sobota 8. prosince 2012

Recenze - Vidím to, co vrah

Vidím to, co vrah (Děsivé splynutí, #1)Anotace:

Vee Bellová si je naprosto jistá, že sestřina kamarádka Sophie nespáchala sebevraždu. Byla zabita. Ona to ví, protože tam byla. Vee má narkolepsii, během záchvatů ale neupadá do spánku. Když omdlí, ocitá se v hlavě někoho jiného a prožívá život skrz jeho oči. Vklouzla například do hlavy své sestře, když podváděla při testu z matematiky, do učitelovy, který pil před začátkem hodiny. Nic ale Vee nepřipravilo na to, co se stalo jedné říjnové noci… ocitla se v hlavě někoho, kdo držel v ruce zakrvácený nůž, a stál nad Sophiiným tělem. Vee přímo zoufale touží někomu sdělit své tajemství, ale kdo by jí věřil? Zní to tak šíleně, že to nedokáže říct ani kamarádovi Rollinsovi, natož policii. Rollinsovi to ale říct stejně nemůže, protože teď už se moc nestýkají, Vee totiž tráví čím dál tím víc času se Zanem. Zamotaná do nebezpečí a děsivých lží, musí Vee sama odhalit vraha dříve, než udeří znovu.


Proč jsem si knihu vybrala

Další z řady knih, které jsem viděla na zahraničních blozích a chtěla si jí přečíst. Zaujala mne už samotná anotace a video - vidět očima vraha? Proč ne... Ano, trailer a anotace tu sehrály dost velkou roli.

Trailer
 

Něco málo k obálkám 

Slide (Slide, #1) Slide 

První z anglických obálek se mi líbí o něco více než ta druhá. Je tajemná a láká čtenáře na mysteriózní příběh. Oproti tomu druhá mi trochu připomíná nějakou hororovou groteskní obálku. Plus ale za Veeiny růžové vlasy, které se nikde jinde skoro neobjevují.

Sylvia (Slide, #1)  Slide. Durch die Augen eines Mörders 

Španělská obálka je fakt zvláštní. Ke knize se mi moc nehodí. Německá je sice pěkná, ale nějak mi k příběhu také nejde. Nevím, asi mám moc vysoké nároky.

Hodnocení

Tumblr_mepj9qwh4f1rkchmwo1_500_large
Sylvia Bellová, jinak Vee, se snaží zapadnout jako většina jejích spolužáků. To se jí ale moc nedaří - už nějakou dobu trpí občasnými výpadky, ve kterých se přenese do těla jiné osoby a vidí svět jejíma očima. Nedokáže ji ovládat, necítí její pocity, ale vidí. Stačí, aby se dotkla předmětu, který má ona osoba ráda nebo se k němu vážné silné emoční pouto. A je tu ten houpavý pocit před omdlením. Ve škole se to Vee zatím daří skrývat - všichni okolo si myslí, že trpí závažnou narkolepsií. Sama sebe ale Vee neoklame - ví, co vidí. Až dosud jí brala spíše jako prokletí. To se ale změní s vraždou kamarádky její sestry, Sophie. Vee se totiž přenesla do těla vraha a viděla dívčinu smrt. Začíná tak pátrání po vrahovi, který se skrývá někde v okolí a číhá na svou další oběť. A co je nejhorší - Vee ho zná. 

Aby toho nebylo málo, Vee se setkává s úžasným Zanem, který ztělesňuje to, co Vee u chlapce hledá. To se moc nelíbí jejímu nejlepšímu kamarádovi Rollinsovi, který po Vee skrytě pokukuje a v Zaneovi vidí silného konkurenta. Romantická zápletka na pozadí detektivního příběhu? Inu, proč ne...

74696_413571055382326_313394024_n_largeOd této knihy jsem čekala zajímavý detektivní příběh s nějakou tou romantickou zápletkou. Veeina schopnost byla hlavním trhákem celé knihy, to bezpochyby. To ale bylo tak všechno. Velkou výhodou je to, že se kniha čte opravdu rychle a aniž byste se nadáli, jste na konci. Přišlo mi, že autorka nacpala do knihy fůru možných nápadů, které najdeme i jinde. Detektivky holt nebudou její parketa. Byla zde řada nesrovnalostí a nesmyslů, které nedávaly žádný smysl. Jak jsem již zmínila, námět celé knihy je famózní a pokud by šlo o lepší zpracování, tak by z toho byl trhák. Autorka ale Veeinu schopnost podcenila a udělala z ní nezajímavou holku, která vidí v každém vraha a nedokáže se pořádně zamyslet. K plusu bych přičetla vztahy mezi Vee a její sestrou, stejně tak i mezi ostatními. Pokud jde o vraha a celé vyvrcholení, tak jsem byla zklamaná a podvědomě jsem to tušila už od začátku knihy. Nicméně mne kniha alespoň něčím zaujala, což není na škodu zmínit.

Pokud jde o postavy, tak jsem si Sylvii neoblíbila. Místy mi přišla až slepá - do očí bijící fakta jí vůbec nezajímala. Ano, vztah s její sestrou byl moc pěkný, ale dokáže to zachránit to ostatní? Občas jsem měla chuť jí praštit kladivem, aby se vzpamatovala. Na druhou stranu byla ale orignální se svými růžovými vlasy, to tedy ano. Pokud jde o Zanea, tak jeho jsem si oblíbila - byl milý, vtipný a citlivý. Ne, že by byl nějak moc originální, ale vzhledem k výběru chlapů v knize byl ta nejlepší volba. Pokud jde o Rollinse, tak mi připomněl Simona z TMI, kterého nemám ráda, stejně jako Rollinse. Holt jsem Team Zane, a ne Rollins. Promiň, kámo.

Tumblr_mefl0ea3lk1rdqsx6o1_500_largeJak tedy shrnout tuto knihu? Myslím, že pokud máte rádi detektivní příběhy, měli byste jí zkusit. Kniha má doopravdy zajímavý námět a čte se rychle - takže pokud by se vám nelíbila, budete jí mít alespoň rychle z krku. Počítejte ale s tím, že je to spíše detektivka říznutá YA, které se projevuje docela dost. I kdyby nic jiného, kde jinde najdete hlavní hrdinku s růžovými vlasy?

Celkové hodnocení:  70 %

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. No, já teda knihu hodnotila o hodně hůř (4/10). Nevím, moc mě nechytla a nemohla jsem ji brát ani jako příjemnou oddechovku, na to mi několik zažitých stereotypů moc lezlo na nervy...
    A teda, ty jsi Team Zane? Já fandila Rollinsovi už od začátku :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se kniha dost líbila, byla čtivá a taky má dobrý formát - tak akorát do ruky. I když mě mrzí že je to paperback, protože ty se docela ničí. Kniha mi připomíná knihu The Body Finder, ale to neznamená že není super. Obě jsou super :) Už se těším na další díl :) Teda, doufám že bude :D

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju detektivní zápletky^^ rozhodně je na mém seznamu :)

    OdpovědětVymazat