neděle 28. dubna 2013

Recenze - Delirium

Delirium (Delirium, #1)Anotace

Dříve si lidé mysleli, že je láska dobrá věc. To bylo předtím, než na ni vědci objevili lék. Lidé nechápali, že když vám jednou láska oblaží mysl a rozproudí krev, není úniku. Teď je všechno jinak, vědci ji dovedou vymýtit a vláda požaduje, aby se všichni občané v den svých osmnáctých narozenin podrobili speciálnímu lékařskému zákroku, díky němuž by měli být vůči lásce imunní. Lena Halowayová se na ten den vždy těšila. Život bez lásky přece znamená život bez bolesti, bezpečný a předvídatelný. A šťastný. Schází devadesát pět dní, jenže Leně se stane něco nemyslitelného: Zamiluje se.

Proč jsem si knihu vybrala

Může za to hlavně autorka, od které jsem cca před rokem četla Chvíli před koncem. Styl psaní mne naprosto uhranul, a tak jsem byla zvědavá i na její další sérii. Trochu jsem se bála po přečtení některých recenzí, které tvrdily, že je kniha hodně zaměřená na pocity a na nic jiného. Konečně ale přišla správná chvíle na dystopickou knihu a vualá - Delirium už se četlo.


Něco málo k obálkám

Delirium (Delirium, #1)Delirium (Delirium, #1)

Nápad s naší obálkou se mi moc zalíbil. Dokonce se mi líbí víc než originál, kde je modrá poněkud mdlá a obličej poněkud nejasný. Palec nahoru! Pokud jde o paperbackovou verzi se samotným obličejem, jsem poněkud v rozpacích. Slečna modelka mne spíš trochu děsí a připomíná mi Lenu z Pandemonia než Lenu z Deliria.

DeliriumDelirium

Oproti všem těm obličejům je další obálka velkou změnou. Je taková éterická a možná bych si jí i dokázala představit u nás. Jenom mi moc nesedí ty fialové kytky - kniha se především odehrává ve městě, a tak je umístění trochu nevhodné. Další obličej - co víc říci... K Leně se mi moc nehodí.

딜러리엄 - 모든 사랑은 범죄다 (Delirium, #1) Delirium (Delirium, #1)

Delirium se dostalo dokonce až do Korey! To je ale asi tak všechno - podivný blond vlasáč s jakousi podivnou kytkou mne bohužel nepřesvědčil. A jako poslední jsem si nechala to nejlepší - akční Lenu, která skáče z mrakodrapu! Nevím jak vy, ale mně to připomíná obálku nějakého akčního filmu. Lena v žlutém, která letí z výšky skrze skleněná podlaží a to rudé je krev. Dobrá práce, Indonésie.

Hodnocení

Tumblr_ln08akrfik1qf5ztuo1_500_large
Blíže neurčená budoucnost. Portland. Oregon. Amor deliria nervosa - láska. Nemoc, kterou se snaží společnost vymýtit a nastolit tak nový řád. Ve svých 18 letech jsou chlapci i dívky předvedeni na operaci, která má zabránit tomu, aby se deliriem nakazili. Stávají se z nich vyrovnaní a klidní občané, kteří nemají důvod k tomu, aby se nějak bouřili. Stojí to ale za to - žít bez lásky? Lena má těsně před operací a sama začíná zjišťovat, že svět, ve kterém vyrůstala, není tak dokonalý jak si myslela. Co doopravdy leží za ostnatými dráty v Divočině? Po setkání se šarmantním Alexem Lena poznává úplně nový svět, který se jí otevírá. Svět plný lásky. Dokáže se vždy pečlivá a pravidladodržující Lena vzepřít systému a řídit se vlastním srdcem?

Autorka nám přináší příběh odehrávající se v dystopickém Portlandu, který je důkladně ohraničen ostatným drátem. Celá společnost má klasické prvky dystopie - je pečlivě kontrolovaná a manipulovaná. Styl psaní nemusí sednout každému. Autorka se celkem vyžívá v rozsáhlých popisech, akce najdete v této knize jen pomálu. V Deliriu se s celým světem seznamujeme a objevujeme všechny výhody i nevýhody. I tak je ale kniha čtivá a donutí vás obracet jednu stranu za druhou, abyste zjistili, jak si Lena vede. Zápletka je originální, s postavami se dá lehce ztotižnit. Každá kapitola je oživena krátkou básní či úryvkem z učebnic o deliriu, což dodává knize na autentičnosti a pomáhá čtenářovi vcítit se do celého světa, který Lauren vytvořila.

Kniha Života tvrdí, že amor deliria změní vaše vnímání, naruší vaši schopnost racionálně uvažovat, brání vám ve zdravém úsudku. Ale jednu věc vám Kniha Života neřekne - že díky lásce se vám bude celý svět zdát mnohem krásnější a dokonalejší.

Hlavní hrdinka Lena je celkem sympatická, i když místy čtenáře irituje svými hloupými rozhodnutími. Chápu, že celý život vyrůstala ve společnosti a bojí se porušit pravidla. I tak by se ale Lena mohla trochu uvolnit a víc si života užívat. V první polovině knihy je tak hezkým příkladem toho, jak vypadají zmanipulovaní v dystopické společnosti. Oproti tomu se její nejlepší kamarádka Hana nebojí riskovat a ráda se pobaví. Hana tak trochu vyvažovala Leninu prkennost. Samotnou kapitolou je Alex. Abych pravdu řekla, tak jsem si ho celkem i oblíbila, i když mi kdovíproč připomínal Jareda z Hostitele.

Tumblr_mhtv2clykg1rvjgq3o1_500_largeDelirium je knihou, ke které si musíte najít cestu a číst jí jen ve chvíli, kdy na ní doopravdy budete mít náladu. Popisné části vás totiž můžou snadno unavit. Pokud se do příběhu ale doopravdy ponoříte, zjistíte, že autorka vytvořila nádherný svět s originálním tématem, který si stojí za to přečíst. Pokud hledáte dystopickou knihu se silnou romantickou linkou, je Delirium to pravé ořechové.

Celkové hodnocení:  85 %

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Jojo souhlasím s tím že si na knihu musíš najít tu pravou chvíli na čtení, tady to ještě šlo, ale v druhým díle to bylo težší. V každém případě se mi to líbilo moc :)

    OdpovědětVymazat
  2. No to bol asi môj prípad, prvé kapitoly ma mierne nudili, takže som knihu odložila na neurčito, ale určite sa k nej vrátim 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Delirum se mi líbilo, byla to taková milá knížka. :)

    OdpovědětVymazat