úterý 8. května 2012

Recenze - Čarodějnice z Hex Hall

Carodejnice z Hex Hall (Rachel Hawkinsova) obal
Anotace:

Sophie Mercerová je čarodějka. Jenže její kouzla většinou skončí katastrofou a její poslední šancí je Hex Hall, elitní nápravné zařízení pro adolescenty Prodigia, tedy pro čarodějky, kouzelníky a řádku dalších bytostí. Sophie se už během prvního dne podaří dosáhnout prvních výsledků: získá tři mocné nepřítelkyně, zakouká se do přitažlivého kouzelníka a dostane novou spolubydlící, jedinou upírku na škole. Vedle (ne)obyčejných školních starostí bude Sophie muset čelit i zlovolné síle, která začala útočit na studenty Hecate Hall.


Pocit po přečtení: Tak na Hex Hall určitě nejdu :D

Proč jsem si knihu vybrala

Znáte ten pocit. Uvidíte knihu, která vás zaujme svojí obálkou. Hex Hall jsem poprvé viděla na pár zahraničních blozích, kde si knihu celkem pochvalovali. A tak jsem trpělivě čekala, než kniha vyjde i u nás. Datum jsem měla zakroužkované červeně a těšila se na ni. Přeci jen, jsem moc nevěděla, co od ní očekávat.



Něco málo k obálce

Obálka je rozhodně originální a taková veselá. Na jedné straně zakřiknutá dívka,  na druhé straně mocná čarodějnice. Je stejná jako ta originální, za což jsem moc ráda. Protože jakmile jsem uviděla ty zahraniční mimo té anglické, trochu jsem se u některých kusů zděsila. Pojďme se na ně  podívat.

1.  Španělsko, Německo, Portugalsko

Condena (Hex Hall, #1)Wilder Zauber (Hex Hall, #1)Hex Hall


Tak jo. Abych se vyjádřila k těmhle prvním třem, tak patří rozhodně mezi ty lepší. Tedy z mého pohledu. První, Condena, je španělská a myslím, že má rozhodně zajímavý námět. Sice přesně nevím, jak se obálka týká knihy, ale obálka by mne v obchodě rozhodně zaujala. Druhou tu máme Wilder Zauber, alias obálku německou. Ze všech obálek se mi líbí nejvíc (snad víc, než ta originální). Fialovou barvu doslova miluju a fonty i obličej dívky (zřejmě Sophie) na ní ladí. Poslední ze třetice je Portugalská obálka, která není až tak špatná, ale postavy (nejspíše tři temné čarodějky), jsou hodně plastické a ty tvary.. Připadá mi to jako pro nějaký pětiletý děti. No, další obálky budou pěkné pošušňání (*devil*)

2. Anglie, Polsko

Hex Hall (Hex Hall, #1)Dziewczyny z Hex Hall (Hex Hall #1) 

Další obálky, na kterých se vyskytuje naše trojka. Nejsou zas tak špatné. Z těhlech dvou se mi líbí víc asi ta polská, slečny tam nejsou tak plastické jako na první obálce a ani pozadí není tak strašné.


3. A cenu za největší šílenost získává ... Bulharsko!

Хекс Хол

Tak tohle je upřímně hrůza. WTF? Tohle si Hex nezaslouží. Odkdy se na obálky dávají striptérky? Upřímně Bulhary lituju, tohle mít doma v knihovně, tak skočím z okna.

Hodnocení (může obsahovat spoilery)

Sophie Mercerová se může zdát, jako typická potížistka. Vyměnila už několik škol za podivných okolností, které nikdo mimo jí nechápe. Stát se vyvrhelem neměla zrovna v plánu, a tak to zkouší na další střední škole. Sophie chce jediné - mít normální kamarády. Na plese se však stane katastrofa - menší výbuch. A to to bylo jen nevinné kouzlo lásky! Sophie je nucena odejít, a to z jediného důvodu - je čarodějka. Sama však nemá ponětí, proč zrovna ona - kouzlení se jí vždy vymkne z ruky.

Po rozhodnutí Prodigia, kde je také Sophiin otec, je nucena odejít do Hex Hall, nápravného zařízení pro mladé čaroděje a čarodějky, víly, vlkodlaky a další kouzelné tvory, kteří se neumí začlenit do lidské společnosti a mají problémy se svými schopnostmi. Během prvního dne si však Sophie dokáže ze tří temných čarodějek nadělat nepřátele. K tomu také přidejte Archera, sexy přítele jedné z nich, a Sophie má opět pocit, že sem nepatří. Její spolubydlící je jediná upírka na celé škole, což Sophie na popularitě také nepřidá. Mimo to se na Hexu mrtvé dívky, jejichž vražda směřuje přímo k Sophiině spolubydlící, která však o ničem nemá ani tušení.



