pondělí 11. června 2012

Recenze - Impresionisté a jejich životní příběhy

Anotace:

The Private Lives of the Impressionists Všichni víme, kdo byli Manet, Cézanne, Renoir nebo Degas, ale jen málokdo ví, jací to byli lidé, jak žili, koho milovali... Autorka téhle nanejvýš zajímavé knížky se toho úkolu ujala, a přestože jde o literaturu faktu, rovnýma nohama se ocitneme v Paříži 19. století. Na trůně dosud sedí císař Napoleon III. a první mladí malíři se ucházejí o přijetí do prestižních ateliérů. Barvitě a poutavě - právě jako na impresionistickém plátně - se před námi odvíjejí jejich spletité a často nelehké osudy. Tehdejší společnost nebyla na připravená na portréty pijáků, pradlen či dámiček polosvěta a své zklamání jim splácela opovržením.

Nechme se tedy pozvat do Pařížské opery, kde Degas v šeru skicuje své baletky, do proslulé tančírny v Moulin de la Galette, kde v ryku hudby maluje mistr Renoir, k Édouardu Manetovi, který právě čelí zdrcující kritice za svou "nemravnou" Snídani v trávě... 
 
Proč jsem si knihu vybrala
 
Mluvila jsem o ní už v Týdnu s knížkou. Impresionisté mi doslova učarovali a poté, co jsme ve škole koukali na dokument (který je nejspíš podle této knihy), jsem tuhle knihu musela mít. Mám historické romány celkem ráda, a tak jsem byla na knihu docela dost zvědavá.
 
Video:
 
 
Něco málo k obálkám
 
The Private Lives of the ImpressionistsNejvíce se mi definitivně líbí česká obálka. Připadá mi zajímavá s těma všema barvičkama a kusem obrazu. Nádherné. Pokud jde o ostatní obálky, je zde vidět, že jsou pojaty spíše jako naučné knihy, tudíž podle toho také vypadají.
 
 
 
 
 
 
Recenze 

Celá kniha je vyprávěna z pohledu několika malířů. Hlavní dějovou linii však vede malíř Monet, který přijíždí do Paříže, aby maloval. Zde se v přípravce v ateliéru postupně setkává s budoucími významnými Impresionisty jako Degas, Bazille, Renoir, Cezanne, Sisley, Pissaro a podobně. Paříž je v takové situaci, že cokoliv nového je prakticky odsouzeno a nemá šanci. Tím si prochází i nepochopený malíř Manet, jehož díla jsou kriziována pro přílišnou odvážnost a pobuřování. Právě to ale vyprovokuje skupinu Impresionistů k tomu, aby začali jezdit do přírody a zkoušeli malovat hru světla. Díky tomu také vznikl impresionismus. Skrz příběh sledujeme osobní život každého z jmenovaných malířů. Nechybí tu ani osobnosti tamní doby, například samotný císař či blízcí přátelé malířů, např. Emil Zola či prokletý básník Charles Baudelaire. 

Nejdříve jsem si myslela, že číst takovouhle knihu bude jiné. Těžší. Překvapivě jsem se ale do příběhu rychle začetla a nechala se strhnout příběhem každého hrdiny. Nejsem žádným znalcem umění, ale i přesto mi příběh o malířích připadal naprosto srozumitelný. Autorka využila svůj skvělý vyprávěcí styl s historickým podtextem a vytvořila překrásné dílo ve svém žánru. Postavy jsem neměla problém si oblíbit, bylo to až děsivě jednoduché. Impresionisté ve svých začátcích byli bojovníky za svůj vlastní názor, a díky tomu jsem se s nimi dokázala daleko lépe ztotožnit. Ani situace v osobním životě u většiny z nich nebyla moc veselá. 
Pokud tedy máte rádi umění a historii a rádi byste si přečetli o pohnutých osudech těchto mladíků, tak neváhejte a sáhněte právě po této knize. Nebudete litovat. 

Konečné hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku! 
 
Zdroje:

2 komentáře :

  1. Tak to jsem moc ráda, že se Ti knížka tak líbila :) Určitě může být zajímavá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha mi včera přišla a hrozně se těším, až se do ní pustím. Dějiny umění mě hrozně zajímají a Impresionismus jsem si obzvlášť zamilovala. Ten seriál jsem taky viděla a je krásný! Nejraději ze všech mám Moneta, jeho brazy jsou dokonalé...

    OdpovědětVymazat