pátek 1. března 2013

Recenze - Železný král

Železný král (Železná víla, #1)Anotace

První díl skvěle hodnocené „young adult“ série s nádechem fantasy.
Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Během záchranné mise se ukáže, že Meghan je dcerou mocného Letního krále a ona samotná je pro mnoho obyvatel říše cennou trofejí. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné…


Proč jsem si knihu vybrala

Někdy se s vílami musí začít, ne? Nejsem jejich skalním fanouškem, ale s rozvojem Young Adult je stále více a více knih s touhle tématikou. A tak jsem se nakonec dokopala k přečtení Železného krále od Julie Kagawy, jež u nás začala loni vycházet v sérii Železná víla.


Trailer


Něco málo k obálkám

La princesse maudite - Le passage interditPlötzlich Fee - Sommernacht (Plötzlich Fee, #1) 

Obálky celé této sérii mají jednu výhodu - mají téměř všude úplně stejný motiv, až na výjimky. Což znamená Meghan a zelené motivy kolem ní. Upřímně? Naživo je obálka fajnová a moc se mi líbí. U některých edic je zpestřením jakási cedulka, třeba jako u francouzských přátel. Druhou variantou je tohle německé barevné oko. Obálka by se mi líbila, ale k celé sérii se moc nehodí.

Hodnocení

Meghan Chaseová brzy oslaví své šestnáctileté narozeniny. Žije na farmě se svými rodiči a stále více 
si všímá podivností, které se s příchodem jejích narozenin objevují. Společnost jí dělá pouze kamarád Robbie, z kterého se později vyklube Puk, jeden z férijů z vílí říše. Meghan je dokonale zmatená - svět pohádek obživl a vtáhl jí přímo do středu všeho dění - její bratr Ethan byl unesen a sama Meghan se ocitla kdesi ve vílí říši, totálně zmatená a vyděšená. K tomu se dovídá, že je dcerou samotného Oberona, krále Letního dvora. Krásné šaty, opojná hudba a návštěva Zimního dvora... Vše nemůže trvat věčně, a tak i ve Férii se objevují problémy - cosi ničí kdysi nádhernou vílí a vypadá to, že Meghan s tím má něco společného...

Julie Kagawa nám přináší do knižního světa plného upírů a vlkodlaků něco nového a dosud příliš nepoznaného - víly. Už tímto námětem si jistě najde nové čtenáře - příběh Meghan má zajímavou zápletku a čtenář by řekl, že bude kniha obsahovat spoustu akce. K té akci... Ze začátku jsem měla menší problém se do knihy začíst - zvláštní formát písma a styl vyprávění mi příliš nesedl. Ani hlavní hrdinka nebyla nijak sympatická a vlastně jsem si během čtení nebyla nijak jistá, proč to vlastně čtu. Někde od poloviny se kniha ale rozeběhla a po seznámení se s autorčiným stylem psaní to už bylo lepší a dokonce se objevila i nějaká ta akce. Železného krále bych zařadila mezi ty lepší young adult fantasy, i když na úplnou špičku nemá. V knize byly některé věci, které mi nesedly a některými pasážemi jsem se musela prokousávat. Autorce se ale povedlo moc dobře vykreslit situaci na dvoře krále Oberona a královny Titanie - jak chování víl, tak samotná architektura. 

I třetí šlechtic, který šel za nimi, byl oblečen do černi a stříbra. Stejně jako ti před ním měl u boku pověšený meč a jeho tvář se vyznačovala jemnými liniemi aristokrata. Zdálo se ale, že oproti těm druhým ho okolí příliš nezajímá, že ho celá tahle událost skoro nudí. Když se mu v očích odrazilo měsíční světlo, zazářily jako stříbrné mince.

S postavami jsem ze začátku dost bojovala. Hlavní hrdinku jsem si nemohla nijak oblíbit a vlastně mi byla až do poloviny knihy nesympatická. Jakmile ale šlo do tuhého, stala se z Meghan snesitelná holka, kterou jsem po zbytek děje ignorovala. Naopak bych moc ráda pochválila autorku za postavy Puka a Ashe. Ash. Šarmantní a ledový princ... Sice zatím moc prostoru neměl, ale už jen tím, že se tam ukázal, mi byl sympatický. A nejlepší postava? Rozhodně Grimalkin. Jeho hlášky budou jistě patřit mezi vaše nejoblíbenější.

Železný král je prvním dílem tetralogie Železná víla. Druhý díl Železná dcera u nás vyšel začátkem roku. Pokud vás tato autorka zaujala, můžete zkusit i její novou knihu The Immortal rules, která se odehrává v dystopickém světě a je plná upírů. 

Jak tedy nakonec zhodnotit Železníka? Železného krále bych doporučila všem, kteří mají rádi víly a rádi si přečtou zajímavý Young Adult příběh z tohoto prostředí. Kniha má sice pomalý rozjezd, ale od druhé poloviny vás celkem příjemně překvapí.

Celkové hodnocení: 80 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky 

5 komentářů :

  1. A já prostě nevím...ale moc hezky napsaný :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Teďka to čtu. Příběh a styl se mi líbí, ale nemůžu se dokopat ke čtení. Jsem nějak v půlce, ale nemám ponětí, kdy to dočtu. Každopádně mě za chvilku začne tlačit čas, protože ji budu muset vrátit do knihovny.

    OdpovědětVymazat
  3. Táto kniha sa mi nenormálne páčila! nemôžem sa dočkať 2ky a Asha 8P
    Mne bola aj Meghan veľmi sympatická 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm... Hmmm :D Stále nevím jestli si ji mám přečíst, v nejbližší době určitě ne, ale třeba se k ní někdy dostanu :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tato série me uchvátila. Moc se mi líbily obě knihy. Jsem tedy zvědavá jestli budou vydávat i ty ostatní díly když čtenáři pro to tolik bojovali.

    Každopádně za sebe doporučuji k přečtení.

    OdpovědětVymazat