sobota 14. dubna 2012

Recenze - Percy Jackson: Zloděj blesku

Percy Jackson 1 - Zlodej blesku (Rick Riordan) obalAnotace:

Jmenuji se Percy Jackson.
Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu.
Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr.
Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia.
Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi?
Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!

 Pocit po dočtení: Nakopat Arése.







Video:



Proč jsem si knihu vybrala

The Lightning Thief (Percy Jackson and the Olympians, #1)Jako první jsem viděla film. Myslím, že to bylo tak před dvěma lety na Valentýna. Byla jsem doopravdy zvědavá, protože řeckou mytologii naprosto zbožňuji. Už tu byly příběhy o polobozích z řeckých bájí jako Herakles, Perseus a podobně, ale s polobohy v dnešní době jsem se nesetkala. Jakmile jsem tedy měla možnost, sehnala jsem si i knihu, jelikož jsem byla zvědavá na to, jaká je předloha mého oblíbeného filmu.

Něco málo k obálce 

Musím uznat, že zahraniční obálky na svůj žánr a zaměření na věkovou skupinu skvělé. Na většině z nich vidíme Percyho ve vodě, či v různých situacích. Ta česká není až tak špatná, zachycuje Percyho boj s Minotaurem. 

Hodnocení (může obsahovat spoilery)

The Lightning Thief (Percy Jackson and the Olympians, #1)Percy Jackson. Vyhodili ho už z mnoha soukromých škol, jelikož se vždy něco přihodilo. Co je na tom problémovém chlapci tak špatného? Je mu teprve dvanáct. Teprve na škole v Yancy to vypadá, že se udrží. Se svým nejlepším kamarádem Groverem a sympatickým učitelem Brunnerem na vozíčku se zdá, že všechno bude v pohodě. Vše se pokazí teprve až na výletě do muzea, kde se z učitelky paní Doddsové vyklube Lítice, nejhorší posluhovačka boha smrti, Háda. Percy unikle jen o vlásek díky svému meči, který mu dá pan Brunner. V podobě propisky.

http://img.aktualne.centrum.cz/287/80/2878062-percy-jackson.jpgOd té doby jde všechno z kopce. Percy začíná zjišťovat, že není vůbec normální. Dysleksie, hyperaktivita a písmo, které nemůže přččíst. Zvláštní, že starořecké texty zvládne levou zadní. Po této nehodě je z Yancy vyloučen. Grover ho doprovází domů, za jeho nevlastním a šíleným otcem Gabem. Percyho matka ví, co se děje, a tak na Groverovu prosbu s Percym odjede směr Montauk na výlet. To je bohužel vyloučenou poté, co se za nimi pustí Minotaurus. Percyho život je v sázce. Po ztrátě matky a zabití Minotaura se Percy polomrtvý dostává do Tábora Polokrevných, kde zjišťuje, že je vlastně také polobem a jeho otcem je Poseidon.


http://www.slantmagazine.com/images/film/percyjackson&theolympians.jpgJe tu však další problém. Někdo ukradl Diovi jeho Mistrovský blesk. A Bohové si myslí, že to byl právě Percy. Ten se musí spolu s Annabeth a Groverem vydat na výpravu plnou příšer, aby očistil své jméno a našel opravdového Zloděje blesku.

I když je první díl orientován spíše na kluky mladší kategorie, výpravná kniha se mi stejně líbila. Jak jsem řekla na začátku, řeckou mytologii miluju a Riordan zde objevil něco, co nadchne mnoho fanoušků. Nelíbilo by se vám být polobohem se zvláštními schopnostmi? Kniha se mi četla jedna báseň, kapitoly ubíhaly hodně rychle a za dva dny jsem jí měla přečtenou.
http://cps-static.rovicorp.com/2/Open/20th%20Century%20Fox/Percy%20Jackson%20%26%20the%20Olympians%20The%20Lightning%20Thief/_derived_jpg_q90_410x410_m0/PercyJacksonandtheOlympiansTheLightningThief-Still5CR.jpg?partner=allmovie_soap
Pokud jde o postavy, tak Percy je sympatický, stejně tak malá Annabeth a Grover? Jeho poznámky miluju. Pokud jde o samotné bohy, tak mne nadchl motorkář Ares. Jeho šílené dialogy a hantýrka vás vskutku pobaví. Jelikož jsem první viděla film, tak je trošku těžké postavy hodnotit, ale uznávám, že kniha byla lepší. Některé scény zde totiž byly pozměny a rozchází se.

Kniha je i pro starší. Doporučuji, styl, postavy i prostředí bylo skvělé. Na dlouhé zimní večery to pravé.

Celkové hodnocení:   90 %


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
http://www.3dfitlife.com/wp-content/uploads/2011/10/PercyJacksonLightningThief.jpg
Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

6 komentářů :

  1. Percy Jackson! :) ♥ já ho mám strašně ráda :) Teď čtu nezávazné pokračování Bohové Olypmu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem enjdřív viděla film. když jsem potom dočetla i knížku, řekla jsem si:Podle čeho to proboha točili?:D Percy se mi moc líbí, teď čtu podruhé třetí díl, ty další jsem ale ještě nečetla. Kdyby nebylo školy, sedím u toho od rána do večera :D ještě zpatáky k filmu, těším se na druhý díl. Z části kvůli Loganu Lermanovi:D

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem ještě nečetla, ale film jsem už viděla a ten byl naprosto boží. Stejně jako tobě se mi hrozně líbí řecká mytologie, takže tuhle knížku bych si moc ráda přečetla :) a taky se moc těším na to až bude v kině druhý díl! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Joo Percy na mě čeká doma na Vánoce už se na něj moc těším. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem ho dočetl! :3 Jedna z nejlepších knih co jsem kdy četl! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, chtěla jsem se zeptat jak to je teda s těma obálkama... Chtěla jsem si koupit všechny díly první série ale víc se mi líbí ty obaly s obrázkem z filmu. Tak se chci zeptat jak to je.. Jestli v každé zemi je to jinak a v česku jsou prostě jen ty a nebk jestli se někde dá sehnat i s jiným obalem. Díky :)

    OdpovědětVymazat