pondělí 1. dubna 2013

Recenze - Léto, kdy jsem zkrásněla

Léto, kdy jsem zkrásněla (Léto, #1)Anotace

Belly měří svůj život v létech, a tím nemyslíme roky, ale roční období. Všechno zajímavé a báječné se v jejím případě odehrává výhradně od června do srpna. Zimy jsou dobré pouze na to, aby počítala týdny do dalšího léta, kdy konečně s mámou a bratrem Stevenem odjede jako každý rok k moři. Tedy přesněji řečeno do prázdninového domu přímo na pláži, který patří Suzanně, mámině nejlepší přítelkyni. A k Suzanně a jejímu domu zase neodmyslitelně patří její dva synové, Konrád a Jeremiáš. 

Tuhle dvojičku zná Belly odmala a co si pamatuje, jenom netrpělivě čeká, až si jí kluci začnou konečně všímat a vezmou ji mezi sebe. A toto léto se to konečně stane. A navíc se z nevýrazného káčátka vyloupne krásná labuť. Belly je k údivu všech najednou krásná mladá dívka. Jenže v toto báječné a zároveň hrozné léto se změní i všechno ostatní. Vlastně se promění Bellin celý život. K lepšímu i k tomu horšímu...


Proč jsem si knihu vybrala

Irituje mě ta neustálá zima a sníh venku. Chci léto! A tak jsem si Léto mohla užít alespoň v knize. 

Trailer



Něco málo k obálkám

The Summer I Turned Pretty (Summer, #1)The Summer I Turned Pretty (Summer, #1) 

Naše obálka ve mně evokuje vzpomínky na dobu, kdy mi bylo kolem patnácti a já louskala knihy od Lenky Lanczové. Ne, že by se mi obálka nelíbila, oproti některým ostatním je vážně pěkná, ale na originál prostě nemá. Originální obálka The Summer I turned pretty je prostě nádherná. Evokuje ve mně chuť na oddechovou contemporary s pěknými chlapy a nějakou tou romantickou zípletkou. Druhá obálka je sice jednodušší, ale modré kvítečky vytvářející jméno knihy jsou moc dobrý nápad a jistě zaujmou.

L'été où je suis devenue jolieDer Sommer, als ich schön wurde 

Francouzská obálka přímo láká k tomu vzít si knihu někam na pláž. Vlastně proč ne. Oproti tomu Němeci zvolili motiv modelky na jakési lodi. Nějak mi moc není jasné, kde se tam ta loď vlastně vzala, ale budiž.

El verano en que me enamoré (Summer, #1)The Summer I Turned Pretty (Summer, #1) 

Máme tu další květinové motivy u španělských kolegů. Obálka je celkem vydařená a rozhodně bych se za ní ohlédla. Oproti tomu ta indonéská trochu pokulhává - slečna s jakousi čepicí a sluchátky mne moc nezaujala.

Sommaren jag blev vacker (Summer, #1)Den sommer alting ændrede sig 

A nakonec tu máme naše severské evropské sousedy z Dánska a Švédska. Švédové mají celkem pěkně laděnou obálku, která ve mne ale pořád zanechává spíše pocit nějaké severské detektivky než romantiky pro mladé. Dánové zvolily modelku, nejspíše Belly. Sice mi moc nesedla, ale nápad je fajn.

Hodnocení

Tumblr_maxuspgr2a1rxkj5go1_500_large
Bellyin život se dělí na dvě části - léta a to ostatní. Každé léto jezdí Belly se svou matkou a bratrem do domu matčiny staré kamarádky Susanny, která má dva syny - Jeremiáše a Konráda. Už od mala Belly touží zapadnout mezi klučičí trojici a stát se jednou z nich, aby se ještě více přiblížila odtažitému Konrádovi, kterého už od útlého dětství miluje. Toto léto je jiné - kluci začnou na Belly konečně pohlížet jako na holku a ne jako na mladší sestru. Léto plné příslibů, lásky a nečekaných událostí se blíží... Dokáže ho hlavní hrdinka ustát?

Autorka nám v prvním díle série Léto představuje hlavní hrdinku, která svůj život počítá pouze na léta - což je už samo o sobě zajímavé. Kniha patří v zahraničí mezi jedny z nejoblíbenějších co se žánru contemporary týče - autorčin styl psaní je lehký, zápletka se odehrává v reálném světě. Kniha je ideálním společníkem k vodě, tudíž bych jí doporučila číst v létě. I když to samozřejmě není nutné. Celý příběh stojí na tom, že Belly vyrostla a okolní svět si jí konečně začíná všímat. Kluk, který se jí už od malička líbil, se chová divně a jeho roztomilý bratr, který vždy srší vtipem, také. I přes velké množství contemporary knih, které nyní vycházejí, jsem si Léto neskonale oblíbila. Mimo romantickou linii je tu i pár závažných věcí, kterým se autorka věnuje. Prázdninové prostředí v kombinaci s těmito problémy tvoří zajímavý mix, který by měla okusit každá slečna.

Netrpělivě vydechla. „Belly, musíš si vybrat. Nemůžeš mít oba.“
„Já vím,“ odsekla jsem. „A jen pro tvou informaci — já nechci ani jednoho. A stejně je nezajímám. Berou mě stejně, jako mě bere Steven. Jako malou sestřičku.“
Taylor mě zatahala za výstřih. „No, kdybys třeba tady něco ukázala...“

Tumblr_mkkrz1yttg1ra35v2o1_500_large
Hlavní hrdinka Belly je úplně obyčejná teenage slečna, která touží po jediném - lásce a uznání. Ve stínu svého staršího bratra si Belly vždycky připadala trošku odstrčeně, a tak se bude muset se svojí novou rolí v klučičí partě vyrovnat. Místy jsem nad Belly jenom kroutila hlavou, ale v celkovém kontextu je Belly skvělá hlavní hrdinka s chybami, které dělá snad každý z nás. Nakonec jsem si jí i oblíbila a fandila jí.

Její nejlepší kamarádka Taylor byla oproti tomu celkem k nevystání. Ještě, že se objevila jen v jedné části knihy. A pak tu máme dva úžasné bratry. Konráda, který je tichý a odtažitý a Jeremiáše, veselého a optimistického kluka, který s Belly rád blbne. Osobně jsem si více oblíbila Konráda, i přes jeho šílené chování jako Bellyin otec. Co je moc, to je moc. Autorka se také hodně zaměřila na Susannu a Bellyinu matku - jejich dějová linka byla zajímavá a jsem zvědavá, jak se vyvine v dalších dílech.

Léto, kdy jsem zkrásněla je prvním dílem z triologie léto, kterou nám přineslo nakladatelství Jota. Knihu bych doporučila všem milovníkům romantiky a moře - kniha je skvělým společníkem na slunné odpoledne u bazénu. Pokud vás ale štve nekončící zima, doporučuji Léto i v takové situaci - hezky vám proslunní celý den. Léto, kdy jsem zkrásněla nabízí hodně - zajímavou zápletku, uvěřitelné postavy a love story.

Celkové hodnocení:   85 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Já knížku ohodnotila trochu víc záporně, ale i přesto, že jsem našla spoustu věcí, které se mi na knize líbily, byla to příjemná oddechovka, kterou si člověk zamiluje aniž by chtěl. A tak to vlastně bylo i u mě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vážně jsme nad touto knihou v češtině uvažovala, ale jelikož to nevypadá na těžké čtení, zvítězila moje anglická touha číst v originále a tak na mě doma čeká celá série, jsme vážně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat