sobota 21. dubna 2012

Recenze - Roztomilé malé lhářky

Roztomile male lharky (Sara Shepardova) obal
Anotace:

Nikdy nevěř hezké holce se strašlivým tajemstvím.

Každý má co skrývat – zejména holky ze třetího ročníku střední školy – Spencer, Aria, Emily a Hanna.

Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do té holky, co je na škole nová. A Hanna dělá hrozné věci, aby byla stále krásná. Jenže od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství.

Jak to můžu vědět? Jednoduše proto, že o nich vím úplně všechno – co strašného provedli v minulosti, i jaké pavučinky předou právě teď. Ptáte se, co je na tom zajímavého pro vás? Povím vám to.




Video:




Pocit po přečtení:  Nechci tam žít! A mě sleduje!



Proč jsem si knihu vybrala
Pretty Little Liars (Pretty Little Liars, #1)
Slyšela jsem na ní doclea chválu (zejména na seriál), a tak jsem byla zvědavá. Přeci jen, tenhle žánr mám ráda a tak jsem po sledování Glee byla zvědavá, jak se s tímhle tématem PLL vypořádají. Knihovna byla opět štědrá, a tak nebyl problém knihu sehnat.  Později jsem si knihu pořídila i domů, protože jsem si všechny čtyři holky zamilovala.

Něco málo k obálce

Miluju filmovou obálku. Sice jsou tu trochu nesrovnalosti s knížkou (například Spenceřiny vlasy, a tak podobně), ale filmové slečny mi k hlavním hrdinkám prostě sedí a po pravdě si je jinak už nepředstavím :D. Česká obálka je vydařená, slečnám to sluší, působí tak nějak tajemně, přesně tak, jak to tvůrci zamýšleli.
Pokud jde o ostatní obálky, nijak zvlášť mne nenadchly, a v knihkupectví bych se za nimi zřejmě neotočila. Smůla.

Hodnocení (může obsahovat spoilery)

http://svetserialov.net/prettylittleliars/wp-content/uploads/2012/03/65487542.jpgMám trochu problém se psaním recenze po delším časovém odstupu, jelikož se mi trochu promíchal děj seriálu s knihou. Budu se proto snažit vyjádřit vše tak, jak si to pamatuju, takže dyžtak omluvte kiksy.

http://roccosrevolution.files.wordpress.com/2011/02/tumblr_lc69rxmgmv1qem6dyo1_500.jpgVše začíná jedno odpoledne, kdy se sedmačky Spencer, Aria, Hanna a Emily sejdou u Alison di Laurentis, své krásné a talentované blond kamarádky, která je všechny tak nějak spojuje. Během večera se dívky vkradou do chady Spenceřiny sestry Mellisy, kterou se svým přítelem Ianem vyženou. Ali nadhodí, že by bylo fajn vyzkoušet hypnózu. Po menší hádce Alison a Spencer dívky nakonec souhlasí. To ještě netuší, že během noci Alison zmizí a jim tak naskočí nepříjemný problém.

Jsou tomu již tři roky, co Alison zmizela. Holky se přestaly stýkat. Tomu je však konec, jelikož právě Alison znala o každé z nich právě to nejniternější tajemství. Alison byla mrcha. A evidentně to nehodlá jen tak skončit. Pokud je tedy na živu.
Děj knihy je vyprávěn z pohledu každé z dívek.

http://images2.fanpop.com/image/photos/13000000/Spencer-and-Wren-pretty-little-liars-tv-show-13035453-630-334.jpgAria se vrací se svojí rodinou z Islandu. Zbavila se svých růžových pramínků a i její módní vkus je daleko vybranější. Jak se po těch letech změnila její dětská láska Noel? Během prvního večera se Aria ocitne v baru, kde potká pohledného mladíka Ezru, se kterým si rozumí. Po výměně několika polibků je Arie jasné, že tohle není konec. Jaké překvapení, když následně ve škole zjišťuje, že Ezra Fitz je jejím učitelem na angličtinu. Zakázaný vztah učitele a studentky. A mimoto jsou tu tajemné vzkazy od A., která evidentně ví vše o Arie a Ezrovi, a také o tom, co provedl Ariin otec. Aria by si měla dávat pozor, jinak se zamotá do sítě vlastních lží.

http://27.media.tumblr.com/tumblr_lfo04adxvo1qenwoao1_500.jpgSpencer je ambiciózní blondýnka (narozdíl od seriálu), která musí být ve všem první. V tom jí tak trochu brání její starší sestra Melissa, která je vždy o krok napřed před Spencer. Chudák Spence. A dá se to říct i o klucích. Melissa nemá tušení, že Spencer políbila jejího bývalého přítele Iana. Jediný, kdo o tom věděl, byla Alison, která však chtěla, aby to Spence sestře řekla. Pozdě, Alison zmizela. Melissin nynější přítel Wren je stejně přitažlivý stejně jako býval Ian. Dokáže Spencer odolat jeho šarmu, aby se neopakovalo to, co s Ianem? Zprávy od tajemné A. by totiž mohly odhalit ošklivé tajemství.

