středa 8. ledna 2014

Recenze - Noc na Karlštejně

Anotace

Divadelní hra na historické téma byla poprvé uvedena roku 1884 a okamžitě si získala popularitu. Často se hrála pod širým nebem, přímo na nádvoří hradu Karlštejna. Tato veselohra z doby Karla IV., jejímž ústředním tématem byl zákaz pobytu žen na královském hradě, se stala předlohou stejnojmenného filmového muzikálu Zdeňka Podskalského z roku 1970.

Proč jsem si knihu vybrala

 Noc na Karlštejně mne zaujala už ve své zfilmované podobě. Zajímavý námět a písničky mne přesvědčily o tom, že by se mi tato divadelní hra mohla líbit. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet i původní Vrchlického dílo a porovnat, jak moc se obě verze liší. Navíc se mi líbila už jeho předchozí díla, tak nebyl důvod se nepustit i do Karlštejna.


Něco málo k novému grafickému zpracování 

Dle mého názoru se nové grafické zpracování této známé a oblíbené klasiky velmi vydařilo. Jednoduchý motiv a sladění barev pěkně ladí a hodí se k samotnému příběhu. Za mě rozhodně palec nahoru.

Hodnocení

Děj této divadelní hry se odehrává převážně na českém hradě Karlštejně. Císař Karel IV. vydal výnos, který zakazuje jakékoliv ženě přebývat na jeho hradě, který slouží hlavně k císařskému odpočinku a uložení královských korunovačních klenotů. Neteř karlštejsnkého purkrabího, Alena, se rozhodne tento výnos porušit, aby se mohla vdát za pana Peška, kterého vroucně miluje.

V tu samou chvíli se na Karlštejně objevuje i samotná královna Alžběta, která zoufale touží po svém muži a těžce nese dlouhodobé odloučení. Ve společnosti dalších hostí se tak na Karlštejně schyluje k noci, na kterou jen tak nikdo nezapomene...

Noc na Karlštejně patří beze sporu mezi jedno z děl, které budoucí maturanti zařazují na svůj seznam maturitní četby. A to z velmi prostého důvodu - Noc na Karlštejně je poměrně krátká, vtipná a tematicky zajímavá i pro mladší čtenáře. Zápletka není nijak složitá, a tak je kniha přístupná pro všechny věkové kategorie. Na přitažlivosti jí dodává i historické umístění v době Karla IV.

"Ach, vidím to zřejmě, žena vždy trpí, a nejvíc, když miluje."

Osobně bych knihu rozhodně doporučila, jelikož nepatří mezi díla, do kterých se budete muset mermomocí nutit. Skvěle jsem si u ní odpočinula a na krátkou chvíli i lehce pocítila atmosféru, která na Karlštejně panovala. Toto dílo je dokonce i zfilmované - v podobě muzikálu z roku 1970. Od knižní předlohy se sice v několika věcech liší, hlavní dějová linka je ale zachována. Ne nadarmo se filmový muzikál těší takové oblibě - genialita Vrchlického se v podobě hlavních hrdinů přenesla i do filmu.

Hledáte nějakou klasiku, u které si příjemně odpočinete a zasmějete se? Dílo, které přečtete jedním dechem a ani vám nepřijde, že čtete klasiku? Pak bych vám doporučila právě Noc na Karlštejně. Sama jsem se s autorem setkala teprve nedávno, ale i přesto se nyní řadí mezi mé nejoblíbenější české autory daného období.

Celkové hodnocení:  85 %

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete objednat ZDE.


O autorovi 

Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Emil Frída , byl básník, překladatel, dramatik, vůdčí osobnost lumírovců .
Jaroslav Vrchlický prožíval své dětství u svého strýce faráře v Ovčárech u Kolína. Po maturitě na gymnáziu v Klatovech začal studovat teologii, ale brzy přešel na Filozofickou fakultu. Vystudoval filozofii, historii a románské jazyky.

Jaroslav VrchlickýRok pobýval rok v Itálii jako šlechtický vychovatel. Zde pronikl do italské a francouzské poezie, která se později projevovala v jeho vlastní tvorbě. Oblíbil si slunný románský jih, tento kraj mu velmi přirostl k srdci.

Po návratu do Čech redigoval Jaroslav Vrchlický Světozor , byl divadelním referentem v časopisech Pokrok a Hlas národa . Rovněž pracoval jako tajemník České techniky , později jako tajemník České akademie věd a umění .

V roce 1893 byl Jaroslav Vrchlický jmenován profesorem srovnávacích literatur na univerzitě . Byl členem několika zahraničních akademií, poslancem Panské sněmovny ve Vídni aj.
Manželkou Jaroslava Vrchlického se stala Ludmila Podlipská , dcera spisovatelky Sofie Podlipské. Podlipská Vrchlického obdivovala pro jeho básnický talent a inspirovala ho k další tvorbě, snažila se ale tlumit jeho cit k ní.

Po rozpadu manželství a mozkové mrtvici dožíval Vrchlický poslední léta v odloučenosti v Domažlicích.

Zdroje:
Anotace, Info o autorovi
Obálka
Film
Obrázky

3 komentáře :

  1. Noc na Karlštejně se mi taky moc líbila, i když na seznam knih k maturitě jsem ji nakonec nezapsala - už se mi tam nevešla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, jsem ráda, že jsem si Noc na Karlštejně vybrala do tý četby na českou literaturu. Teď se skoro těším, až si ji přečtu, hele... =D

    OdpovědětVymazat
  3. Fíha, ani jsem nevěděla, že je to vážně kniha, měla bych se jít zahrabat! Ale vypadá dobře a ve zfilmované podobě se mi to vážně líbilo... tak myslím, že vím, co budu číst, až budu muset. (Klidně bych ji začala i dřív, ale už teď mám seznam to-read tak na dva roky dopředu. :D I když za dva roky je maturita, sakra!)

    OdpovědětVymazat