pondělí 5. srpna 2013

Recenze - Lovkyně snů: Procitnutí

Procitnutí (Lovkyně snů, #1)Anotace

Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...

Proč jsem si knihu vybrala

Lovkyně snů mne zaujala především svojí anotací a námětem. Doopravdy miluji knihy s podobným námětem, a tak jsem byla hodně zvědavá na to, jak se Lisa McMann s tématem vyrovná. Na knihu jsem četla dost rozporuplné recenze, a tak jsem si chtěla udělat vlastní názor. 


Něco málo k obálkám

Wake (Dream Catcher, #1)Wake (Dream Catcher, #1) 

Naše obálka se drží podobného motivu jako originál. Je laděna do stejných barev. Obálka se mi docela líbí, i když bych dala přednost přeci jen originálu, kde je pouze polštář. Vypadá to celistvěji. Šedá varianta se mi až tolik nelíbí, i když nápad to rozhodně není špatný. Vadí mi spíš ta černobílá, která je nevýrazná.

Wake - TerjagaБдение (Опасни сънища, #1) 

Indonésané se opět spolehli na kreslenou variantu. Obálka vlastně není až tak špatná, i když mi trochu vadí nazelenalé vlasy Janie. Vypadá to zvláštně. Bulharové se pak projednou celkem předvedli. Jejich obálka je ucházející, i když měsíční srpek na slečnině tváři vypadá spíš jako ze Školy noci.

Hodnocení

UntitledSedmnáctiletá Janie vždycky toužila být normální. To se jí ale nesplnilo. Zatímco normální lidé se na své sny těší, Janie se jich stále více a více děsí. Janie získala dar, který je jí spíše na obtíž než k užitku - propadá se do snů cizích lidí a to i v případě, že nechce. 

Je hrozné žít s vědomím, že v následující minutě se můžete propadnout do něčího světa a vidět nejtemnější obavy dané osoby. Dalo se to snést, ale Janie se náhle setkává s úplně novou situací - je účastníkem noční můry, která se jí ani za mák nelíbí. Na scéně se také objevuje podivný kluk jménem Cabel, od kterého si Janie snaží držet odstup. Cabel je totiž pro Janie něčím novým a neprozkoumaným - je tu ale nebezpečí, že se noční můry vrátí. Stojí to Janie za to nebo se od Cabela bude raději držet dál?

Procitnutí je prvním dílem z trojdílné série Lovkyně snů z pera Lisy McMann. Příběh má lehce paranormální nádech díky schopnostem hlavní hrdinky. Velkou výhodou celého příběhu je jeho čtivost, díky čemuž kniha rychle uteče. Na druhou stranu si autorka vytvořila vlastní, celkem zvláštní styl psaní, který nemusí každý skousnout. Procitnutí má velký potenciál díky nápadu s nahlížením do snů - za to bych autorku chtěla pochválit. Horší už bylo zpracování. Místy jsem vůbec nechápala, proč autorka napsala to, co napsala. Až do konce knihy jsem čekala nějakou pořádnou akci, která ale nepřišla. Bohužel. Ani hrdinové tomu moc nepomohly. Plusem rozhodně bylo zamyšlení nad některými problémy, které se promítaly v Janiině matce ži celkovém životě hlavní hrdinky.

Groteskní postava si brousí nože, které má místo prstů, jeden o druhý. Příšerně to skřípe.
Janie, která se opírá o kulnu, zapiští.

Hug me | via Tumblr
Janie by mohla být celkem sympatickou hlavní hrdinkou, jelikož je hodně samostatná a díky nevděčnému daru a matce alkoholičce si toho také hodně prožila. Naučila se žít s tím, že nemá mnoho kamarádů. Ze všech postav byla Janie asi nejvýraznější. Velkým zklamáním byl ale Cabel, který se během jednoho léta proměnil ze ztroskotance v ukázkového manekýna. 

Poznala jej samozřejmě jen Janie. Cabel se choval občas trochu iracionálně a i když se z něj autorka snažila udělat objekt čtenářčina zájmu, u mne se jí to nepovedlo. Cabel mne ničím neokouzlil a nechápu, jak se to podařilo u Janie. Ještě bych zmínila Janiinu kamarádku Carrie, která v příběhu docela dost vystupovala. Carrie byla dost zvláštní postava, o které nevím, co si myslet. Nijak moc se mi do paměti nevryla, a tak jí asi necháme být.

Autorčin styl psaní mne příliš neoslnil, a tak bych všem čtenářům doporučila, aby si na knihu utvořily názor dle sebe. Kniha má rozhodně úžasný potenciál a myšlenku. Kdoví, třeba se to v dalších dílech zlepší a Janie konečně pochopí, jak svůj dar lépe využít.

Celkové hodnocení: 70 %

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky


5 komentářů :

  1. Tuto knihu bych si ráda přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Hrozná série. Nápad je sice super, ale je to tak děsně zpracované :/
    Škoda...

    OdpovědětVymazat
  3. Série se kvělým nápadem, který bohužel nebyl dostatečně využit :/

    OdpovědětVymazat
  4. Musím souhlasit s ostatními. Perfektní téma, ale autorka nevyužila potenciál. Nicméně jako odpočinkové čtení hezké a bavilo mě to.
    Na rozdíl od tebe se mi Cabel líbil. Ano, jeho přerod byl značně rychlý, ale připadal mi fajn :) i když bych ho já sama asi za partnera nechtěla. Už jsi četla od autorky Prokleté město?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě ne :) Ale plánuju to v budoucnu, abych si udělala obrázek.

      Vymazat