sobota 8. prosince 2012

Recenze - Mayské proroctví

Zápas o osud lidstva (Mayské proroctví, #1)Anotace:

Šestnáctiletá Caity odhalí význam podivných znaků vyřezaných v obložení svého pokoje. Jde o dávné mayské proroctví, které jí přisuzuje důležitou roli v osudu lidstva. Bude mít dostatek sil a především odvahy vzít na sebe nelehký a nebezpečný úkol?

Proč jsem si knihu vybrala

Okolo mayské kultury a konce světa se toho hodně povídá a já jako typický esoterista se o to samozřejmě zajímám. Jakmile jsem uviděla název knihy, byla jsem mimo. Byla jsem zvědavá, jak se s tímhle tématem autorka poprala a jestli je na tom něco pravdivého. Nu, vyzkoušet se musí i to, co obvykle nečtete, ne?




Něco málo k obálkám

The Daykeeper's Grimoire 

Co říci? Musím pochválit jak originální, tak i naši obálku. Na obou můžeme vidět starodávné mayské obrazce, které s tématem v knize úzce souvisí. Osobně se mi více líbí zahraniční obálka, ale nemohu si stěžovat ani na tu naši. 

Hodnocení

400250_403065613098152_2080504773_n_largeŠestnáctiletá Caity je donucena odjet na prázdniny se svými rodiči ze svého domovského San Francisca do Skotska. Její rodiče obdrželi rodinné dědictví - starodávný skotský hrad. Caity se nejdřív na hradu vůbec nelíbí, s postupem času si ale začíná zvykat a zjišťuje, že je to tu vlastně docela fajn. Společníkem je jí chytrá opička Pan Papírek, který dokáže skládat origami a Alex, kluk, kterého z povzdálí pozoruje. Hrad ale nabízí mnohem více - během krátké doby Caity nachází tajnou místnost ukrytou v hradní věži a objevuje prastarý text psaný v podivných znacích. Caity je od přírody zvědavá, a tak se pokusí zjistit, co ony znaky znamenají. To ale netuší, jaké tajemství se pod nimi skrývá. Přivábí tím i pozornost  odborníka z Univerzity a jednoho nezvaného hosta. 

Svět projde změnou a temné síly se tomu snaží zabránit. Je jen na Caity, jestli ukáže zbytku světa Mayské proroctví, které má svými vibracemi možnost změnit celkové vědomí lidské populace. S pomocí strýčka Li, Pana Papírka, Alexe a mnohých dalších se Caity dostává na rozcestí - zachrání Zemi nebo jí pohltí strach a raději zůstane v ústraní, jak to doposud dělali všichni lidé?


424197_3483015077116_1323528259_3460615_1193439248_n_large
Může se zdát, že kniha bude takovým tím lehkým čtením. To jste ale na omylu. Mohlo mi to dojít už na začátku - jakmile kniha pojednává o nějakém podobném problému, vždycky si na ní musí člověk udělat čas a číst jí pomalu a s porozumněním. Je sice pravda, že Mayské proroctví je spíše zaměřena na příběh než na poselství, ale i tak. S podobným provázáním jsem se setkala už u knihy Svět za oponou od Alue, kde jsme sledovali dějovou linii hlavní hrdinky, která během děje řešila i odborné problémy s esoterikou. Mayské proroctví je ale určeno spíše pro mladší čtenáře, takže je pochopitelné, že autorka vsadila spíše na tu dobrodružnost. Sama jsem ale byla překvapena některými údaji, které jsem v knize našla. Do prvních zhruba 150 stran nás Caity seznamuje s hradem a objevováním onoho proroctví, což mi přišlo mírně zdlouhavé. Mám sice popisy ráda, ale ne až tak detailní a nudné. Jakmile se ale dostaneme k pointě příběhu, začíná to být lepší a děj se pomaličku rozjede. Sice žádné pořádné vytržení, ale i tak. Nad některými věcmi jsem jen vrtěla hlavou, ale v základu je zápletka celkem povedená a rozhodně stojí za přečtení.

Tumblr_meh5ttvft91rfzeryo1_500_largePostavy. Měla jsem problém se nějak ztotožnit s Caity. Ano, vím že je jí teprve šestnáct, ale i tak. V některých místech se chovala až moc dospěle a lezla mi na nervy. Nemám ráda opice, a tak jsem si neoblíbila ani Pana Papírka, bohužel. Sice chápu, že tam měl svůj důležitý úkol, ale přišlo mi to trogu nelogické a neproveditelné. Alex? Velkým mínusem je vztah Caity vs. Alex. Čekala jsem o trochu víc romantiky a rozvíjení jejich vztahu. Nic z toho se nekonalo. Sice chápu, že kniha se tímhle směrem ubírat nechtěla, ale o špetku více romantiky bych určitě ocenila. Pokud jde o zbytek, tak jsem si oblíbila strýčka Li a nějaké další postavy. Neříkám, že byly špatné, ale k dokonalosti to mělo daleko.

Teď něco k tématu knihy. Šla jsem do ní s nějakým názorem na toto téma, o kterém jsem si toho zjistila hodně už tak dva tři roky dozadu. Svoji filozofii jsem měnit nechtěla. Velké plus patří autorce za onu věc s vibracemi, HAARPEM a onou zlou korporací, která se snaží zabránit duchovně rozvinutým lidem šířit svoje myšlení dál. O HAARP jsem se trochu zajímala a dočetla se o něm i v jiných časopisech, stejně tak s ovlivňováním lidí a soustředěné moci do rukou stínové vlády v USA. Pokud jde o samotné mayské proroctví, tak tady to trochu vázlo a byla tu řada nesrovnalostí. Je to ale kniha pro mládež, a tak chápu, že to nemůže splňovat požadavky dychtivého esoteristy.

A co říci závěrem? Knihu bych doporučila všem, kteří se o tohle téma zajímají. Nakonec vás docela mile překvapí, stačí se jen prokousat první polovinou knihy, která mohla být o polovinu kratší. Myslím, že na poli literatury jde o celkem originální téma, které ještě moc lidí nezpracovalo. 

Celkové hodnocení75 %

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. No já se na knihu určitě nechystám... Nemám vůbec takové knihy ráda a nerada se tím tématem zabývám. :-/ Takže mě k tomu nenalákala ani tvá recenze, bohužel. Ale čtenáře, kteří mají tuto tématiku rádi, se do toho určitě pustí :)

    OdpovědětVymazat
  2. mě se knížka vůbec nelíbila, námět knihy - Mayové a konec světa byl skvělý, ale to zpracování a vývoj děje... něco příšerného :D dala jsem tomu 1/5 ;)

    OdpovědětVymazat