čtvrtek 10. května 2012

Recenze - House of night: Graphic novel (Škola noci: Grafická novela)

House of Night #1 (House of Night: The Graphic Novel, #1)Anotace:

Until recently, Zoey Redbird was an average high-school student worrying about grades, boys, and breakouts. But priorities have a way of changing when you are Marked as a vampyre, enroll in the vampyre academy House of Night, and have to figure out a whole new social hierarchy, affinities for elemental magic, and physiological changes that make you crave blood

Překlad anotace:

Donedávna byla Zoey Redbirdová průměrná středoškolská studentka, která má starosti se známkami, kluky a domovem. Ale priority se změní když jste Označeni jako upír, zapsáni do upírské akademie Školy noci a přijít na novou společenskou hiearchii, blízkost elementární magie a fyziologických změn které vás nutí prahnout po krvi.

Proč jsem si knihu vybrala 

Byla jsem na komiks celkem zvědavá, jelikož sem četla všechny dosud vydané díly Školy noci, takže.. co myslíte? Tohle jsem prostě musela číst.

Why I chose this book

I was very curious about this comics because I read all parts of House of night which I can find in our country, so.. What do you think? I really HAD to red it.


Recenze (může obsahovat spoilery)

Co říct. Kdo by neznal Zoey Redbirdovou, nadané označené mládě. Kdybych nebyla nucena recenzi napsat kvůli recenzáku, tak se do toho vůbec nehrnu. Abych to shrnula, knihu jsem četla eletronicky díky NetGalley, kde jsem si knihu stáhla v dobrém úmyslu. Žel bohu, můj PC nespolupracuje, tudíž jsem musela text luštit lupou a ani tak jsem často věty nerozluštila.

Tuším, že děj knihy se odehrává někdy po 1. či 2. díle (nepamatuji si to) a Zoey byla Neferet zvolena jako velitelka Dcer temnoty. Afrodita byla tohoto postavení zbavena. I přes to je však stále stejně arogantní vůči ostatním. Zoeyin skoro přítel Erik je zatím na shakespoearovské soutěži, takže během celého komiksu se setkáme ve vzpomínkách pouze s Heathem, Zoeyiným bývalým lidským přítelem. 

Zoey se připravuje na velký rituál, při kterém by měla oznámit, co s Dcerami temnoty provede. V tom jí pomáhají její přátelé Damien, Shaunee, Stevie Rae a Erin. Během celého příběhu se seznámíme s pěti příběhy - každý z nich je odkazován na jeden živel. Zoey se během nich naučí důležité věci, jak vést Dcery temnoty, jak jí tomu učila Nyx. Také lépe porozumí Afroditě. Nebyla by to Zoey, aby neuspěla, ne? Kdo četl, tak ví.. 

Příběh je prokládán vzpomínkami na Zoeyino lidství, Heatha, nevlastního fanatického otce a podobně. Abych zhodnotila příběhy, ty se mi celkem líbily. Například taková Kleopatra, příběh o silné ženě ze severu či dvou sestrách, které byly označeny. Příběh se prolíná se samotnou Nyx, která Zoey doprovází.

Jak jsem se zmiňovala výše, nemohla jsem moc přečíst, takže to můj dojem trochu zkazilo. Abych pravdu řekla, tak kresby nebyly špatné, i když místy až kýčovité a k postavám se naprosto nehodily. To je ale jen můj osobní názor. Školu noci mám ráda, ale v případě komiksu si nejsem až tak moc jista. Na Goodreads jsem tomu dala slabé tři hvězdičky, takže si umíte představit, jak to dopadne zde. I přesto však neváhejte a comics si přečtěte, pokud jste fanoušky této knižní série.

Review (can contain spoilers)

Hm... Zoey Redbird, very famous marked fledgling. I didn't want to read this book, really, but I did, because of NetGally, where I downloaded this book,with good intention. But no way, my computer didn't want to work so I had to read text very carefully and I sometimes I couldn't read text because of small letters. 

I think that the story is situated somewhere between first and second book of House of night (I read books very far, so I don't remember that). Zoey was chosen by Neferet as leader of Daughters of Darkness. Aphrodite was eliminated becuse of danger in the time of ritual. Yeah, but she is still so arrogant just like before. Zoey's future boyfriend Erik is at Shakespeare's Competition so we won't meet him in this book. We can only meet Heath in Zoey's memories. Heath is her human ex-boyfriend. 

Zoey is preparing for big ritual. She has to introduce herself as leader of the Daughters and her plans with this famous club. Her friens - Damen, Shaunee, Stevie Rae and Erin are helping here. In this book you can find five stories - every story is one element. Zoey will learn something about leadership in Daughters of Darkness in this stories. And right, about Nyx. She will understand Aphrodite better. Zoey always will win, won't she? Everybody who read House of night series knows.

We can find here memories of Zoey's humanity, Heath, crazy stepfater and so on. About elemental stories. I like them. For example, Cleopatra, then story about strong woman from North or two sisters who were marked. There is Nyx in the story. She is with Zoey everytime she needs Nyx.

And finally.. My opinion? I had probles with readings and small letters, so it is hard to say. The paintings weren't bad, but sometimes they didn''t really show characters or they were little stupid. But it is only my opinion. Nyx was beautifull and also Zoey was. I like House of Night, but I am not pretty sure in the case of this comics. I marked it as Weak Three stars on Goodreads. so you can imagine, how it will continune here.  But don't be afraid and read this, it is great comics for fans of HON. 

Thanks, NetGalley, for e-copy of this book!

Konečné hodnocení (final marking):   70 %

Zdroje (which webs I used):

Anotace
Obrázky (Pictures)
Obálka (First page)

2 komentáře :

  1. ahoj,
    chtěla bych se zeptat, kde sis knihu objednala? Já ji nemůžu nikde najít. Díky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, na Bookdepo jsem jí nenašla, na recenzi jsem jí měla jako e-knihu od Netgalley, takže netuším, jestli je v papírové podobě.

      Vymazat