neděle 9. prosince 2012

Recenze - Past

Past (Zahrada nesmrtelnosti, #1)Anotace:

Co kdybyste se dozvěděli, kdy – na den přesně – zemřete?
Díky moderní vědě se každá lidská bytost stává tikající časovanou genetickou bombou. Bezohledné manipulace s genetickými informacemi způsobí, že muži se dožívají pouze dvaceti pěti let a ženy dokonce jen dvaceti. V této bezútěšné době jsou mladé dívky unášeny a nuceny žít v polygamním manželství, aby odvrátily hrozbu, že lidstvo vymře.
 

Tento osud čeká i šestnáctiletou Rhine Elleryovou. Je unesena, aby se stala jednou z vyvolených nevěst a vstupuje do světa bohatství a privilegií. Přestože její manžel Linden k ní chová opravdové city, jediným cílem Rhine je útěk – chce najít svého bratra-dvojče a vrátit se domů. Ale Rhine se musí vypořádat s více problémy, než jak znovu získat svobodu. Lindenův excentrický otec je odhodlán najít protilátku na genetický virus, díky kterému mu hrozí ztráta syna, i když to znamená jít přes mrtvoly, aby prověřil své experimenty…


Proč jsem si knihu vybrala

Kdo by jí nechtěl přečíst... Po té děsivé anotaci a dechberoucí obálce. Musela jsem mít, přečíst jí, prostě se dovědět něco o tom šíleném světě, ve kterém Rein žije.. Bezohledné a drsné... 

Trailer:


Něco málo k obálkám

Raptada (O Jardim Químico, #1) Wither - Layu (Chemical Garden, #1) 

Jsem moc ráda, že nám nechali originální obálku, kterou má většina zemí. Je prostě nádherná - deprimující a nádherná. Modelka je boží a přesně vyjadřuje bezmocnost a zoufalství, které v sobě Rein má. Další obálkou je portugalská verze, Raptada. Bohužel, oproti té originální nádheře mne nijak nezaujala. Pokud jde o indonéskou Wither, tak přesýpací hodiny jsou lepší nápad než podivná Raptada. Na originál ale nemá nic.

Hodnocení

Ss_wither_smith_makeup_largeRein se narodila do příšerné doby, kdy jsou evropské kontinenty pod vodou a kdy se v troskách Ameriky bezohledně unášejí dívky. Je to dáno virem, který se u mladé generace vyvinul - dívky umírají v 20 letech, chlapci v 25 letech. Proto jsou dívky často unášeny a muži žijí v polygamním manželství, kdy není nenormální mít dvě a více manželek. Jediným cílem je zajistit potomstvo, aby lidstvo nevymřelo. Vláda se sice snaží najít lék, ale bezúspěšně. Rein žije se svým dvojčetem Rowanem na Manhattanu a dosud úspěšně se vyhýbá jakémukoliv únosu. Jejich rodiče byli vědci, bohužel ale zemřeli při výbuchu. Jednoho dne ale Rein zmizí - stane se obětí únosu. Spolu s dalšími dívkami je předvedena před bohaté mladíky, kteří si vybírají své nové ženy. Rein má štěstí - svým neobvyklým vzhledem a dvojbarevnýma očima si jí všimne Linden, bohatý mládenec, který se rozhodne se s ní oženit. Rein v duchu odmítá, zvláště potom, co uvidí smrt ostatních dívek, které si Linden nevybere. Jsou zastřeleny a odhozeny do příkopu, jako nějaká zvířata. Rein se proto nakonec podvoluje a nechává se odvést do domu plného iluzí a luxusu. Jen díky svatbě má alespoň nějakou šnaci na to, že se z domu dostane živá. Spolu se dvěma dalšími dívkami, mladičkou Cecily, která je z nového manželství nadšená, a Jennou, která je melancholická a je smířena s tím, že brzy zemře se stává manželkou mladého pána, kterému právě zemřela dívka, kterou miloval. 

Ss_wither_smith_dress_large
To, co Rein netuší je, že se do ní Linden pomalu zamilovává. Dívka nesouhlasí s tím, co se ve společnosti děje a touží po jediném - útěku. Pomalu se také sbližuje se sluhou, který celý svůj život v domě slouží - Gabrielem. Je právě on tím, kdo by jí mohl pomoc v útěku? Jediné, čeho se Rein bojí, je Vaughn, Lindenův děsivý otec, který evidentně v podkroví provádí jakési pokusy. Rein musí zmizet a to hodně rychle, jinak je také možnost, že se na pitevním stole objeví ona. Svázána manželským slibem touží po jediném - svobodě. 

