úterý 19. června 2012

Recenze - Switched

Switched (Tyrelle Trilogy, #1)Anotace:

When Wendy Everly was six-years-old, her mother was convinced she was a monster and tried to kill her. It isn't until eleven years later that Wendy finds out her mother might've been telling the truth. With the help of Finn Holmes, Wendy finds herself in a world she never knew existed - and it's one she's not sure if she wants to be a part of.

Když bylo Wendy Everlyové šest let, její matka se jí pokusila zabít, protože byla přesvědčená, že je monstrum. O 11 let později si Wendy uvědomuje, že možná mluvila pravdu. S pomocí Finna Holmese se dovídá pravdu o sobě i světě, o kterém nikdy netušila, že existuje - a není si jistá, zda chce být jeho součástí.

Proč jsem si knihu vybrala

Výlet do Anglie byl jedním z okamžiků, na které jsem se těšila. Toužila jsem pořídit si nějaké ty anglické knihy. Chtěla jsem zároveň nějakou YA, která by se četla lehce, protože jsem anglických knížek četla pomálu. Switched mne zaujalo už na nádraží Victoria, kde jsem zahlédla na zdi banner odkazující přesně na tuto knihu. Pestrobarevní motýlci na obálce vzbudily mou pozornost. A jakmile jsem se dostala do Waterstone's a uviděla knihu na polici s nápisem sleva, musela být prostě moje.


Trailer:


 (Video se mi líbí až na toho Finna :D Proboha, co to z něj udělali? :D)

Něco málo k obálce

Switched (Trylle Trilogy, #1) Switched (Trylle Trilogy, #1)Switched (Trylle Trilogy, #1)

 Obálky se mi líbí vesměs všechny. Osobně vlastním tu fialovou s motýlky. Abych pravdu řekla, tak ze všech obálek se mi líbí asi nejvíce. Špatné ani nejsou ty anglické paperbacky, zvláště ta červená. Za obálku se tedy tato série rozhodně stydět nemusí.


Hodnocení (může obsahovat spoilery)


T-3 Wendy má pocit, že nikam nezapadá. V 6 letech se jí její matka Kim pokusila zabít, od té doby žije Wendy se svým bratrem Mattem a tetou Meggie. Ani rodinná podoba tu není. Život Wendy se změní, když ve škole potká tajemného cizince Finna, který přestoupí k nim do třídy. Po plese se u Wendy doma opět objeví Finn, který říká divné věci - že s ním musí odejít do Föreningu - tajemné země trollů. Wendy mu nevěří ani slovo, až na její schopnost někoho přesvědčit - to jí jde skvěle. Jakmile se ale stane hlavním terčem útoku bytostí zvaných Vittra - rozmyslí si to a je nucena svého bratra opustit. 


T-1_largeS Finnem po boku se dostává do Föreningu - skryté země, kde žijí Trollové. Setkává se s ledovou a nepřístupnou Elorou - královnou. Jak se ihned po svém příjezdu dovídá - je to její pravá matka. Ve Föreningu je běžné, že děti Trollů vyrůstají v lidském světě - až do určitého věku. Jsou podstrčeny po porodu a lidské děti mezitím vyrůstají ve světě Tryllů. Právě to se stalo i Wendy. Ihned po příjezdu se seznamuje s veselým chlapcem Rhysem, s kterým se rychle spřátelí. Finn má jediný úkol - postarat se o novou princenznu Föreningu. To však není tak jednoduché - Vittra je tu pořád a nepřestane, dokud Wendy nedostane. Navíc se má konat velký ples, na kterém by měla být Wendy představena trollí společnosti. Během několika dnů se musí naučit královské manýry, včetně stolování, kultivované konverzace a tance. A to nemluvíme o oblékání. Navíc je tu pořád ten neodbytný pocit v žaludku, který má co do činění s Finnem... Jakou úlohu nakonec bude mít Wendy ve válce, ke které se údajně schyluje?


Už na začátku musíme říci, že od knihy se toho moc očekávat nedá. Jde o celkem prostý příběh a už na začátku je nám jasné, co se v podstatě bude dít. I přes to nás příběh ale dokáže v některých chvílch i překvapit. A to mile, samozřejmě. Angličtina zde není nikterak složitá, stačí se naučit jen pár základních slovíček, jako je persuation, mänsklig apod... Příběh utíká jako voda a ani se nenadějete a jste na konci. Velkým bonusem jsou i nezveřejněné příběhy z Vittry na konci knihy. Jsou psané z pohledu Lokiho, který mi byl ze všech postav asi skoro nejsympatičtější.

Unknown-3

Pokud bych měla zhodnotit hrdiny, pak jsem s nimi nějaký žádný velký problém neměla, až na výjimky. Hlavní hrdince jsem držela palce až do konce. Finn byl nakonec docela fajn, ale nějak extra se mi do mysli nezapsal. Příjemným bonusem byl trollík Tove, který se svojí úžasnou schopností telekineze rozprášil půlku Vittry. Moc fajn hoch. Nejvíce mi asi nesedla Wendyina pravá matka Elora - ta ženská je snad kus šutru, nebo co :D 


Pokud tedy hledáte roztomilé čtení v angličtině s miloučkým příběhem, Switched je tu akorát pro vás.


Celkové hodnocení:  85 %


Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Supr recenze =) říkáš že je to na čtení lehčí? Že bych si jí zařadila na seznam do Anglie? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem jí taky viděla v Anglii..ale odolala jsem, protože narozdíl od tebe jsem jí nesehnala ve slevě :D .. jinak ten trailer je boží, jeden z nejlepších točených trailerů na knížku, který jsem měla tu čest vidět :) .. ale je to hrozně předvídatelný, jak říká, od začátku je jasné, co se bude dít.. ale stejně se na ten druhý díl prostě těším :D

    OdpovědětVymazat