sobota 21. července 2012

Recenze - Tak padne náš svět

Tak padne náš svět (Fallen World #1)Anotace:

Začíná to jako svědění, kterého se nemůžete zbavit. Pak přijde horečka a šimrání v krku. Pár dní nato budete vykládat svá tajemství na potkání neznámým lidem, jako by to byli vaši staří přátelé. Za další tři dny vás postihnou paranoidní halucinace.
A pak budete mrtví.
 

Šestnáctiletá Kaelyn žije na ostrově nedaleko pobřeží. Když její nejlepší kamarád odjíždí studovat na pevninu, vůbec ji nenapadne, že ho možná už nikdy neuvidí. Ale pak její malou ostrovní komunitu postihne podivná virová epidemie. Počet mrtvých narůstá a vláda dá ostrov do karantény: nikdo nesmí z ostrova odjet, ani se na něj vrátit.
 

Ti, kteří jsou dosud zdraví, musejí bojovat o tenčící se zásoby potravin, aby neztratili naději na přežití. Zatímco svět, který Kaelyn znala, se kolem ní hroutí, ona nachází nečekané spojence, přátelství i novou lásku. A když ji virus začne okrádat o přátele a rodinu, ze všech sil se snaží udržet si víru, že musí existovat způsob, jak zachránit lidi, kteří jí jsou nejdražší.


 Proč jsem si knihu vybrala

Pokud nepočítám Čapkovu Bílou nemoc, tak je Tak padne náš svět první knihou s tématikou virusu, kterou čtu. Možná proto, že jsem o podobných příbězích slýchala pouze ve filmech, jsem chtěla vyzkoušet, jaké to bude na vlastní pěst v knize. No nezajímalo by vás, jak se s takovýmhle tématem vypořádala autorka?

Něco málo k obálkám

The Way We Fall (Fallen World, #1)The Way We Fall Tak padne náš svet

Obálky téhle knihy jsou naprosto famózní. Zaujala mne právě ona jednoduchá barevnost a nápis. Z obalu vlastně nic moc nepoznáte, ale ona příjemná žlutá vám v hlavě už zůstane. Pokud jde o obálku paperbacku v podobě kusu obličeje a zajímavě řešeného nápisu, pořád se přikláním k originálu. 

Video:


Hodnocení:

Vs_film_01_large
Příběh vypráví šestnáctiletá Kaelyn, která žije se svým otcem, matkou a bratrem na kanadském ostrově. Zajímavostí je, že celý příběh je vyprávěn ve formě dopisů, které Kaelyn píše svému nejlepšímu kamarádovi Leovi, který odjel studovat školu na pevninu. Celkem normální začátek školního roku, nebýt podivné nemoci, která pomalu začíná kosit obyvatele ostrova. Vypadá to jako nevinný virus, který se projevuje coby kašel či rýma. Jakmile ale začnou ty podivné halucinace, začne být zle. Kaelyn ví všechno z první ruky, její otec je bývalý mikrobiolog, který se podílí na výzkumu této neznámé nemoci. 

Skrze dopisy se seznamujeme se šířící se panikou, která se ostrovem šíří. První mrtví a protilátka stále nikde. Z ostrova se pomalu stává ostrov mrtvých - nikdo nevychází ven. Aby toho nebylo málo, vláda z pevniny nařídí na ostrov uvalit karanténu, tudíž se nikdo nedostane dovnitř ani ven. Školy se pomalu zavírají a s přibývajícím počtem mrtvých se tenčí i zásoby, které z pevniny nepřicházejí a nepřicházejí. Kaelyn se bude muset hodně snažit, aby přicházející infekci přežila. Vše se hroutí, jedinou oporou jí zůstává rodina, která však není také v bezpečí, přítelkyně Lea, Tessa, s kterou se Kae snaží alespoň trochu pomoci celému ostrovu  a Gav, kluk, který se Kaelyn v těch nejhorších chvílích stane dobrým rozptýlením. 

Tumblr_m5ejpviqen1r54yfqo1_1280_largeTak padne náš svět je prvním dílem dystopické triologie Fallen world. Megan Crewe zde skvěle vykresluje mentalitu obyčejné středoškolačky, která se musí potýkat s narůstající zodpovědností a také šířící se beznadějí. Co když je další na řadě její rodina? Nebo ona sama? Je čas přestat se starat o banálnosti a vrhnout se do boje o přežití. Je jen otázkou času, kdy padne poslední člověk... 

Knihu jsem měla přečtenou za necelých pět hodin, což svědčí o tom, že je příběh kvalitní a nedovolí vám přestat otáčet stránky. Příběh jako takový bych hodnotila velmi kladně. S ničím podobným jsem se sama ještě nesetkala a autorka se s tímto tématem poprala vcelku obdivuhodně. Příběh ve vás zanechá hluboce depresivní pocit, který vás místy donutí ukápknout nějakou tu slzičku. Knihu bych nedoporučovala číst v případě, že hledáte něco jednoduchého a oddychového - Tak padne náš svět je pravým opakem. Pokud hledáte silný emotivní příběh, ve kterém se skvěle odráží lidská mentalita, tak je tato kniha tím pravým pro vás. Na to, že se jedná o první díl, byla celá kniha nadupaná zápletkami a nutí nás zamyslet se, co víc by se mohlo objevit v druhém díle. 

319797_477262948966903_131862561_n_large
Pokud jde o postavy, Kaelyn nepatří mezi hrdinky, které by si každý den musely lakovat nehty a zajímaly se o nejnovější drby. Celé prostředí knihy vás donutí si tuto silnou dívku zamilovat. Svým bezprostředním chováním si vás naprosto získá a vy jí celou knihu budete držet palce, aby se z toho všeho nakonec nezhroutila. Ostatní postavy , jako jsou rodiče, Tessa i Gav jsou skvělým zpestřením.

Velké plus bych také chtěla dát překladu, který byl vynikající a dal celému příběhu spád. Potlesk pro nakladatelství Egmont. 

Celkové hodnocení:  95 %

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu si můžete objednat zde.

Zdroje:
Anotace
Obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Četla, četla jsem a tak nějak doufám v pokračování... stále... :D
    A sakra... ten video-trailer je dobrý!

    OdpovědětVymazat