Autorka vsadila na dechberoucí a otřesné téma, které v každém vyvolá depresi a oddech, že sami nežijeme v takové době. Pro dystopickou knihu se takové téma dokonale hodí. Po přečtení anotace jsem byla ohromena a byla jsem zvědavá, jak nám Lauren předvede svůj mistrovský plán. Velké plus je, že se kniha čte rychle. Sama jsem jí přečetla na jeden zátah. Prakticky ihned od začátku vás autorka vtáhne do toho šíleného světa a vy se jen nestačíte divit. Abych knihu jen nevychvalovala, musím podotknout, že mi moc neubíhal prostředek knihy. Jakmile se Rein dostane do Lindenova domu, zhruba na 200-300 stránkách čteme o jejím životě v domě, interakcích se spolumanželkami a touze utéct. Ano, chápu, že je to velmi důležitá dějová linie, ale mohla být o něco kratší. Autorčin styl je ale skvělý, a tak to celé vynahradí. Samotný svět, ve kterém Rein žije, je naprosto příšerný a člověku spíš běhá mráz po zádech. Chudáci holky... Romantická zápletka se do drsné reality hodila a knihu trošičku oživila.

Postavy... Ano, Rein jako hlavní hrdinka boduje.. I přes to, že byla unesena, si uchovává zdravý rozum a uvažuje. Nebojí se, což jí možná i zachrání. Je ochotná dělat ústupky. Je to silná hlavní hrdinka, která se snaží dělat to, co je správné.. Popravdě jí celkem obdivuju za sílu, kterou prokazuje v tak těžkých chvílích.. Linden je sice bohatý a skvělý manžel, ale naprosto nemá páru o tom, co se děje za zdmi jeho domu.. Nic o unášení a zabíjení dívek... Je trochu naivní, ale i přesto jsem si ho oblíbila, díky tomu, jak laskavě se ke svým ženám choval. Pak tu máme jeho otce, drsného a nelítostného Vaughna. Tohohle chlápka bych nikdy potkat nechtěla.. Myslím, že by ho nic nezastavilo... Sluha Gariel? Ano, i on byl celkem fajn, i když jsem si spíše oblíbila Lindena. A spolumanželky? Cecily mi většinu knihy lezla na nervy. Nakonec mi jí ale bylo trochu líto, přeci jen - je to jen malá holčička, kterou donutily otěhotnět. Ta představa - hnus. A Jenna? Melancholická, ale s dobrým srdcem. Chudáček Jenna. Celou dobu jsem jí litovala.

Past bych vřele doporučila všem milovníkům dystopií a i dalším, kteří si chějí užít drsný příběh z drsného světa. Past patří mezi jednu z nejlepších knih, které jsem letos četla. Když už nic jiného, má nádhernou obálku, která vám nesmí chybět v knihovně.

Celkové hodnocení:  90%

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

5 komentářů :

  1. já si tu knížku musím koupit! všichni říkají jak je úžasná...! já ji prostě musím mít :D :))

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlas, Na past jsem nečekaně narazila v knihovně (už kdysi dávno) a to jsem o ní vůbec neslyšela. Tak si jí tak prohlížím (ano, uchvátila mě obálka). Hned ten den jsem se do ní pustila. Knížka se četla strašně rychle.
    A přiznávám se k jedné zrůdné neřestnosti(jak to nazvala kamarádka): jsem Team Linden, prostě Gabriel je... divný? Klasicky hodný a pozorný?
    Jinak s tvým názorem na postavy souhlasím. Hlasvně u Cecily, nesnáším ji, ale tak nějak ji lituju.
    Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Její obálka je fakt boží:) a dvojbarevná kukadla? wow..asi autorka se nechala inspirovat z anime :D rozhodně si ji přidávám na seznamu knih.,které si musím zaboha přečíst^^

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuto knihu už sem četla už několik recenzí, ale nějak sem se s ní ještě nedostala. A po téhle recenzi se ptám jak je to možné =D

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem ráda, že ponechali původní obálku, i když ani jedna z těch, které ukazuješ zas až tak hrozně nevypadají :D .. a jinak jsem knížku přečetla také na jeden zátah :D .. já jsem nakonec dala čtyři hvězdičky, ale z dystopií je to určitě jedna z povedenějších! :)

    OdpovědětVymazat