neděle 7. října 2012

Recenze - Glee: Prázdniny na spadnutí


Prázdniny na spadnutí (Glee, #3)Anotace:

Pan Schuester a většina členů Glee klubu se těší na hudební tábor pro mládež, který se McKinleyova střední chystá pořádat a kde by měli dělat vedoucí a učit děti do-re-mi. Ale Rachel Berryová má na léto své vlastní plány - Rachelino hvězdné léto! Bude to čas nabitý vším možným, náročný program složený z různých přednášek, cvičení a dokonce i jinak téměř neuskutečnitelného setkání s broadwayskou agenturou, která hledá talenty. Rachel už má svou cestu ke hvězdám jasně narýsovanou. Ovšem poté, co se pořádně uhodí do hlavy, probudí se jako broadwayská hvězda s vlastním tryskáčem a McKinleyova je vzhůru nohama – Mercedes je hlavní roztleskávačka, Santana si hraje na světici, Sue se chová mile a Brittany vede Glee klub!
Je to všechno jenom Rachelina noční můra? To se dozvíte ve třetí knize na motivy seriálu Glee..


Proč jsem si knihu vybrala

Poslední díl Glee knih! Nemohla jsem si nechat ujít knihu zaměřenou speciálně na Rachel! A navíc - chybělo by mi to do série. 





Něco málo k obálkám


 
Pokud jde o obálky celé této série, tak jsem velmi spokojena. Krásná modrá, k tomu postavy z Glee - co víc by si mohl fanoušek seriálu přát.
 
 
Hodnocení
 
Blíží se prázdniny a každý člen z Glee clubu se už těší na Hudební letní tábor, který nebyl nápadem nikoho jiného než pana Schustera. Všichni členové nabídku stát se vedoucími příjímají s velkým nadšením - tedy až mimo Rachel Berryovou. Rachel už má vlastní program, který s dětmi nemá vůbec nic společného. Přednášky, hlasové zkoušky, den strávený na pódiu. To vše si Rachel plánuje, aby nevyšla ze cviku. Na ostatní z klubu kouká s mírným opovržením - proč nikdo nesdílí stejné nadšení a nechce si i během léta zdokonalovat svůj hlas, aby neupadl? Naplánuje dokonce i taneční zkoušky pro sebe a Finna, kterého ale tanec spíše odrazuje. Rachel zůstává sama.
 
Během chvíle se jí podaří uhodit se do hlavy. Rachel se tak dostává do vlastní fantazie, ve které se stala Broadwayskou hvězdou a nechala za sebou celý Glee club i střední školu. Jejím manažerem a kostýmerem není nikdo jiný než Kurt Hummel, který si svou roli náležitě užívá. Rachel je hvězdou - přesně tak, jak o tom snila. Peníze, krásné šaty, fanoušci. Sláva je ale pojímivá a Rachel záhy zjišťuje, že showbysnis má také své stinné stránky. Rachel se vrací do Limy, aby navštívila McKinleyho střední a zjistila, v jakém stavu se nachází Glee club. Po ubytování v nejlepším hotelu ale zjišťuje, že je vše vzhůru nohama. Z Glee clubu je troska club, který vede Brittany. Z Artieho se stal Emo, který se snaží dostat Tinu. Mercedes je vůdkyní roztleskávaček. Puckerman je pořád stejný. A Finn? Dal se dohromady s Quinn a plánuje s ní svatbu. Třešničkou na dortu je Santana, která záhy přijíždí také. Stala se z ní nová hudební vycházející hvězda, která má na své straně slibného producenta. Rachel tak začne přemýšlet o tom, zda jí všechna ta sláva vlastně stojí za to a zda může někomu ještě věřit. Zrada totiž přichází z toho nejnečekanějšího místa.
 
 
Třetí díl Glee je čtivý a svižný jako obvykle. Pokud jde o dějovou linku, tak jsem byla celkem překvapena. Děj se točí skoro výhradně kolem Rachel. Ne že bych si stěžovala, ale místy to může být už trochu únavné. Jinak je vše ale skvěle promyšlené a z Glee se stává poměrně slušné dílko, které potěší nejednoho fanouška tohoto hudebního seriálu. Místy jsem měla problém se doopravdy začíst a pokračovat, ale přítomnost mých oblíbených postav to celkem zachránila.
 
Rachel. Tahle ústřední postava leze na nervy více než polovině fanoušků. Já ji nakonec ale chápu. Je to jen malá holka, která touží po pozornosti, prostě se prosadit. Na střední jí všichni opovrhovali, a tak se vydává do New Yorku na vlastní pěst, aby okusila velkoměstský život. A ono to doopravdy jde! I když se jedná pouze o sen, vypadá to velice skutečně a trochu mi to připomíná díl ze třetí série, kde si charaktery prohodily identity. Celkem zábavné. 
 
Popravdě nevím, co ke Glee více dodat. Pokud jste ještě nezačali se seriálem, rozhodně ho doporočuji. Najdete zde vše - intriky, přátelství, poselství, skvělé písně, krásné kluky. A pokud máte raději knihy, šáhněte po knize. Je to sice něco úplně jiného, ale pořád je to Glee.
 
Celkové hodnocení:  75 %  
 
Zdroje:

 

1 komentář :