středa 14. srpna 2013

Mé knižní série (1)


Cílem tohoto meme je ukázat a vyfotit knižní série, které máte kompletní nebo čekáte na vydání dalších dílů a zodpovědět na pár otázek. Toto meme má na svědomí Roxanne.


A mým prvním úlovkem je dvoudílná série Kroniky Prydainu.


Jak ses o téhle sérii dozvěděla?

Náhodou jsem jí objevila v naší školní knihovně někde v páté třídě na základce. Měli tam ale pouze Knihu tří zjevení, která je první částí z Knihy první, a tak jsem maminku poprosila, aby mi Prydain koupila domů. Díky tomu jsem si mohla přečíst i ostatní části, jako je Černý kotel a Hrad Llyr.

Kolik dílů jsi zatím stihla přečíst?

Četla jsem oba dva díly, oba složené ze tří samostatných částí. 

Co na tuhle sérii říkáš?

Kroniky Prydainu jsem si hluboce zamilovala už jako malá, protože to byla jedna z mála kvalitních fantasy, které v té době byly k dispozici. Prydain bych zařadila tak na úroveň Eragona, protože jsem je oba četla tak nějak ve stejné době. I přesto, že mi hlavní hrdina z Knihy tří zjevení lezl na nervy, byly v celé sérii okamžiky, kdy jsem umírala očekáváním, co se stane v další kapitole. Právě díky tomu jsem se rozhodla si dát v budoucnu re-reading, protože Prydain za to prostě stojí.

Který díl z celé série máš nejraději?

Radši mám asi Knihu první, konkrétně druhou část zvanou Černý kotel. Byla napínavá a ten kotel mě prostě děsil. Plus tam byl Ellidyr. 

Jaká je tvoje oblíbená postava, proč?

Fflewddur Fflam s jeho čičinou Llyan. Fflewddur je pocestný bard s poněkud zvláštní harfou, který doprovází na cestách Tarana a Eilonwy. Je to podivín a právě díky tomu jsem si ho tolik oblíbila. Plus je s ním zábava. A proč Llyan? Protože je to velká micina ♥ Ještě jsem měla ráda prince Ellidyra, kterej se sice choval jako prvotřídní hajzl, ale to já mám přesně ráda. 


Kterou postavu fakticky nemůžeš vystát?

Hlavního hrdinu Tarana - p(r)asáčka vepřů z Caer Dallbenu. Taran byl přesně ten typ hrdiny, který nemám ráda. Dělá, že všechno ví a zná a že je to prvotřídní borec. Prostě otrava. O moc lepší ani nebyla prasnice, kterou hlídal. Hen Wen. Nemám prostě ráda prasata.

Existuje nějaká scéna, na kterou jen tak nezapomeneš?

Ano, ale nebudu jí zmiňovat, protože by to byl velký spoiler. Jen prozradím, že se nachází v Černém kotli na konci a hodně mě rozbrečela.

Když porovnáš originální a české obálky, které se ti líbí víc?

Určitě jsem pro ty naše, protože narozdíl od ciziny máme všechny příběhy (až na Knihu tří zjevení) pouze ve dvou svazcích. Cizinci mají každou část samostatně.

The Book of Three (The Chronicles of Prydain, #1)The Black Cauldron (The Chronicles of Prydain, #2)The Castle of Llyr (The Chronicles of Prydain, #3)

Která obálka se ti líbí nejvíc?

Kniha první. Rozhodně. Má hezčí barvičky i znak.

7 komentářů :

  1. Tak o téhle sérii jsem nikdy neslyšela o.O Co se týče obálek, víc se mi líbí ty české,což se moc často nestává:D

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem o ní neslyšela, ale vypadá to zajímavě :)
    Chtěla bych se zeptat jestli budeš ještě pořádat měsíční párovnání? To srpnové jsem prošvihla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně :) Bude každý měsíc do tý doby, než mi zkrachuje blog :D

      Vymazat
  3. tak jsem si zavzpomínala na svou první fantasy sérii :) že bych si to znovu po téměř deseti letech přečetla? Hmm...láká mě to:) Díky za připomenutí;)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to skvěle,ale vůbec to neznám.. :))))

    OdpovědětVymazat
  5. O tomhle slyším poprvé..
    Neuvěřitelný o kolika sériích jsem se díku tomuhle meme dozvěděla :D

    OdpovědětVymazat
  6. O tejto sérii som nikdy nepočula. :)

    OdpovědětVymazat