úterý 21. srpna 2012

Recenze - Shatter me

Shatter Me (Shatter Me, #1)Anotace:

Juliette se nikoho nedotkla přesně 264 dní.

Naposledy, co to udělala, se stala nehoda. Reestablishment jí ale uvěznil za vraždu. Nikdo neví, proč je Julietin dotek smrtelný. Dokud nikoho nezraní, nikdo se o ní nezajímá. Svět je zaneprázdněn tím, že se rozpadá na kousky a rozhodně nevěnuje pozornost 17 leté slečně. Nemoci ničí populaci, je těžké najít něco k snědku, ptáci nelétají a oblaka mají špatnou barvu.

Reestablishment řekl pouze to, že jeho úkolem bylo věci vyřešit, a tak Juliette uvrhli do cely. V této chvíli je tolik mrtvých, že přeživší šeptají o válce - a to donutí Reestablishment změnit názor. Možná, že je Juliette víc než jen zmučená duše uvězněná v těle plném jedu. Možná, že je právě to, co teď potřebují.

Juliette si musí vybrat: Být zbraní nebo být vojákem.


Proč jsem si knihu vybrala

Na Shatter me jsem měla spadeno už pěkně dlouho, od té doby, co jsem se připojila na Goodreads a všichni okolo o ní mluvili jako o jedné z nejlepších dystopií, jakou kdy četli. Byla jsem zvědavá a hodně jsem o její koupi uvažovala. Nakonec se mi ale poštěstilo knihu vyhrát, a tak jsem se během nemoci mohla začíst. A rozhodně toho nelituji.

Trailer:



Něco málo k obálkám

Shatter Me (Shatter Me, #1) Ich fürchte mich nicht (Shatter Me, #1) 
 

Nejdříve něco k originální obálce. Ze všech těch obálek se mi právě ta originální líbí nejvíce. Tříštící se sklo kolem Juliette je naptosto epické, modelka vyjadřuje hlavní hrdinku a i font je řešen skvěle. Dále tu máme nový paperback v angličtině, nahrazující originální obálku. Nápad s okem není špatný a je opravdu působivý, ale ke knize se mi moc nehodí. U německé verze nemm páru, co na obrázku je, takže 
kdoví. Švédská obálka je celkem děsivá, ale rozhodně ne špatná.
 
Rör mig inte!
 
Francouzská obálka je celkem kouzelná a zaujme vás. Ta italská je tajemná a člověk má z ní celkem i husinu.



Hodnocení:

Quotes-shatter-me-29562100-1280-850_large Juliette se nikoho nedotkla už 264 dní. Světová organizace, pod názvem Reestablishment, která se snaží posílit celosvětovou ekonomiku a nevyvolat přitom paniku, uvěznila Juliette ve vězení, údajně za vraždu. Přitom to však byla nehoda. Juliette nechtěla nikoho zabít. Bohužel to ale udělala - jakmile se totiž někoho dotkne, začne mu působit fyzickou bolest a následně jej i zabije. Pro takové, jako je Juliette, není na Zemi místo - Reestablishment se totiž bojí, že v už tak zkorumpovaném světě by se mohla Juliette stát nebezpečnou zbraní. Juliette se uchyluje k myšlence, že nejlepší pro ni by bylo, aby zemřela. Její rodiče se jí vzdali a nechali jí do vězení odvést bez jakýchkoliv námitek. Báli se jí. Její spolužáci taktéž. Musela často měnit školu a už se smířila s tím, že je zrůda. Země je na pokraji krachu - všude jsou nemoce, je nedostatek jídla a hrozí válka. 

Během následujících dní získává Juliette spoluvězně - chlapce jménem Adam. K Juliettinu překvapení je to její bývalý spolužák, který se k ní vždy jako jediný choval vlídně. Adam se snaží se s Juliette spřátelit, dívka je však příliš vyděšená a od Adama se snaží co nejvíce distancovat. Ostatní jí přeci pokládají za šílence, ne?