http://shessmart.com/wp-content/uploads/2011/03/pretty-little-liars-style-emily-1.jpgEmily je holčička svých rodičů. Dobře vychovaná, plave v týmu, má skvělého přítele. Tedy.. všichni jí tak vidí. Co však Emily skrývá doopravdy? Poté, co se k nim do ulice, přímo do domu Alison přistěhuje nová holka, Maya, je Emily na vážkách. Sympatie, které k Maye cítí, nejsou jen přátelské. Jak se talentovaná plavkyně vyrovná s tím, že je nejspíše jiné orientace? I ona se nevyhla vzkazům od A. Znamená to snad, že je Alison stále mezi nimi?

Hanna už není tou baculkou, co bývala. Dokázala za ty tři roky radikálně zhubnout. Žel bohu, nikdo neví, že bulimií. Hanna si tohle ošklivé tajemství střeží jako oko v hlavě. Jediný, kdo o tom věděl, byla opět Alison. Krásná blondýnka se snaží zůstat v čele školy stůj co stůj. Chladný vztah s otcem a jeho novou rodinou a dokonalou nevlastní sestrou jí na sebevědomí také moc nepřidává, a tak se bude muset Hanna snažit zuby nehty, aby opět nepodlehla vábení jídla. A zprávy od A. jsou horší a horší...

http://images.wikia.com/prettylittleliars/images/d/da/Ali.jpgAč se zdá, že čtyři dívky svůj osud již nespojí, opak je pravdou. Někdo si s nimi ošklivě zahrává. Je to snad kvůli TÉ věci s Jennou? Dívky se budou muset snažit stůj co stůj, aby si udržely svůj status nevinných krásek. V Rosewoodu totiž zřejmě řádí vrah.

http://i826.photobucket.com/albums/zz181/joshuamussa/missing-1.pngUff, zvládla jsem to. Pokud bych se měla vyjádřit k hrdinkám, pak s nimi nemám sebemenší problém. Celý příběh je laděn spíše detektivně a člověk se bojí, kdy přijde další vzkaz od A. Nechtěla bych být ani v kůži jedné z dívek. I díky seriálu jsem si nejvíce oblíbila asi Spencer (kdo netrpí komplexem méněcennosti, že?) a pak asi Hannu. S podobným problémem se v dnešní společnosti setkáváme běžně. Ani Emily a Aria nejsou tak špatné, i když Emily jsem spíš začla vnímat až díky seriálu. Co si pamatuji, tak Aria zase byla první postava, kterou jsem si pamatovala v knize.

Vyprávění z pohledu všech čtyřech dívek je skvělé, člověk se alespoň doví, co se v jejich hlavách odehrává a flashbacky jsou úžasné. V tomhle žánru patří kniha rozhodně mezi ty lepší. A nebojte se, nedozvíte se, kdo je A.

Pořád jsem tady, mrchy a vím o vás všechno. 
A

Celkové hodnocení:   85 %

A jako bonus přidávám nějaká videa k postavám (ze seriálu :)):

Emily Fields:

Hannah Marin:


Spencer Hastings:


Aria Montgomery





Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Já už se chystám si tuhle knihu přečíst. Už ji mám pěkně doma, ale ještě jsem se k ní nedostala... Mám totiž fůru dalších knížek, které musím přečíst, takže PLL budou muset chvíli počkat. Ale už se těším, až si to přečtu... :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem četla a moc se mi líbila, sice v seriálu jsou nějaké nesrovnalosti, ale no budiž :D je to skvěle vymyšlené... když vyšla druhá kniha, kterou mohu doporučit musela jsem si ji hned koupit :D Ta je ale úplný opak seriálu bych řekla... teď vyšla třetí, ale k té jsme se ještě nedostala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Malé lhářky se chytám už docela dlouho, ale vždycky najdu jinou knížku, co chci koupit víc. Tak jsem se naštvala a stáhla to v AJ. Teď jen mít dostatek volného času. Počítám s tím, že o této sérii se pak na blogu trochu rozepíšu, protože to vypadá dobře. Seriál sleduju od třetího dílu pravidelně. Ta pauza teď mě ubíjí, došly seriálové zásoby :).

    OdpovědětVymazat
  4. Seriál je boží, knihy jsou oproti tomu trochu pomalejší, ale i tak je to dost dobré čtení. Sleduješ pořád něco nového a nutí tě to číst dál :))

    OdpovědětVymazat