pátek 10. května 2013

Recenze - Zrada

Zrada (Prázdné rakve, #2)Anotace

Stalo se to velice rychle, jak už to u tak strašných věcí bývá. K Olivii se přiblížila čepel nože a zapíchla se jí do hrdla. Prudce a zuřivě. A jen vrah mohl vnímat ironii jejích posledních slov: Teče mi krev!

Když na večírku kdosi ubodá Olivii Grantovou, studentku, která přijela na výměnný pobyt, obvinění se městečkem Port Gamble šíří rychleji než nejpopulárnější zprávy na Twitteru. Skoro všichni ukazují prstem na Briannu, již mnozí pokládají za falešnici a jejího přítele Drewa. Čisté svědomí však nemá ani Beth Leeová, samotářka, u níž Olivia bydlela. Bethiny nejlepší přítelkyně Hayley a Taylor Ryanovy se pokusí její jméno očistit, přitom však objeví hustou pavučinu šokujících tajemství.




Proč jsem si knihu vybrala

Po trochu slabším prvním díle jsem byla zvědavá na to, jak to s čarodějnými dvojčaty Taylor a Hayley dopadne. Zrada slibovala zajímavější zápletku už podle anotace, a tak jsem vůbec neváhala a po knize šáhla. 

Něco málo k obálce 

Obálky této série byly a jsou naprosto famózní a děsivé. Zrada je sice o trochu méně děsivější než Závist, ale i tak. Většinou na obálkách nenajdete mrtvé holky zabalené do prostěradla. U pana Olsena ale ano. 

Hodnocení

Tumblr_mkvk9rul9s1rf37gmo1_500_largeSmrt se vrací do Port Gamble už podruhé. Na večírku jedné z nejbohatších holek z ročníku přijde o život Olivia Grantová, zahraniční studentka z Anglie. Její smrtí se roztáčí kolotoč podivných náhod, do kterých se přimotají i Ryanova dvojčata, Taylor a Hayley. Všechny důkazy ukazují na jejich nejlepší kamarádku Beth, pravda je ale často skryta tak důkladně, že jí policie lehce přehlédne. Dokáží děvčata očistit jméno své kamarádky dříve než bude pozdě? Vrah by totiž nemusel zůstat pouze u jedné vraždy... Navštivte Port Gamble, Prázdnou rakev. 

Gregg Olsen své dílo koncipuje jako detektivku pro mladší čtenáře, jelikož tu najdeme i nádech paranormálna. Svůj druhý příběh ze série Prázdná rakev tentokrát založil na případu Amandy Knoxové, americké rodačky, která byla obviněna z vraždy své kamarádky v Itálii. Z tohoto případu autor čerpá některá fakta a dodává tak celému příběhu na větší reálnosti. Pokud jde o samotný děj, tak se čte poměrně rychle, má spád a je vcelku nepředvídatelný. Mimo hlavní vyšetřování se také dovíme více o historii Ryanových a o tom, jak dvojčata přišla ke svým schopnostem. Celá kniha se nese v mrazivém duchu - o akci a napětí tu rozhodně není nouze. 


Olivia se zhluboka nadechla a ještě jednou zařvala - jen aby jí do pusy násilím nacpal kus látky. Začala se dusit, ale odmítala to vzdát. Přijela do Ameriky, aby si našla kluka, objevili v ní hudební talent a aby sem přivezla všechno, co se ve Velké Británii naučila. S naprostou jistotou nepřijela do Ameriky umřít.

LargeHlavními hrdinkami jsou Taylor a Hayley Ryanovy. Děvčata bez sebe nedají ani ránu a vždy tak nějak skončí spolu. Navíc obě mají něco jako šestý smysl, takže často vycítí nekalé úmysly ještě před tím, než se stane něco ošklivého. I když jsou to dvojčata, každá z nich je osobnost sama o sobě. Hayley má navíc přítele Coltona, s kterým tráví poměrně dost času a občas tak sestru zanedbává. 

Dále tu máme Beth, nejlepší kamarádku Hay-Tay (jak dvojčatům říká). Beth se snaží hrát na drsňačku, i když pod tvrdou slupkou najdete nejistou dívku, která se snaží najít své místo ve společnosti. Pravým opakem je Brianna, která nikdy neměla nouzi o přátele a peníze. Právě ona našla tělo své údajné kamarádky Olivie. Brianna byla jednou z nejzajímavějších postav v celé knize. I když se chovala trochu spratkovsky, nad vraždou své kamarádky nehnula ani brvou a více se zajímala o zničený dům než o její smrt. Briannu je sice těžké si oblíbit, ale je to možné právě díky netradičním povahovým vlastnostem této slečny. Prostor dostává také Mindee, Starla a další postavy, které už známe z předchozího dílu.

Zrada je již druhou knihou v sérii Román prázdné rakve od Gregga Olsena. Pokud hledáte tajemný příběh s detektivními prvky a trochou toho nadpřirozena, vřele vám tuto knihu doporučuji.

Celkové hodnocení: 85 %

Děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Napřed jsem byla z knížky trošku zmatená, ale pak úplně nadšená!! Opravdu super čtení :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ono to vypadá děsivě. :D Už en ten název série. :D

    OdpovědětVymazat