Tumblr_lzc1ine4sg1qkargio1_1280_largeHrozba blížící se války ale donutí Reestablishment jednat. Juliette se tak najednou ocitá na vojenské základně, kde jí přivítá její nový šéf - mladý důstojník Warner. Juliette dostane na vybranou - buď zůstane dále ve vězení nebo se přidá k Warnerově armádě a bude využívat svůj dar v prospěch Reestablishmentu. Následuje jí i Adam, který se stává jejím bodyguardem. Po těch dnech zavřených v cele se Juliette setkává s úplně jiným světem. Musí se naučit rychle rozhodovat - jinak někdo přijde k úhoně. Ve vojenském prostředí tak Juliette poznává krutou pravdu o tom, jaké to je doopravdy se situací na Zemi a poznává skryté formy zla, které jsou hluboce zakořeněny v některých lidech. S Juliette by totiž Reestablishment mohl snadno vyhrát a Země by se tak ocitla na pokraji zničení. 

 
Co když ale někde existuje místo skrytého odporu, které jen čeká na příležitost, aby udeřilo? Dokáže Juliette odhalit pravdu včas, aby neskončila mrtvá a nedostala se do spárů Warnera, který o ní evidentně uvažuje nejen jako o zbrani, ale také jako o ženě?

Taheref Mafi nám ukazuje dystopickou verzi naší Země - jak korupce pomalu, ale jistě ničí životní prostředí a lidé se snaží sami sebe vyhubit. To, co nás už na první pohled zaujme, je zvláštní styl, kterým autorka příběh vypráví. Samozřejmě je z pohledu Juliette. Vidíme její myšlenky psané formou deníku. Často se zde setkáváme se škrtanci, které jsou pro celou knihu tak typické. Rozhodně skvěle oživují děj a ukazuje nám tak myšlenky hlavní hrdinky. Pomocí deníku se tak setkáváme nejen s tím, co Juliette zažívá, ale i s jejími vzpomínkami na rodiče, Adama, školu a to, jak ke svému daru prokletí přišla. Děj utíká doopravdy svižně a když jsem se jím prokousávala v angličtině, měla jsem knihu za necelé 4 hodiny přečtené. Angličtina rozhodně není těžká, stačí si jen zvyknout na pojmy, které s knihou souvisí. Je zde také skvěle vykresleno dystopické prostředí a celkově nálada, která mezi lidmi vládne. Nechybí tu samozřejmě panika.

Pokud jde o postavy, tak tu najdeme různorodý mišmaš, ve kterém si každý přijde na své. Nějak jsem nenašla někoho, koho bych si neoblíbila. Máme tu hlavní hrdinku Juliette, kterou při zdravém rozumu udržují pouze myšlenky na to, že jednou uvidí létat ptáka. Hrdinka si toho hodně prožila a celý život musí bojovat s tím, že je zrůda. Je outsiderka, všichni kolem ní se jí bojí. I přesto to všechno statečně zvládá, za což má rozhodně můj obdiv. Juliette si prostě oblíbíte. Pokud jde o Adama, tak to není žádný typ dokonalého hrdiny, i on má nějaké ty mouchy. Nevadil mi. A pak je tu záporák Warner, Adamův sok. Warnera jsem si naprosto zamilovala. I přes jeho slizounské a mocenské řeči mám dojem, že se spíš snažil zavděčit otci a dokázat, že také něco dokáže. A když už nevíte, komu na konec fandit, objeví se na scéně Adamův přítel Kenji, který vás rozseká svým břitkým humorem. Vážně, Kenji je TOP postava. I když vlastně ani tolik prostoru nemá.
Shatter me rozhodně patří mezi tituly, které byste si měli přečíst, pokud jste fanoušky dystopie. V porovnání s Hunger games či Divergencí se jim Shatter me rozhodně vyrovná a pokud autorka bude pokračovat ve stejném tempu jako dosud, bude to naprostá bomba. Doufejme, že český překlad bude stejně tak dobrý, jako obvykle. Neváhejte si tedy Shatter me pořídit, už kvůli té obálce to stojí za to. 

Celkové hodnocení:  99 %

Zdroje:
 

1 komentář :

  1. O téhle knížce už dlouho uvažuju a jsem ráda, že ji vydají v češtině. A díky téhle recenzi mám ještě větší chuť si ji přečíst =)

    OdpovědětVymazat