pondělí 11. listopadu 2013

Recenze - V šedých tónech

V šedých tónechAnotace

Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.

Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.

Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…

Proč jsem si knihu vybrala

Kniha, která má na GoodReads velmi vysoké hodnocení. Kniha s tématem, o kterém by mělo vědět více lidí. Do čtení této knihy jsem šla s čistou hlavou a nepříliš vysokým očekáváním. Byla jsem zvědavá, co na ní lidé vidí a proč je tak zajímavá. Pochopila jsem po přečtení první kapitoly.

Trailer (autorka mluví o knize)



Něco málo k obálkám

Between Shades of GrayBetween Shades Of Gray

Jen malá ukázka toho, jak krásné a jednoduché má tato kniha obálky. Ta naše je stejná jak originál, což považuji za velké plus. Dýchá z ní ta atmosféra. Pokud jde o dva zahraniční zástupce, nemůžeme si nijak stěžovat.

Hodnocení

NEURČITOLina je výtvarně nadaná patnáctiletá dívka, která má brzy nastoupit na uměleckou školu. Píše se rok 1941 a válka je v plném proudu. Litva je ještě ve zdánlivém bezpečí, ale ne na dlouho. Stalin brzy vydá příkaz k deportaci všech Litevců a přilehlých národů, což potká i Lininu rodinu. Spolu se svým bratrem a matkou podstoupí Lina dlouhou a krušnou cestu do sibiřských pracovních táborů, kde s nimi ruští vojáci jednají jako s dobytkem a skrovné příděly jídla a blížící se zima jsou tím nejpodstatnějším problémem. A mrtví přibývají...

V šedých tónech je samostatně stojící kniha z pera Ruty Sepetys, která vydala například knihu Out of the Easy, která by u nás měla vyjít během příštího roku. Autorčin styl psaní je velmi osobitý a velmi dobře se čte. Kapitoly jsou krátké a hodně děj posouvají kupředu. Samotný příběh je opředen depresivním nádechem už jen díky výběru tématu. Ruta Sepetys si vybrala reálnou událost z historie, kterou chtěla pomocí svých hrdinů čtenářům přiblížit a ukázat tak krutost Rusů a Stalina, na kterou se ve stínu fašismu často zapomíná. V šedých tónech je kniha, která je plná emocí a kruté reality, která mnoha čtenářům jistě otevře oči.

Hlavní hrdinka Lina je sympatické patnáctileté děvče, které bylo násilím vyrváno ze světa, které tak dobře znalo. Díky reálnému popisu událostí čtenář získává dojem, že Linu velmi dobře zná a drží jí pěsti od začátku do konce, protože takový osud, jaký potkal Lininu rodinu, by nechtěl zažít nikdo z nás. Mimo Lininy matky, bratra a sousedů tu také vystupuje Andrius, který se stává neodmyslitelnou součástí Linina života v dobách temna. Plamenem naděje. Všechny postavy jsou velmi reálně vykresleny, takže se s nimi čtenář velmi dobře může ztotožnit (povahově).

Netušila jsem, jak rychle se má tvář změní, jak sejde. Kdybych to tušila, hleděla bych na svůj odraz a snažila se si ho zapamatovat. Bylo to na deset let naposledy, co jsem se podívala do opravdového zrcadla.

Alice Beate | in wonderlandOsobně jsem měla problém se od knihy odtrhnout. Je škoda, že neexistuje více knih, jako jsou Šedé tóny. Spojení kruté historie a sympatické hrdinky mi přijde super, hlavně pokud je kniha určna i pro mladší generaci, která nemá o historii takový přehled. Do dobového rámce hezky zapadlo i užívání ruských slovíček, což jsem jako studentka ruštiny náležitě ocenila. Zvláštní pozornost bych chtěla věnovat postavě Nikolaje, ruského poručíka, který je takovým otazníkem. Každá mince má totiž dvě strany. Po dočtení jsem v sobě cítila prázdnotu, což je u mě znakem toho, že je kniha hodně dobrá. Znáte ten pocit emocionální destrukce a vyčerpání? Tahle kniha to dokázala.

V šedých tónech je éterická a hodně emocionální kniha s velmi závažným tématem, které je často opomíjeno. Doporučila bych jí především milovníkům historických příběhů, kteří se touží dovědět pravdu a trpět spolu s hlavní hrdinkou. Vysoké hodnocení na GoodReads není v tomto případě nijak zavádějící.

Celkové hodnocení:  95 %

Pokud vás kniha zaujala, můžete ji zakoupit na stránkách internetového e-shopu Dům knihy ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Moc se těším až si knížku přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tihle knihu si chci strašně moc přečíst a po tvé recenzi ještě víc, ale zároveň se bojím, že mě po psychické stránce odrovná... každopádně, nejspíš zvítězí zvědavost a já si jí pořídím při první příležitosti :))

    OdpovědětVymazat