čtvrtek 2. ledna 2014

To nejlepší a nejhorší za rok 2013



Sice trochu opožděně, ale taky jsem se rozhodla sepsat nějaký článek o tom, které knihy se mi v roce 2013 líbily nejvíce a které nejméně. Proto tu bude souhrn hned několika kategorií, které patřičně doplním svým komentářem. Jedná se pouze o můj názor, takže to neberte tak doslova.


TOP 11 NEJLEPŠÍCH KNIH 

Vybrat pouze 11 knih bylo docela náročné, ale nakonec jsem to zvládla. Jsou to knihy, které mne nějak zasáhly a zůstaly v mém srdci. První tři jsou seřazené podle toho, jak se mi líbily, zbytek už je náhodně.

Unravel Me (Shatter Me, #2)1. Unravel me od Tahereh Mafi 

Unravel me si po právu zaslouží první místo, to bez debat. Už první díl si mne nadobro získal a stejně tak i Unravel me. Samozřejmě se tu objevilo pár věcí, které mne na knize štvaly, ale dalo se to. Adam se dá ignorovat a hned je to lepší. Celá kniha je také akčnější než první díl a daleko víc se tu objevují nadpřirozené schopnosti alá X-men, což je jedna z věcí, proč tuhle knihu tak miluju. Tou druhou je Warner. Autorka dokázala vytvořit naprosto úžasného padoucha, který se jen tak nevidí.

Recenze ZDE


Bez naděje (Bez naděje, #1)2. Bez naděje od Colleen Hoover 

Kniha, kterou jsem dočetla teprve nedávno a která u nás vyjde v únoru. Vážně jsem netušila, že se objeví kniha, který by mne dostala ještě víc než Moře klidu nebo Pushing the Limits. Ale stalo se. Jak už jsem psala v recenzi, námět knihy je naprosto geniální ( i když dost drsný). Tahle kniha mi dokázala způsobit dvoudenní depresi, což se zas tak často nestává. A nejhorší na tom je, že je to kniha ze života. Bohužel.

Recenze ZDE



Démoni apokalypsy (Demonata, #6)3. Démoni Apokalypsy od Darrena Shana

Šesté pokračování série mého nejoblíbenějšího autora. Bronzové místo si tahle kniha zaslouží z mnoha důvodů. Napsal jí Darren Shan, zvraty v celé knize jsou naprosto šokující a autor začíná překonávat sám sebe. Navíc je to o démonech, což není zrovna moc časté téma v knihách podobného zaměření.

Recenze ZDE




Rules of Attraction (Perfect Chemistry, #2)4. Rules of Attraction od Simone Elkeles

Druhý díl ze série Perfect Chemistry. Zástupce contemporary. Setkáváme se zde s Carlosem a Kiarou. Chytrá dívka z dobré rodiny a kluk, jehož rodina patřila ke gangu. Jak to asi může dopadnout? Rules of Attraction se mi z celé série líbila asi nejvíc - příběh je originální, napínavý, romantický. A Hispánci! Hispánci jsou cool! Kdo nečetl RoA jakoby nežil.

Recenze ZDE



Spodek5. Spodek od Johna Wraye

Tuhle knihu mi doporučila Fée. Zprvu jsem knize moc nevěřila, protože anotace byla dost zvláštní a i samotný autorův styl. Spodek je ale knihou, která vás dostane až na samotném konci. Když si zvyknete na zvláštní styl psaní, najdete v něm okamžité zalíbení. Já osobně miluju psychologické knihy a ve Spodkovi jsem našla přesně to, co jsem hledala. Děkuji, Fée!

Recenze ZDE



David Levithan - Den co den6. Den co den od Davida Levithana

Od Davida Levithana jsem četla pouze Boy meets boy, a tak se mi do Dne moc nechtělo. Zaujal mne ale námět, takže jsem to nakonec zkusila. Zjistila jsem totiž, že mě to k tomuhle autorovi nějakou silou prostě táhne. Divné, co? Autorův styl psaní je jedinečný. Rozhodně jedna z nejlepších knih minulého roku.

Recenze ZDE




V šedých tónech7. V šedých tónech od Ruty Sepetys

S četbou téhle knihy jsem poměrně otálela, protože po přečtení Jezdce jsem na tématiku války neměla moc náladu. Pochvalné recenze ostatních blogerek mne ale nakonec donutily si knihu půjčit z knihovny. A dobře jsem udělala. Líbila se mi přímost, kterou Ruta v téhle knize použila. Víc takových spisovatelek, které se zaměří na opomíjená témata historie.

Recenze ZDE



Tygrova stezka (The Tiger Saga, #2)8. Tygrova stezka od Colleen Houck 

Miluju tuhle knihu! Autorka píše o Indii a i když jsou Ren s Kelsey na zabití, zachraňuje to Kishan, kterému dává Colleen konečně trochu více prostoru. Daleko lepší než první díl. Napínavější. Zvratovější. Prostě Tygrova stezka.

