mi přišlo dost vtipné. Holka, která nemá zkušenosti je v čele poradny. Paráda!


Tumblr_m1lmwnpe4b1r9ggrvo1_500_large
Oddechové čtení na jeden večer, které ihned zhltnete. I když by se mohlo zdát, že se jedná o klišé příběh (což také je, takový klasický), přesto mne bavil a rozhodně patří k tomu lepšímu v tomhle žánru, co jsem kdy četla. Příjemní hrdinové, neobvyklá forma, vtipné situace, zvláště pak komunikace mezi Lottie a Bennem. A na závěr bych chtěla dodat, pozor na Twittersmír!

Celkové hodnocení:    85 %

Zdroje: 
Obálky
Anotace
Obrázky

Žádné komentáře :

Okomentovat