sobota 13. července 2013

Recenze - (Ne)obyčejný kluk

(Ne)obyčejný klukAnotace

August se narodil s deformovaným obličejem, který většině lidí z jeho okolí brání dostat se v kontaktu s ním za hranice této nedobrovolné masky. Nyní nastupuje poprvé do školy, rovnou do páté třídy.
 

Kniha je dokonale sestaveným kaleidoskopem pohledů samotného Augusta, jeho sestry Vii a jejích kamarádů i Augustových spolužáků na jednu a touž situaci, na to, jak na tuto velkou změnu reaguje on sám, jeho rodina i spolužáci. Celou knihou prostupuje laskavý humor, který usnadňuje mladým čtenářům se s tak náročnou tematikou vyrovnat.

Proč jsem si knihu vybrala

(Ne)obyčejný kluk mne zaujal především svou anotací a námětem. Po knihách, jako jsou Hvězdy nám nepřály apod., jsem si velmi oblíbila knihy s reálným příběhem, které se zabývají současnými problémy ve společnosti. I když je hlavnímu hrdinovi pouze deset let, nenechala jsem se odradit a knihu si vyžádala na recenzi.


 Trailer



Něco málo k obálkám

WonderWonder

V poslední době největší ohlas získávají obálky, které jsou jednoduché. Díky tomu také zaujmou. To samé platí i o obálce (Ne)obyčejného kluka. Obličej s jedním okem a jednoduchým nápisem na modrém pozadí. Obálka je rozhodně originální a prostě skvělá. Tzv. adult vydání v červené je podobné, akorát tu najdeme Auggieho s kosmonautskou přilbou... No, trochu děsivé, protože mi tu Auggie připomíná mrtvého s přílbou... Walking dead.

MilagreObyčajná tvár

Portugalská obálka vsadila na malého chlapečka s pejskem. Obálka má pěknou kompozici a rozhodně by mě nalákala ke koupi tohoto kousku. A nakonec slovenská obálka.. Obyčajná tvár od Ikaru. Pořádně nevím, co si o ní myslet. Obličej, který na nás kouká skrze díru ve zdi.. Asi by se mi líbila víc, kdyby zeď měla nějakou jinou barvu. Takhle je obálka hodně depresivní.

Hodnocení

August se celý svůj život učil doma a nepoznal atmosféru opravdické školy. Narodil se totiž s deformovaným obličejem, což mu značně ztížilo život. Musel si zvyknout na neustálé šokované pohledy kolemjdoucích a dětí, kterého se bály. Tenhle mladý bojovník se ale nikdy nevzdal a žil svůj život plný plastických operací s odvahou. Stalo se ale něco, co nečekal. Čeká ho nástup do opravdické školy, kde se August bude muset vyrovnat s tím, kdo doopravdy je. Jak těžký je život člověka, na kterého se lidé celý život odmítali byť jen podívat?

Tumblr | via Tumblr
Autorka čtenářům přináší příběh plný odvahy a obětování, který se vám vryje hluboko pod kůži. Je psán velmi jednoduše a čtivě. Je určen především pro mladší čtenáře, tudíž je tomu uzpůsoben i jazyk. Doporučila bych jej však komukoliv, kdo má rád reálné příběhy plné zajímavých myšlenek.

Přesně to vytvořila R.D. Palaciová v (Ne)obyčejném klukovi - citlivý příběh se závažnou tématikou, která má čtenáře donutit zamyslet se nad sebou samými a tím, že vzhled není vše a v životě existují i důležitější věci. Příběh je psán z pohledu několika hrdinů - hlavním hrdinou je samozřejmě Augustus - stejná scéna psaná z jeho pohledu je pak popsána i z pohledu dalších postav, např. Augustovy sestry Vii či jeho kamarádů. To dodává celému příběhu na zajímavosti a čtivosti. Pokud nejste fanoušky více charakterů, nemusíte se bát. V případě této knihy si na postavy rychle zvyknete.

Každému na světě by se mělo jednou za život dostat ovací vestoje, protože my všichni jsme vítězi. - Auggie

http://www.supershadow.org/pictures_pics/darth_sidious_4.jpg
Star Wars jsou jednou z nejdůležitějších součástí celé knihy
August je jedním z nejodvážnějších hrdinů, které jsem v poslední době potkala. Vzhledem ke své deformaci obličeje a tomu, jak se k němu chovají ostatní, se chová doopravdy obdivuhodně. A to je mu pouhých 10 let. August se musel se svým postižením tvrdě vyrovnat a na dítě svého věku se chová velmi vyzrále. Během celého příběhu Augustovo chování prochází velkou proměnou - zjišťuje, co je opravdické přátelství a co znamená láska.

Stejně jsem si oblíbila i jeho sestru Viu, která se o svého mladšího bratra starala celý svůj život a i když to občas bylo těžké, skoro nikdy o něm nepochybovala. Autorka skvěle vykreslila i ostatní postavy, počínaje Augostovými přáteli ze školy, konče ředitelem školy.

(Ne)obyčejný kluk je originální příběh malého kluka, který touží po jediné věci - lásce a porozumnění. Mimo něj autorka přidala i několik citátů, které stojí za přečtení. Ať jste mladí či starší - nezáleží na tom. Tato kniha je pro všechny bez rozdílu. Každý z nás totiž občas pochybuje sám o sobě - Augusta nevyjímaje. (Ne)obyčejný kluk je kniha, která vás nenechá chladnými a dostane se vám pod kůži svou jednoduchostí a přímostí. Jste na to připraveni?

Celkové hodnocení: 90 %

Děkuji nakladatelství Euromedia Group za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete předobjednat ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :

  1. Zrovna dneska jsem o téhle knize četla na netu a říkala si, že by to nemuselo být úplně zlé. A jak teď čtu tu recenzi, ono asi opravdu nebude. :D Já hlavně hrozně obdivuju autory, co dokážou psát a takovýchto tématech. A docela se mi líbí i to, že jsou ty scény psané ze dvou pohledů, že je to převyprávěné ještě z někoho "zdravého", jestli se to tak dá říct. Rozhodně se po téhle knize někdy porozhlédnu. :)

    OdpovědětVymazat