Recenze ZDE





Pushing the Limits9. Pushing the Limits od Katie McGarry

Knihu jsem četla na začátku minulého roku, a tak si některé věci už moc nepamatuju. Vím ale, že mi kniha utkvěla v paměti. Hlavní hrdinka byla naprosto skvělá a celé to vážné téma mělo něco do sebe. Angličtina pro mě byla sice trochu těžší, ale prokousala jsem se tím. Jsem na sebe pyšná!

Recenze ZDE




Moře klidu10. Moře klidu od Katji Millay

Tuhle knihu jsem prolétla celkem rychle. Napínavé, skvělé téma, úžasní hrdinové. Abych pravdu přiznala, tak si toho moc nepamatuju (u knih, které hltám, to tak prostě je), ale Moře si tu zaslouží být. V poslední době docela vyhledávám knihy s podobným námětem jako je Moře (viz Pushing the Limits nebo Bez naděje). Navíc má tahle kniha dost vysoké hodnocení na GoodReads, což mluví za vše.

Recenze ZDE



Sága Lartena Hroozleyho - Zrození zabijáka11. Zrození zabijáka od Darrena Shana

Darren by mohl klidně zabrat všech 11 míst v tomhle Topu (tolik jeho knih jsem ale letos nečetla), a tak se bude muset spokojit s Demonatou a touhle. Zrození zabijáka vypráví příběh Lartena Hroozleyho, kterého můžete znát z prvotní série příběhů o poloupíru Darrenovi Shanovi. I když je kniha krátká, má v sobě vše potřebné - akci, napětí i špetku humoru. Prostě klasický Darren.

Recenze ZDE



NEJVĚTŠÍ ZKLAMÁNÍ ROKU 2013


Hvězdy nám nepřály1. Hvězdy nám nepřály od Johna Greena

Tuhle knihu četl skoro každý, na koho jsem narazila. A kniha se mu líbila! Vážně jsem čekala něco úchvatného, u čeho budu brečet. Co mě vezme za srdíčko a nepustí. Nechci knihu hned odsoudit - dostala ode mě docela dobré hodnocení. Líbila se mi. Ale ne tak, jak jsem čekala. Vážně mě zklamal konec, zklamal mě i Gus. Nebrečela jsem ani jednou (spíš jsem byla naštvaná). V porovnání s Voláním netvora od Patricka Nesse (recenze ZDE) teda slabota.

Recenze ZDE


Měděný jezdec (Taťána a Alexandr, #1)2. Měděný jezdec od Paulliny Simonsové

Nic nového pod sluncem. Tady mě všichni kromě Fée ukamenují (jen do mě!). Ale tahle kniha si tu zaslouží být. Když už jí všichni vychvalují do nebes jako knihu, u které se několikrát duševně zhroutily, probrečely noc a ještě je láska mezi hlavními hrdiny naprosto dostala, tak jsem přirozeně čekala nějaké velkolepé dílo. Anotace slibuje historický příběh o nekonečné lásce. Vážně? Vážně se mi líbil popis blokády a pár dalších věcí, o ději to ale říct nemůžu. Během prvních sto stran jsem měla chuť knihu odložit, protože se tam prakticky opakovalo to samé, hlavní hrdinka Taťána je naprosto naivní blbka (a i když řekla, že už přestala být naivní, je naivní i v dalších dílech) a Alexandr je majetnický idiot (ale daleko snesitelnější než Taťána). Vadily mi situace, které odporovaly všemu logickému (Taťána daruje při svojí váze a stavu krev a podobně). To je hlavní problém. Když už se tahle kniha tváří jako seriózní román, tak ať jím opravdu je! Kdyby se autorka zaměřila víc na fakta a ne na fikci, možná by slavila větší úspěch.

Recenze ZDE


Krásná katastrofa (Beautiful, #1)3. Krásná katastrofa od Jamie McGuire

Krásná katastrofa byla dobrá. Ale ne dost dobrá. Další z knih, u kterých jsem čekala víc než jsem doopravdy dostala. Hlavním problémem celé téhle knihy je Travis Maddox. Vážně nechápu, jak si ho můžou holky zamilovat. Je to vzteklý majetnický hulvát, který to místy přehání. Ne, Abbie, já bych ho vykopla po první hádce.

Recenze ZDE



Rekviem (Delirium, #3)4. Rekviem od Lauren Oliver

Knihy od téhle autorky mám vážně ráda. Chvíle před koncem byla geniální. Na sérii Delirium jsem se těšila, protože mne doopravdy nadchl námět. První dva díly nebyly až tak strašné (v Pandemoniu to zachránil Julian), ale zakončení Rekviemu mě fakt zklamalo. Někdo možná má rád otevřené konce. Já je mám občas taky ráda, ale v případě téhle knihy se to sem vůbec nehodí.