Sophie se zamilovala do Archera, její kouzla jsou stále na nic, a k tomu ty vraždy. Hex Hall se stává temným místem, kde se všichni bojí vystrčit nos z pokoje. Po setkání se svou tajemnou praprababičkou se Sophii dostává do kolotoče, ve kterém se dovídá něco o své minulosti a příbuzných. Měla by se však držet zpátky, jinak to pro ní nedopadne vůbec dobře.

Od Hex Hallu jsem zas tak moc neočekávala, podle recenzí na Goodreads jsem čekala oddechovou zábavnou knihu, u které se zasměju a oddechnu. Povedlo se. Hex Hall doslova srší vtipem, hlavní hrdinka je pohodářka, nad kterou se spikl snad celý svět. Archer je prostě k sežrání, zápletka je zajímavá. Sice se nám tu opět objevuje nápravné zařízení (např. Meč a kříž či podobná), ale ani to nebrání knize vyniknout a pobavit vás. Ani koncentrace příšer na metr čtvereční nic nezmění.

Pokud si tedy chcete užít krátkou a vtipnou knihu, Hex Hall doporučuji.

Konečné hodnocení:  80 %

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky



15 komentářů :

  1. Mě osobně se tedy nejvíc líbí asi ta španělská obálka :-). Ikdyž jsem ráda i za tu naši původní :-). souhlasím s tebou ta Bulharská obálka je naprosto hrozná. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mám kamarádku Bulharku a ta si Hex Hall hrozně moc přála, takže jí ji babička koupila. V Bulharsku. Když mi to ukazovala, myslela jsem že se smíchy potrhám a ještě k tomu skočím z okna ve škole. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se nejvíc líbí ta polská obálka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se nejvíc líbí ta německá obálka, ale ta česká je taky moc pěkná. Příběh vypadá zajímavě, určitě bych si to ráda přečetla :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Áno, polská a španělská obálka se mi taky líbí nejvíc. Ta Bulharská je prostě strašná :D Vážně bych ji mít v knihovničce nechtěla. Co se příběhu týče, mě se knížka příliš nelíbila, ale Archera jsem si stejně jako ty zamilovala :DD

    OdpovědětVymazat
  6. No teda, leží mi tu už hodně dlouho, ale pořád jsem se nedokopala ji přečíst :D Ani nevíš jak jsem se smála u bulharské obálky :D :D Souhlas - striptérky!

    OdpovědětVymazat
  7. Asi bych knihu ohodnotila stejně, ale další díly jsou fakt mnooohem lepší! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mě se tedy rozhodně nejvíc líbí ta naše, ale jinak bych brala tu španělskou ;)) Knížka se mi líbila, hlavně to, že ta hl. dvojice není dokonalá...Sophie je taková dětská a malinko trapná a Archer není zrovna dobrák :D jinak knihu určitě doporučuju, pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tuto knihu jsem četla a moc se mi líbila a do mého srdce se hend probudoval Archer! Obálka se mi líbí naše, španělská a poslká.. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ta Bulharská obálka je strašná...:D Kdybych to viděla v knihkupectví, tak mě to absolutně nezaujme...:D
    Jinak taky jsem k tomu přistupovala jako k oddechovce, a velice mě tahle knížka překvapila... Až budou prašule, tak si pořídím druhý a třetí díl...:) Už se moc těším.:)

    OdpovědětVymazat
  11. Hex Hall je taková oddychovka - všem doporučuji, když se budete zrovna nudit. :)
    A ty obálky jsou zajímavé. Naše země na tom ještě, jak vidím, dopadla dobře.

    OdpovědětVymazat
  12. Ta obálka je vážně dobrá - jsem ráda, že to nebyla jedna z těch, které jsi tady ukázala.
    Ale kniha... to je dost katastrofa. Neoriginální až hrůza.

    OdpovědětVymazat
  13. Jojo, obálka, která u mě vítězí už pěkně dlouho. (Myslím si, že originální vypadá tak, jako u nás, akorát Hardcover http://www.goodreads.com/book/show/5287473-hex-hall)
    Poslední dobou mě získávají častěji podobné knížky. Takové pro puberťačky Tím nechci říct, že jsou špatné, ale jsou pro mě oddychovější.
    Ale nemůžu moc souhlasit, příběh mi přišel utahaný, spíš rozjezd pro pokračování. Akce, na kterou jsem čekala, jsem se nedočkala, ve většině míst nuda :/

    OdpovědětVymazat
  14. Obálka se mi moc líbí, nedávno jsem ji dočetla a celkem se mi líbila, ale čekala jsem trochu něco jiného.

    OdpovědětVymazat
  15. Myslím, že naše obálka je nejhezčí. No a Španělská se mi líbí taky :)

    OdpovědětVymazat