středa 26. června 2013

Recenze - Taťána a Alexandr

Taťána a Alexandr (Taťána a Alexandr, #2)Anotace

Rok 1943. New York. Město nových nadějí, tisíce kilometrů vzdálené od válkou zmítané Evropy i rodného Leningradu. Město, do něhož Taťána přijela začít nový život a kde se narodilo její dítě – Alexandrův syn. Jenomže ani oceán nedokáže Taťanu oddělit od stínů minulosti a z nejistého pocitu, že je její manžel stále naživu, se stává jistota i posedlost. Mezitím se v ruinách Starého světa Alexandr ze všech sil snaží uniknout všudypřítomné smrti. Ví, že proti němu stojí nejen nacistický nepřítel, ale i vražedné soukolí Stalinova režimu. Kupředu ho žene jediná myšlenka – ještě jednou se setkat s Taťánou…

Proč jsem si knihu vybrala

Po dočtení Jezdce jsem byla celkem zvědavá na to, co autorka s příběhem provede. Setkají se Alex a Táňa ještě někdy? Po kratší přestávce jsem se tedy na tohohohle drobečka vrhla. Kdo by odolal tomuto historickému romantickému příběhu?

Něco málo k obálkám

Tatiana and Alexander (The Bronze Horseman, #2)Tatiana and Alexander (The Bronze Horseman #2) 

Knižní klub se rozhodl pro obálku ve stylu toho prvního. Oproti tomu prvnímu se mi líbí více, protože je tam modrá barva a Táňa má už vlasy. I když pořád vypadá jak smrtka. V anglickém originálu najdeme modré zasněžené pole se dvěma postavami. Obálka úplně nezaujme, ale nejhorší není. O něco víc se mi líbí Táňa s růžemi. K románu se hodí o něco víc než chladná modř vlevo.

Tatiana y Alexander (Tatiana & Alexander, #2)Bridge to Holy 

Říkáte si, že je T. a A. válečný román? Odpovídá tomu i španělská obálka. Na dalším z anglických vydání pak najdeme Táňu s jakousi ruskou beranicí. Kde jí proboha v USA sebrala?

The Bridge to Holy Cross (Tatiana and Alexander, #2)Tatiana & Alexander 

Nemáte dost modři? Máme tu další verzi - tentokrát i s Táninou hlavou. Na to, že přežila tolik strastí, vypadá dost dobře. Poslední obálka je poněkud zvláštní, jiná. Proto se mi ale líbí. Mám dojem, že přesně vystihuje pointu celého příběhu a šílené útrapy, které hlavní hrdiny stíhají.

Hodnocení 

Píše se rok 1943 a Taťána Metanovová poznává úplně nový život, na miliony vzdálený válce v Evropě. New York - město divů. Nový svět. Spolu se svým synem Anthony se snaží Taťána vymazat hořké vzpomínky na hladomor, válečný Leningrad a mrtvé příbuzenstvo. A na Alexandra, který by měl být mrtvý. Dokáže dívka, která přežila válku zapomenout na jediného muže, kterého kdy milovala nebo uvěří naději v to, že je stále naživu? Mezitím tu máme Alexandra, který byl obviněn z velezrady a odsouzen. Situace v Rusku je neútěšná i pro samotné Rusy, a tak bude muset Alexandr vyvinout hodně úsilí a prozíravosti, aby válku přežil. Jediná naděje, která mu zbývá, je jeho žena a syn kdesi v USA. Kolik dokáží oba milenci vydržet a protrpět, aby se ještě jednou setkali?

Přišel 22. červen 1943. Před dvěma lety to všechno začalo.

Taťána a Alexandr je pokračováním Měděného jezdce z pera Pailliny Simonsové. Romantický příběh na pozadí 2. světové války pokračuje svým poklidným tempem. Tentokrát sledujeme příběh z pohledu obou milenců. Navíc je současnost protkaná vzpomínkami na události z Měděného jezdce, což děj oživuje a dodává mu na zajímavosti. Nechybí tu ani oblíbené verše z Puškinových děl, které čtenář mohl sledovat už v prvním díle. Oproti Jezdci je dvojka o něco slabší. 

Čtenář má možnost sledovat válečný vývoj během války, jak z pohledu Spojenců, tak i dohody. Autorka poukazuje na kruté zacházení se zločinci a vězni v koncentračních táborech, a to nejen v těch německých.

Máme možnost nahlédnout do ruského systému, který zběhlíky tvrdě trestá a nevadí mu zbavovat se ani vlastních lidí. Už v této době máme vlnu politických vězňů, kteří jsou třeba i nespravedlivě odesláni do gulagů. Alexandrův pohled na věc je osvěžující oproti Tánině poklidnému životu ve státech. Jediným mínusem celé knihy je nejspíš autorčina zaslepenost vůči faktům, zvláště pak v oblasti medicíny. Po zjištění některých věcí ohledně jisté operace jsem došla k názoru, že některé postavy měly zemřít již dávno. 

Čas. Čas. Čas.
Zastav se, zastav, zastav.
Zastavte čas. Zastavte čas, zastavte čas.

Taťána se oproti prvnímu dílu hodně změnila. Po prožití tolika hrůz se z nevinné a usměvavé dívky stává zodpovědná matka, která se snaží přizpůsobit Novému světu a postarat se o svého jediného syna, který jí tolik připomíná milého Alexandra. Díky své práci sestřičky se Táňa doslova rozdává a snaží se všem okolo pomoci. 

To nejdůležitější ale zapomíná - žít svůj vlastní život. Proto jsou Taťániny části často depresivní a bez šťávy. Oproti tomu se Alexandr snaží ze všech sil přežít a zachraňuje ho pouze myšlenka na manželku. Mimo tyto dva hlavní hrdiny tu máme Vikki, trochu střelenou, ale hodnou kamarádku Táni, která se jí snaží ze všech sil pomoci. 

Taťána a Alexandr je druhým dílem v sérii Měděný jezdec pojednávající o lásce, která musí projít těžkostmi války. Je to příběh o naději v největší nouzi, která vás nutí jít dál, i kdyby to znamenalo obětovat vše. I přes pár nesmyslností si tento éterický příběh jistě najde své fanoušky - Taťána a Alexandr jsou totiž párem, jejichž láska přetrvá vše. I nemožné.

Celkové hodnocení:  80 %

Děkuji nakladatelství Euromedia group za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Zapomněla jsi napsat, že Paullina Simons propadla z biologie! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :)
    Chtěla jsem se zeptat, zda by jsi nechtěla pokračovat v tomto tagu.
    zde: http://zivot-s-knihami.blogspot.cz/2013/06/prazdninovy-knizni-tag.html
    Je to prázdninový tag, který jsem vymyslela, tak kdyby jsi měla chuť, byla bych moc ráda.
    Mona

    OdpovědětVymazat