neděle 10. března 2013

Recenze - Prokletý dům

Prokletý dům (Upíři z Morganville #1)Anotace


Claire přijela do Morganville studovat a dobře se bavit. Nepředpokládala, že spolužačky z koleje jí budou už od začátku ztrpčovat život. Ani pronájem pokoje ve velkém starém domě však vůbec není změnou k lepšímu. Noví spolubydlící mají svá temná tajemství... ale přijmou Claire mezi sebe, když se ulice města začnou hemžit zlem žíznícím po čerstvé krvi...

Proč jsem si knihu vybrala

Byla jsem na ní zvědavá už zhruba rok. Vlastně od té doby, co kniha u Brokilonu vyšla. O upírech si vždy ráda přečtu, a tak jsem neváhala a popadla příležitost za pačesy a do knihy se pustila.




Něco málo k obálkám

Glass Houses (The Morganville Vampires, #1)Glass Houses (The Morganville Vampires, #1)

Už na první pohled se naše obálka odlišuje od těch originálních. V barvách, v modelce.. Abych se přiznala, tak jsem s výběrem obálky u nás velmi spokojená. Ani nevím proč, ale celý design působí tajemně a láká k přečtení. Originální anglické obálky nejsou také vůbec špatné - jsou laděny do modré, druhá zmíněná mi ale připomíná Školu noci.

Bienvenue en enfer (Vampire City, #1)La mansión Glass (Los vampiros de Morganville, #1)

Francouzi zvoli tentokrát chlapeckého modela, tipuji to na Shanea nebo Michaela, Španělové pak nasadili na obálku Evu. Celkem zajímavá kombinace.

Cam Ev (Morganville Vampirleri, #1)Casa de sticla (Vampirii din Morganville, #1)

Turkové vsadili na typickou tvář-obálku. Hyzdí jí jen ten růžový nápis. Rumunové vybrali zajímavý motiv - obálka se mi vážně líbí.

Przeklęty dom (Wampiry z Morganville, #1)Glashuse (The Morganville Vampires, #1)

Naši polští sousedé vsadili na gothic slečnu. No, nevím, výše zmíněné obálky jsou lepší. Dánové zase zkusili modelku v šatech, na které poslední dobou letí spousta čtenářů. No, nevím jestli zrovna k téhle knize se tato symbolika hodí....

Hodnocení

Claire není ještě ani sedmnáct a už opustila domov a odjela do Morganville, aby zde studovala na místní univerzitě. Dívka očekávala, že potká nové přátelé a vysokoškolský život si užije - už od první chvíle ale cítila, že nezapadá. Po menším incidentu s místní královnou se Claiřin život promění v peklo - schované věci a neustálé nehody nejsou ničím novým. Po obvzláště ošklivé nehodě se Claire rozhodne z kolejí odstěhovat - cítí, že při dalším setkání s "královnami" by už nemusela vyváznout jen s výronem a modřinami. Zoufalá dívka nakonec nachází útočiště v odlehlé části města v starobylém domě. Její noví spolubydlící jsou samé tajemství - ať už gothička Eva, dokonalý kytarista Michael nebo rošťák Shane. Claire pomalu zjišťuje, že Morganville není takové, za jaké ho pokládala. Po setmění se vše mění a město ovládají noční obyvatelé... upíři.

Rachel Cainová nám přináší první díl série Upíři z Morganville, kterou u nás vydalo nakladatelství Brokilon. Zavádí nás do ospalého městečka, kde jsou únosy na denním pořádku a kde se děje něco divného. Autorčin styl psaní je originální a celý děj rychle ubíhá. V knize najdeme paranormální prvky v podobě všemi milovaných upírů. Pokud překousnete zmatený úvod a zvyknete si na prostředí a postavy, nabízí Prokletý dům celkem příjemnou možnost na páteční večer. Postavy sice místy jednají iracionálně a ztotožnit se s hlavní hrdinkou je velmi těžké, přesto si vás tato kniha nakonec získá a vy se budete těšit na pokračování. Na knižním trhu je dnes velmi těžké se prosadit s něčím originálním, zvláště pokud jde o upíry. Rachel Caine se to alespoň částečně podařilo. Příběh sice úplně neoslní, ale také neurazí.

„Co se stalo?“ zeptala se tiše. Došlo jí, že to nebude obyčejný příběh.
„Upír,“ řekl. „Obvykle se jen krmí, ale někdy dokážou člověka i zabít, pokud pijí jeho krev dost často. Někteří z nich to dělají rádi, ale ne všichni. Jenže… tenhle byl jiný. Přišel sem za mnou po jednom koncertu a snažil se… on se snažil…“
Cítila, jak jí začínají hořet tváře. „Ach. Ach bože.“

387142_270493369726568_1790826033_n_largeHlavní hrdinka Claire je inteligentní šestnáctka, která přeskočila jeden ročník a nastoupila na univerzitu o rok dříve. Pokud se podivujete nad tím, proč je Claire celou knihu zmlácená, pak se nedivte. Je to normální. Claire jsem si bohužel nijak neoblíbila a coby hlavní hrdinka mi nebyla moc sympatická. Jakmile se ale dostala do blízkosti Shanea, hned se to zlepšilo. Shane a jeho spolubydlící celou knihu prosvítili a zlepšili celkově atmosféru. Škoda, že autorka více nerozvedla systém upírské hiearchie - doufám, že tak učiní alespoň v dalších dílech.

Prokletý dům bych doporučila všem milovníkům upírů, kteří si chtějí odpočinout u něčeho oddychovějšího. Výhodou je, že pokud se vám kniha nebude líbit, nemusíte nějak zoufat - její roztomilý malý formát vám bude alespoň v něčem k užitku.

Celkové hodnocení:  75 %

Děkuji nakladatelství Brokilon za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Rozhodne si to chcem prečítať, časom, niekedy... 8D Upírov ja môžem 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu som čítala už dávnejšie a teraz čakám na české vydanie dvojky. Alebo to už vyšlo? :D Ani neviem, ešte som to nehľadala. Kniha sa mi ale celkom páčila a už som veľmi zvedavá na pokračovanie :D

    OdpovědětVymazat