pátek 22. června 2012

Recenze - Percy Jackson: Moře nestvůr

Percy Jackson 2 - More nestvur (Rick Riordan) obalAnotace:

Percy Jackson už si zvykl na to, že není jen tak obyčejný kluk z New Yorku - jako syn boha moří Poseidóna patří do dvou světů, lidského i mytologického, kde se to hemží záludnými a krvelačnými nestvůrami. A spousta těch příšer, které dřív znal jenom ze starých řechkých pověstí, mu teď usiluje o život...
Po nečekaně klidném školním roce se poslední den před prázdninami na Percyho sesype celá lavina problémů - hodina tělocviku se promění ve vybíjenou s lidožravými obry, kamarád Grover se dostane do problémů a Táboru Polokrevných hrozí zničení. A tak se Percy a jeho přátelé vydávají na další nebezpečnou výpravu...

Proč jsem si knihu vybrala

První díl Percyho Jacksona se mi velmi zalíbil, a tak jsem si nemohla nechat ujít ani druhý díl, který jsem sice četla asi před dvěma lety, ale po přečtení prvního dílu jsem si chtěla svoje vzpomínky na tuto knihu trochu osvěžit. A rozhodně toho nelituji.


Něco málo k obálkám

The Sea of Monsters (Percy Jackson and the Olympians, #2) The Sea of Monsters (Percy Jackson and the Olympians, #2)The Sea of Monsters (Percy Jackson and the Olympians, #2) 

Naše série obálek o Percym je opravdu zajímavá. Jakmile knihu vezmete do ruky, upoutají vás ony kovové odlesky, díky kterým si knihy v knihkupectví hned všimnete. Ani ostatní série obálek není vůbec špatná, ze zde zveřejněných se mi líbí všechny a klidně bych je doma v knihovničce měla.

Hodnocení (může obsahovat spoilery)

S Percym se setkáváme tam, kde jsme ho zanechali po prvním díle. Vrací se na školní rok opět do normální školy. Pohodička, vlastně se nic neděje. Je jen jiný - syn řeckého boha moří Poseidona. Už v prvním díle Percy prokázal odvahu a vydal se na výpravu za ztraceným bleskem. Je tu však problém - při hodině tělocviku na něj a jeho třídu zaútočí tlupa obrů. Velký problém, řekněme. Nebýt jeho meče a kamarádů by Percy určitě jen tak lehce nevyvázl. Spolu s Tysonem, z kterého se nakonec vyklube další "polokrevný" se vydávají do Tábora polokrevných.

Ještě horší je však zjištění, že někdo otrávil Thaliin strom, který pomalu chřadne a umírá. Percyho fauní kamarád Grover se vydal také na výpravu, ze které se však ještě nikdy nikdo nevrátil.Percy proto dává dohromady tým ve složení Tyson, Annabeth a Clarissa, aby se vydali do místa zvaný Bermudský trojúhelník (v řecké mytologii se jedná o Moře nestvůr) a zjistili, proč vlastně umírá Thaliin strom. Řešením by mohlo být legendární zlaté rouno, které má údajně léčivé schopnosti.

Celá kniha se četla velmi dobře, měla rychlý spád a člověk se tu vůbec nenudil. I když Riordan píše spíše pro mladší publikum, není vůbec na škodu si to přečíst i ve věku pozdějším. Všichni hrdinové jsou autentičtí a příjemní a nemáte problém si nějakého oblíbit. Samotný Percy nepatří mezi ty typické otravné mužské hrdiny, a proto si knihu budete užívat plnými doušky. Velkým plus je Riordanům svět plný polobohů a řecké mytologie. I když o ní nic nevíte, kniha vás seznámí s nejdůležitějšími řeckými hrdiny, podsvětím a potvorami.

Pokud tedy chcete nějakou napínavou knihu na páteční večer, šáhněte určitě po Percym. Svým nevtíravým způsobem si vás kniha omotá kolem prstu.

Konečné hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

Žádné komentáře :

Okomentovat