neděle 16. září 2012

Recenze - X-men: První třída - Nejsvětlejší zítřek



Anotace:

V současnosti je Xavierova škola pro nadanou mládež vzkvétající institucí, kde se nová generace mutantů učí používat své super-schopnosti. Nezkušení mutanti zde studují pod vedením skupiny ostřílených veteránů, kteří navíc školu chrání před hrozbami a zákeřnými útoky, pramenícími ze všeobecně rozšířené předpjatosti vůči mutantům. Tito X-meni jsou dnes světoznámým týmem hrdinských zachránců – ale svého času to také byli jen nezkušení zelenáči. Těchto prvních pět studentů vyšlapalo cestu všem těm, kteří měli přijít po nich. Byli první třídou X-menů!

Proč jsem si knihu vybrala

Film X-men patří mezi moje nejoblíbenější, jelikož Marvel hrdiny doopravdy miluji. Proto byl mojí jasnou volbou i komix s První třídou, jelikož jsem viděla film a byla jsem zvědavá, jak si s  X-meny poradil komix. Už nádherný cover mne přesvědčil, že se mám na co těšit. Navíc mezi pěti byl i Angel, kterého mám už dlouho ráda.


Něco málo k obálkám

X-Men: First Class - Tomorrow's Brightest

Naše obálka se ničím neliší od té oficiální, pouze překladem. Abych pravdu řekla, tak z návrhů na obálky patří tahle k těm lepším ( i když žádná z nich není ošklivá). Sice bych ráda bývala viděla tu s Angelem a Scarlet Witch, ale budiž. Alespoň máme už od obálky možnost vidět všechny X-meny v akci.

Hodnocení

Seznamte se s Týmem X, vedených Charlesem Xavierem. On a jeho tým patří mezi mutanty - nový lidský druh obdařený nějakou tou superschopností. Máme tu Scotta Summerse, alias Cyclopse, který svým laserovým pohledem dokáže rozmetat jakoukoliv zeď na kusy. Dále Jean Greyovou, Marvel girl, která je obdařená schopností telekineze a omezeně i telepatie. Bobby Drake alias Iceman dokáže manipulovat a ovládat led. Hank McCoy, Beast, je hbitý jako opice. Posledním členem mladých studentů je Warren Worthington, bohatý synáček, kterému přezdívají Angel - kvůli jeho bělostným křídlům. Ani Profesor Xavier není obyčejný - je to jeden z nejlepších telepatů na škole. V sérii příběhů se s celým Týmem lépe seznámíte a pochopíte pravého ducha X-menů a jejich hlavní cíl - pomáhat lidem, aby pochopili, že být mutantem není nic špatného.



Celý komix je rozdělen do 8 krátkých příběhů. Naši X-meni budou muset bojovat s mnoha nástrahami. Setkáme se tu s bytostí mimo Zemi, která demoluje vrty v ledovcích, ještěřím mužem, Strange manem, kouzelnými dvojčaty Scarlet Witch a Quicksilverem či samotným Thorem. Chybět nebudou ani vtípky a narážky na ostatní marvel superhrdiny, jako jsou Fantastická čtyřka, Ironman či Avengeři. Každý příběh má rozhodně něco do sebe. Osobně jsem si nejvíc oblíbila příběh se Scarlet Witch a Angelem - byla tam bitva, bratrská láska a samozřejmě neuvěřitelná přitažlivost mezi Angelem a Wandou.

Pokud jde o samotné hrdiny, tak každý z nich je unikát s vlastním rozvětveným charakterem. Je libo bohatého surfaře, šíleného vědce či šarmantní zrzku? Není problém. Charakterová rozmanitost postav dává příběhu tu správnou šťávu - díky nim totiž dochází k mnohým střetům, při nichž padají ty nejlepší hlášky z celého komixu. Superschopnosti příběh skvěle doplňují a bojové scény ještě více. Pokud jste tedy fanoušky těchto superhrdinů, pak tento komix vřele doporučuji. Jedná se o první třídu, není tedy moc potřeba číst jakýkoliv jiný komix, vše vám bude už od začátku jasné (pokud se alespoň trochu vyznáte v tomto světě mutantů).

Samotnou kapitolou jsou kresby, které díky spolupráci Parkera a Cruze nabývají nových hodnot. Skvělé ztvárnění a dechberoucí obrázky na začátku každého příběhu vás nažhaví na tu správnou teplotu, abyste si mohli vychutnat zbytek příběhu. Jelikož u komixu jde vždy hlavně o kresbu, s jistotou mohu potvrdit, že oba výše zmínění pánové se tohoto úkolu zhostili na výbornou.

Pokud zrovna nemáte chuť na výživný román a chcete si odpočinout u nějakého komixu, doporučuji vám právě X-meny. Skvělé charaktery a dějová linie z něj dělají ten pravý komix pro vás. Doporučeno 5 mutanty z 5.

Konečné hodnocení:   90 %

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku. 
Komix můžete zakopit ZDE.

Zdroje: 
Anotace
Obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. jeeej X-menov mám moc rada 8D ale nezvyknem ich čítať, len kukám filmy 8P

    OdpovědětVymazat