pátek 14. června 2013

Recenze - Měděný jezdec

Měděný jezdec (Taťána a Alexandr, #1)Anotace

Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války
i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze…




Proč jsem si knihu vybrala


Jezdec je kniha, kterou většina uživatelů na GoodReads nehodnotí hůř jak pěti hvězdičkami. V recenzích najdete jejich srdceryvná vyznání o knize, která láme srdce a nemůžete se od ní odtrhnout, Byla jsem na to hodně zvědavá. Sice se mi do ní díky výše zmíněné publicitě moc nechtělo, ale nakonec jsem podlehla.

Něco málo k obálkám 

The Bronze Horseman (The Bronze Horseman, #1)The Bronze Horseman (The Bronze Horseman, #1)

Jezdec je kniha, která byla vydána už před delší dobou, a tak není divu, že má celou řadu obálek. K té naší bych řekla, že je celkem povedená. Líbí se mi provedení Leningradu a spojení s tou hnědou. Je škoda, že Taťána nemá vlasy, ale není to nejhorší. Originál z roku 2001 je na tom o něco hůře. Oproti tomu je druhá originální obálka hotový skvost. Líbí se mi font, modelka, sníh... Prostě vše.


O Grande Amor da Minha Vida (O Cavaleiro de Bronze, #1)Die Liebenden von Leningrad

Portugalská obálka je také velmi pěkná, modelka spolu s modrou hezky kotnrastují. A hodí se k tomu i font písma. Líbí se mi celkem i německá obálka, tedy kromě toho města, to by mohlo být zakomponováno trochu jinak. Ale jinak povedené.

Hodnocení

Beauty is in the eye of the beholder | via TumblrMěděný jezdec je příběh velké lásky, která vyrostla v dobách války. Taťána Metanovová žije ve válečném Leningradu spolu se svojí sestrou Dášou, bratrem Pašou, rodiči, babičkou a dědou. Mladičká Táňa je dosud nezkažená, ale přesto se její život změní poté, co potká Alexandra, poručíka Rudé armády. Už od prvního okamžiku Táňa ví, že jí k Alexandrovi něco přitahuje. Bohužel je tu překážka - její sestra Dáša, která je do Alexandra hluboce zamilovaná a chodí s ním. Na scéně se objevuje i Alexův kamarád Dimitrij, který má oči jen pro Táňu, která je ale slepě zamilovaná do Alexandra, který její city zjevně opětuje. Na pozadí děsivého bombardování Leningradu se musí mladá dvojice probít všemi těžkostmi, aby mohla být spolu. Ruská zima se pomalu blíží a nálety neustávají... 

Autorka se pokusila vytvořit historickou romanci, určenou především pro dívky (i když samozřejmě neodrazuji ani pánské čtenářstvo). Už na první pohled vás kniha zaujme poněkud větším objemem. Velkou výhodou je, že je příběh velmi čtivý a i když má kniha malá písmenka, neustále vás něco pohání pokračovat dál. Zápletka je celkem jednoduchá - dva mladí milenci, kteří nemohou být spolu, na pozadí druhé světové války. Autorka realisticky popisuje situaci, která nastala v době obléhání a bombardování Leningradu v rusku. Příděly a smrt, která se plížila ulicemi. Měděný jezdec ukazuje příběh plný naděje a touhy po přežití. Je prodchnut úryvky z Puškinova Měděného jezdce, což dodává celé knize na autentičnosti. Jedinou výtkou je pár scén, které nedávaly absolutně smysl a byly postaveny na nereálném podkladu. A pak tu máme postavy.

Když mu Taťána s pootevřenými ústy naslouchala, přestala dýchat, aby jí Alexandr mohl vdechnout svůj smutek - svými slovy a vlastním dechem - přímo do plic. Potřeboval někoho, kdo by mu pomohl unést tíhu života. Potřeboval ji.

(3) TumblrHlavní hrdinka Taťána je mladičké naivní děvče, které o světě nic neví, přesto má ale dost odvahy dělat to, co ostatní z její rodiny nedokážou. Taťánu bych si byla oblíbila, kdyby během celé knihy nereagovala iracionálně a neustále si odporovala. I přesto, že o sobě prohlásila, že už není naivní, byla naivní až do konce. Na druhou stranu jí ale obdivuji za to, čím si prošla a za odvahu, kterou projevila při záchraně svého bratra. Pak tu máme Alexandra, vojáka z Rudé armády, kterého Táňa zaujme už na první pohled. Divokého Alexandra, který chodí s Táninou sestrou Dášou. Alexandra, který je velmi majetnický, výbušný a žárlivý. Alexandr mi už od první chvíle připomenul Travise Maddoxe z Krásné katastrofy. Jeho ochranitelská povaha vůči Táně byla často až moc. I přesto jsem si tohohle mladého živla celkem oblíbila, oproti Táně. 

Pak tu máme Alexova kamaráda Dimitrije, úlisného a úskočného vojáka, který touží po Táně. Dimitrijova postava byla skvěle napsaná a uvěřitelná. I když jsem si ho v knize moc neoblíbila, rozhodně bych ho nepodceňovala. Velký prostor je věnován také Dáše, Tánině starší sestře. Popravdě nevím, co si o ní myslet. Autorka skvěle popsala láskyplný vztah mezi sestrami, který vydržel všechny útrapy. 

Měděný jezdec je příběhem, který se vám jistě vryje do paměti. Doporučila bych je všem milovníkům historických romancí, kteří mají rádi komplikované vztahy a příběhy z války. Je napsán jemně a realisticky. Dokonce se u něj i párkrát zasmějete - zejména v druhé části.

Celkové hodnocení:  80 %

Děkuji nakladatelství Euromedia group za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:

3 komentáře :

  1. ,,Je škoda, že Taťána nemá vlasy." Ano! :D A na druhé obálce je sice má, ale moc si s nimi nepomohla :D

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt je, že na originální obálce z roku 2001 vypadá Máša spíš jako Helmut :D :D

    OdpovědětVymazat