neděle 14. července 2013

Recenze - Padlý anděl

Padlý anděl (Gabriel Allon, #12)Anotace

Základní pravidlo Vatikánu zní: „Na nic se neptej."
 

Gabriel Allon toto pravidlo porušil. Nemohl si pomoci. Všechny jeho zkušenosti i profesionální instinkt mu totiž napovídaly, že mrtvá žena v bazilice sv. Petra nespáchala sebevraždu – i když vatikánská policie tvrdila pravý opak.

Brzy se ukáže, že pravdu měl on. A co víc: že mrtvá žena odhalila letité tajemství, jehož vyzrazení by mohlo otřást Vatikánem a uvrhnout svět do konfliktu apokalyptických rozměrů.
Gabriel nemá v takové situaci těžkou volbu: odloží restaurátorské náčiní a znovu riskuje život, aby hrozící katastrofě zabránil.

Někteří lidé jako by totiž stále nepochopili, že pokud se z historie nepoučí, budou si ji muset prožít znovu, na vlastní kůži...



Proč jsem si knihu vybrala 

Kniha mne zaujala především svou anotací a názvem. Nikdy dřív jsem knihy s podobnou tématikou záměrně nevyhlédavala a Padlý anděl měl být mým debutem v rámci tvorby Daniela Silvy. Po všech těch fantasy knihách by totiž právě Padlý anděl mohl být něčím novým, nezvyklým a neokoukaným.

Něco málo k obálkám

The Fallen Angel (Gabriel Allon, #12)The Fallen Angel

Ze všech zmíněných obálek se mi ta naše líbí asi nejvíc. Přesně tenhle styl se k příběhům s podobnou tématikou hodí. Navíc navodí tajemnou atmosféru. Pokud jde o ty ostatní, tak si také nestěžuji, obě jsou velmi povedené.

Langenud ingel (Gabriel Allon, #12)Padlý anjel

Estonská obálka má celkem zajímavý námět, vadí mi ale nečitelné písmo názvu knihy. Vy ho snad vidíte? Slovenští přátelé se také předvedli - jejich Padlý anjel mi trošku nahání strach.

Hodnocení


Gabriel Allon zavítal do Říma, kolébky křesťanství a antických zázraků. Coby restaurátor dostal zakázku na jeden z nejznámějších obrazů od Caravaggia. Poklidnou práci ale překazí nález mrtvého těla přímo ve Svatopetrském chrámu, několik kroků od dveří samotného papeže. Gabriel brzy zjišťuje, že za smrtí mladé ženy je něco více než sebevražda - temné tajemství, které čeká na správný okamžik. Gabriel, vysloužilý izraelský špion, spolu se svou ženou Chiarou zjistí, že krev nikdy nespí...

Daniel Silva je autorem betsellerů, které u nás vycházejí výhradně u nakladatelství Domino. Padlý anděl je už dvanáctým dílem ze série o Gabrieli Allonovi, celosvětově proslulém tajném agentovi. Autorův styl je velmi čtivý, občasné popisy protkává se scénami plnými akce a napětí. Občas se také objeví fragmenty a vzpomínky na Gabrielovu minulost, což celý děj pěkně oživuje. Z nudně tvářící se detektivky se postupem času stává akční příběh plný nečekaných zvratů a rozuzlení. Padlého anděla je možné číst i v případě, že jste ještě žádnou knihu z této série nečetli, i když vám možná uniknou nějaké souvislosti.

Varuji tě - neprahni po krvi, nečiň z jejího prolévání zvyk, neboť krev nikdy nespí. - Saladin

Autor vytvořil v této sérii hrdiny, kteří jsou vše, jen ne černobílí. Pestrá škála charakterů a povah nenechá ani jednoho čtenáře chladnými - každý si tu najde svého oblíbence. Hlavní hrdina je sympatický umělec-špion, jehož analytické uvažování a nezaměnitelný vzhled přinášejí celé rozvědce jen samou radost. Více se seznamujeme i s jeho ženou Chiarou, pohlednou Italkou či s papežovou pravou rukou, knězem s nejasnou minulostí. Daniel Silva dokázal vymyslet jedinečné postavy se složitou a rozvětvenou minulostí, která do sebe zapadá jako skládačky puzzle.

Padlý anděl je knihou, u které se rozhodně nudit nebudete. Originální příběh odehrávající se na několika kontinentech je určen pro všechny milovníky akce, napětí a skvělého příběhu s nádechem antiky a umění. Pokud jste o Gabrielu Allonovi ještě neslyšeli, pak to rychle napravte - knihu přečtete jedním dechem.

Celkové hodnocení85 %

Děkuji nakladatelství Domino za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Krev nikdy nespí :D To zní dobře...

    OdpovědětVymazat
  2. Domino vydává dobrý detektivky, i tahle vypadá hodně dobře .)

    Jinak mě zaujala ta obálka, hrozně mi připomněla jednu epizodu z Doctora WHO. Don't blink! :D

    OdpovědětVymazat