Recenze ZDE



Gratton Tessa: Magie krve5. Magie krve od Tessy Gratton

Samotný příběh nebyl až tak špatný, ale nenašla jsem si cestu k autorčinu stylu psaní. Na můj vkus jsem četla knihu moc dlouho. Autorka to dost natahovala a celkově to bylo dost zvláštní. Nějak nevím, co víc napsat.

Recenze ZDE





Procitnutí (Lovkyně snů, #1)6. Lovkyně snů: Procitnutí od Lissy McMann

Miluju knihy, ve kterých autoři využívají sny. Vážně! Lovkyně snů má úžasný potenciál, který Lissa McMann bohužel úplně zahodila. Její styl psaní je dost zvláštní. Nesedla mi. A Caleb (Cabel)? No, o tom radši nemluvit. Někomu se ale určitě zalíbí.

Recenze ZDE




DALŠÍ KNIHY, KTERÉ SE NEVEŠLY DO TOP 11 
(kliknutím na obálku se dostanete na recenzi ke knize)


Dalajlamova kočkaDar vlkaRyan Amy Kathleen: Vesmírná pouť 1 - Mlhovina

Neferetino prokletí (Novely Školy noci, #3)Bílý kůňUses for Boys

WoundedDech (Dech, #1)Rohy faunů (Rafaelova škola, #3)

Of Poseidon (Of Poseidon, #1)Monument 14 (Monument 14, #1)

A jaký je váš Top 2013? Hoďte mi odkaz do komentářů :))

10 komentářů :

  1. Z tvojej TOP 11 - ky som nečítala ani jednu, ale na viaceré sa chystám :) A zo sklamaní s tebou absolútne súhlasím v názore na Krásnu katastrofu! Abby bola podľa mňa ...no, s prižmúrenými očami, hlúpa....

    OdpovědětVymazat
  2. Den co den sa chystám čítať, som zvedavá, lebo jedny to zbožňujú, ale už som počula aj negatíva na to, tak som zvedavá 8)
    Hvězdy nám nepřály sa absolútne nechystám čítať, takú tému nemusím a myslím, že by sa mi kniha nepáčila. Ale film si asi kuknem, uvidím.

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s tebou - Jsem zlomená/Unravel me je úžasná kniha! A Warner! ♥ Jinak se chystám na knihu Hvězdy nám nepřály, tak jsem zvědavá, jak se bude líbit mně. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zde je mých top 10. :) http://emsworldofbooks.blogspot.com/2013/12/top-tyzdna-top-z-tohto-roka-10.html
    Moře klidu, Bez naděje a Pushing the Limits si musím rozhodně přečíst. Na tyto tři knihy čtu samé kladné recenze a Moře klidu a Bez naděje má dost vysoké hodnocení na GR. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super!! Tyhle články mě neskutečně baví :) Moc mě zaujala kniha Bez naděje, teď si jdu přečíst recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  6. U Měděného jezdce s tebou naprosto souhlasím. Pushing the Limits, Bez naděje si chci přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ne, ne, ne! To přece nemůže být pravda, že jsem ani jednu z Tvých TOP 11 nečetla! O některých dokonce slyším poprvé. Ale pár mám v seznamu to-read a snad je pořídim, protože knihovna spoustu nebere a peněz mám vážně omezenou zásobu.
    A jsem vlastně ráda, že se najde někdo, kdo z Hvězd není tak nadšený i přes to, že já je mám rozhodně v TOPce. Co by to totiž bylo za knihu, kdyby na ni byl jen jeden názor?

    OdpovědětVymazat
  8. Mám to stejně. Darren by u mě obsadil klidně všechny příčky a proto se neumístil... Byl diskvalifikován protože by všechny s přehledem porazil :D

    OdpovědětVymazat
  9. Taky si myslím, že Unravel Me je prostě bomba :D A na Pushing the Limits se prostě nemůžu dočkat :)
    Tady je moje TOPka: http://worldofbooks-adelle.blogspot.cz/2013/12/moje-topka-knih-za-rok-2013.html

    OdpovědětVymazat
  10. Konečne niekto kto má rovnaký názor ako ja na Jazdca ,Hvězdy nám nepřály a Krásnu katastrofu!:D Už som myslela že som sama:D O prvých dvoch nemôžem povedať že sú zlé, ale čakala som omnoho viac, najmä od postáv ked už to každý tak vychvaľoval...A krásna katastrofa ma nesklamala, iba naštvala, Travis sa chvíľami správal tak, že som myslela že si autorka robí srandu...

    OdpovědětVymazat