úterý 24. prosince 2013

Recenze - Fracture me

Fracture Me (Shatter Me, #2.5)Anotace

V této vzrušující šedesátistránkové novele, která patří k betsellerové sérii Shatter me, objevíme osud rebelů z Omega Pointu, kteří povstanou proti Reestablishmentu. Děj se odehrává během a krátce po událostech z Unravel me. Kniha je vyprávěna z Adamovy perspektivy.

Omega Point se intenzivně připravuje na napadení Reestablishmentu, aby osvobodil vojáky držené v Sektoru 45. Adamovy myšlenky jsou ale míle vzdálené od nadcházejícího boje. Stále je v šoku po rozchodu s Juliette, bojí se o život svého nejlepšího kamaráda a jako obvykle i o bezpečí svého bratra Jamese. A zrovna ve chvíli, kdy začne přemýšlet o tom, zda je tenhle život doopravdy pro něj, začne alarm zvonit. Je čas na válku.

Na bojišti to vypadá, že je štěstí na jejich straně - ale porážka Warnera, Adamova nově objeveného polovičního bratra, nebude tak snadná. Reestablishment nesnese žádné rebelie - a proto udělá cokoliv, aby potlačil odpor.... do čehož patří i smrt každého, na kom Adamovi kdy záleželo.

Proč jsem si knihu vybrala

I přesto, že je novela vyprávěná z pohledu postavy, kterou nesnáším, jsem se rozhodla si Fracture me přečíst. A to z jednoho prostého důvodu - novely v téhle sérii mají prakticky tu samou váhu jako plnohodnotné díly. Takže jsem se rozhodla přežít i toho úděsného Adama. Kdybych jen věděla, co mě čeká za utrpení...

Něco málo k obálkám

Nové obálky s očima nijak neodsuzuju, zvykla jsem si na ně a přijala je. Jsou krásné. Nejinak je tomu i u Fracture me, která je krásně decentní. V mých oblíbených barvách, takže za mě jasný palec nahoru.

Hodnocení

Rebelové z Omega Pointu se připravují na záchrannou akci, která má za úkol osvobodit unesené vojáky ze Sektoru 45. Adam je na tom po psychické stránce hodně špatně - rozešla se s ním Juliette, Kenji je vážně raněný a pak je tu jeho bratr James, který je pro něj tou nejdůležitější osobou na světě. Dokáže ale skupinka nadaných rebelů obstát proti mnohonásobně větší armádě, vedené Warnerem a jeho otcem? Naděje je to jediné, co lidem z Omegy zbývá...

Fracture me je novela odehrávající se během a po událostech z Unravel me, druhého dílu z trilogie Shatter me z pera Tahereh Mafi. Celá kniha je vyprávěna z pohledu Juliettina bývalého přítele Adama, což dodává celému příběhu úplně nový ráz. Předem vás chci upozornit, že je hodně důležité si tuhle novelu před třetím dílem přečíst - obsahuje klíčové informace, které by se vám mohly hodit.

Z dějového hlediska si kniha zaslouží plný počet hvězdiček (tak jsem hodnotila i na Goodreads), protože bitva je naprosto úchvatná. Navíc jí vidíme úplně z nového pohledu, nejen od Juliette, která se jí navíc účastnila samostatně (ti, kteří četli Unravel me, pochopí). Čtenáři se tak doví velmi důležité informace týkající se Omega Pointu, které jistě využijí i v Ignite me. Oproti prvně vydané novele, Destroy me, je Fracture me dynamičtější, napínavější a akčnější.

“She's trying so hard to be okay --- to make it all this shit okay --- but sometimes it's like the world just won't let her. The hits keep coming, and she keeps hurting.”

ALE. Nadchází hlavní problém téhle dokonalé novely, a to je samotný vypravěč Adam. Jistě, všichni víte, že ho nemám ráda. Ale i kdybych ho ráda měla, po přečtení Fracture me bych ho oddělala. Vážně. Celá jeho přítomnost byla výsměchem. Nebýt Kenjiho, tak by žádný další díl ani nebyl. Adamův charakter mi přišel vždy děsně plochý a nezáživný. Falešný. Sice údajně miloval Juliette, po jeho chování ve Fracture me o tom ale silně pochybuji.

Chápu, že Adamovým vesmírem je jeho mladší bratr. To bych i dokázala pochopit. Adam to ale podává tak, že byste ho nejradši vzali kladivem po hlavě. To, co předváděl v předchozích dílech, se najednou zdá jako jedna velká lež. Vždycky jsem byla celkem zvědavá, jaké by to bylo dostat se Adamovi do hlavy. No, byla to hrůza. Po prvních dvou stránkách knihy jsem ho začala ignorovat.

“All I can think is how horrible and beautiful it is, that our eyes blur the truth when we can't bear to see it.” 

Autorka ale ví, jak čtenářům spravit nervy. Vedlejší postavy jsou naprosto dokonalé a celou situaci zachraňuje můj milovaný Kenji. I v těžké situaci si dokáže zachovat hlavu a chovat se jako dospělý. I přesto, že Juliette moc nemusím, jsem s ní soucítila a mám jí o to radši. Vážně Juliette, jestli si Adama vybereš místo Warnera, tak se neznám! Hodně zajímavý byl i obrat v postavě Castla. Jsem zvědavá, jak to se všemi dopadne.

Ještě bych chtěla odbočit zpět k Adamovi - proč mu sakra jeho mladší bratr říká Addie? Addie je jméno pro psa. Nejlépe hloupého jezevčíka. Addie. Všude Addie. A pak se má člověk divit, že Adamova inteligence neexistuje.

Třešničkou na dortu byla ukázka dvou kapitol z Ignite me. Lidi, já asi umřu! Tahereh Mafi je prostě geniální spisovatelka - obě kapitoly jsem zhltla jedním dechem. Dokonce mě rozbrečela, mrška! Jestli bude celá kniha stejná jako první dvě kapitoly, tak se teda máme na co těšit...

Fracture me bych tedy doporučila všem milovníkům téhle série. I milovníkům Adama. Garantuju vám, že pokud máte srdce, tak přejdete k týmu Warner. Adame, tohle jsi vážně podělal...

Celkové hodnocení:  90 %  (100% si to zaslouží, ale těch 10 % dolů je za idiota)

Zdroje:
Anotace a obálka
Obrázky

Books

6 komentářů :

  1. Team Warner forever :D Adam mi taky děsně leze na nervy. V prvním díle ušel, ale v tom druhém ..

    Krásná recenze :D

    OdpovědětVymazat
  2. "A pak se má člověk divit, že Adamova inteligence neexistuje." :DDDD
    Fracture me som veľmi čítať nechcela, ale keď už vravíš, že tam sú kľúčové detaily a sú tam ešte 2 kapitoly z Ignite me(len 2?!) a že tam je aj ten boj, tak to skúsim :D =)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak na tohle se vážně těším. Mám novelu doma, jen se k tomu dostat:) Já jsem team Warner od Destroy me:))

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj dá se někde tato kniha přečíst česky ? :) díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás zatím nevyšla, takže netuším, nejspíš ne :)

      Vymazat