úterý 4. prosince 2012

Recenze - Blbá sázka o fajn kluka

Blbá sázka o fajn klukaAnotace:

Avery šetří každou korunku, aby si splnila sen a mohla studovat medicínu. Proto souhlasí s podivnou sázkou – má své kamarádce přebrat kluka jménem Zac. Pokud se jí to podaří, dostane od ní šek na pět set dolarů. Zac je ovšem úplně jiný, je až příliš bezprostřední, nadto takový zmatkař, že vnese Avery do života nejen chaos, ale i něco víc.

Proč jsem si knihu vybrala

Na knihu jsem byla hodně moc zvědavá, už z toho důvodu, že jsem jí před x měsíci viděla na GR v anglické podobě a až do nedávné doby jsem neměla vůbec potuchy o tom, že kniha vyšla i v českém překladu. Nu, bylo to milé překvapení, a tak jsem si nemohla nechat ujít po dlouhé době nějakou tu romanťárnu.


Něco málo k obálkám

The Boyfriend Thief 

Romantická kniha - romantická obálka. Nakladatelství Alpress se nedrželo původní obálky a přineslo nám svou vlastní, originální. Abych pravdu řekla, tak zprvu jsem moc nadšená nebyla, ale během týdne s knihou jsem si na ní dost zvykla a nakonec mi přijde fajn. Je to přesně to, co by taková kniha měla mít - šťastný páreček. Sice mi trochu nesedí barva pozadí, ale to je spíš mojí vybíravostí na barvičky. Pokud jde o anglickou obálku, tak se musím přiznat. Miluju converse. Proto je pro mne tahle jednoduchoučká obálka takovým skvostem.

Hodnocení

Tumblr_kybyagdeuz1qzr04eo1_500_largeAvery Jamesová se snaží mít ve všem vždy a za každou cenu pořádek. Ve svém životě, v pokoji, ve škole. Chce mít  ty nejlepší známky a k cestě za vytouženým úspěchem jí stojí pouze Hannah Cohenová, Averyina bývalá nejlepší kamarádka, která je snad ještě pečlivější než Avery. Avery touží po studiu medicíny na své vysněné univerzitě. Pomoci jí k tomu může letní stáž na Kostarice, která se bude jistě skvěle vyjímat na přihlášce. Jediný problém jsou peníze - stále jí chybí několik stovek dolarů. Snaží se vydělat si prácí v místním fast foodu, ale jak už to chodí, ani tahle práce moc nevynáší.

Možnost se Avery naskytne od někoho, od koho by to nejméně čekala. Hannah se už delší dobu snaží zbavit svého přítele Zaca Greelyho, hyperaktivního a ztřeštěného kluka, který se už na první pohled k dokonale upravené Hannah nehodí. Hannah přichází s jednoduchým řešením - Avery jí Zaca přebere, aby se s ním mohla Hannah bez bolesti rozejít. Avery, která po odchodu matka zatvrdla a bojí se kohokoliv připustit k tělu,  je ohledně nabídky trochu rozpačitá. Peníze jsou ale peníze a vysněná Kostarika se už nebude muset opakovat... Dokáže se Avery udržet na hraně toho, co je ještě v pořádku a nespadnout do sítě lží a podvodů, a o co hůře - nezamilovat se?

Tumblr_lz7nyqlx3q1qkotw4o1_500_largeShana Norris přichází s romantickým románkem, kde hlavní hrdinka musí řešit to, co je správné a co špatně a jak se postavit vlastním démonům. Už od pohledu se jedná o typický klišé příběh, který ale nakonec nevypadá vůbec zle - čtenář si u knihy příjemně odpočine, pobaví a zamyslí. Může za to osvěžující styl, který autorka do knihy vnesla, realistické postavy a tu správnou dávku romantiky. Knihu bych doporučila převážně děvčatům od 13-18 let - typický románek. Je to ale také skvělý katalyzátor v případě, že potřebujete vsuvku mezi složité a krvelačné dystopie. 

Hrdinové z knihy byli velmi realističtí. Hlavní hrdinka Avery mi byla sympatická už od samého začátku. Jelikož jsem měla tu čest brigádničit ve fast foodu, tak mám podobné vzpomínky a moc dobře se do ní dokážu vcítit. To, co mne na ní fascinovalo, byl její způsob, kterým se nahazovala do klidu. Vyjmenovávat si latinské názvy kostí? To jako vážně? Pokud jde o Zaca, tak jsem si ho celkem oblíbila - takový správný hyperaktiv se smyslem pro humor, který se nezastaví a nevadí mu tančit ani v železářství vlastního otce. Dalším miláčkem byla Molly, Aveřina nejlepší kamarádka, která byla správně "jetá". 

Sečteno a podtrženo? Blbá sázka o fajn kluka může vypadat jako další tuctovka, ale i přes malé očekávání se z ní stala ta správná kniha na jeden večer, kdy se odreagujete, zavzdycháte si nad první láskou a necháte se unést vlastními sny. Ano, je to klišé, ale klišé, které stojí za povšimnutí.

Celkové hodnocení82 %

Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

 

4 komentáře :

  1. Už dlho mám na muške túto knihu 8) vyzerá naozaj skvele 8)
    pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná recenze!! :) Asi se po této knize podívám...

    OdpovědětVymazat
  3. Tato knížka vypadá docela zajímavě, také jsem na ní narazila na GR, ale ještě jsem se k ní nedostala, tak snad to brzo napravím.. :) jinak skvělá recenze, ještě víc mě na tuto knížku navnadila.. a že je to skvělá recenze ani nemá pomalu cenu,protože všechny tvoje recenze jsou úžasné.. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Tvá recenze je úžasná:) musím říct, že právě ona mě navnadila přečíst si tuto knihu, která se mi opravdu moc líbila:)Hrdinové byli příjemní a byla to taková milá oddechovka:)

    OdpovědětVymazat