sobota 15. února 2014

Recenze - Šíleně smutné povídky (audio)

Obálka produktuAnotace

Tereza Boučková, autorka bestsellerů Indiánský běh a Rok kohouta, přichází po několika letech odmlky s novou knížkou. Poprvé jsou to povídky, žánr, který je podle znalců literatury snad ze všeho nejtěžší. Povídka v sobě musí mít všechno, co má román – svého hrdinu, svůj příběh i jeho rozuzlení, ale zároveň si musí vystačit s mnohem menším prostorem k vyprávění. Třináct Šíleně smutných povídek je třináct příběhů, které mají ve svém vyznění smutek, někdy zcela konkrétní a hmatatelný, jindy spíše mlhavý a neurčitý, ale mnohé jsou i tak docela veselé, ironické a plné paradoxů.

 Všechny povídky jsou napsané více než minimalisticky, a přitom je v nich všechno: touha po lásce, přijetí, tichu, přátelství, vnitřním míru anebo alespoň klidu ve zpustošeném nebo jen úplně vyhaslém manželství, stejně jako odhodlání překonat těžkou, tragickou nepřízeň osudu. Tereza Boučková vstupuje do cizích životů jednoznačně a nekompromisně. Zdá se, že všechno, co nám pohledem jiných zaujatě a vášnivě vypráví, se stalo jí. Přitom jsou to docela obyčejné příběhy docela obyčejných lidí.

Proč jsem si knihu vybrala

V poslední době mám daleko víc chuť na obyčejné lidské příběhy než nějakou fantasy. O Šíleně smutných povídkách vím navíc z doslechu, a tak jsem se rozhodla je vyzkoušet. České autory obyčejně moc nečtu (neposlouchám), takže jsem se rozhodla s tím něco udělat.

Hodnocení

13 povídek z lidského života. Každá z postav pochází z úplně jiné sociální vrstvy. Ale všechny mají něco společného - hořkosladký osud, který je spojuje. Ať už se jedná o ženu, která prožije "znásilnění". či muže, který přijde úplně o vše. Jak už samotný název napovídá, nečekejte nic veselého - Šíleně smutné povídky jsou doopravdy smutné (jak trefné). Toužíte najít útěchu, že nejste jediní, kdo má problémy? Pak se zaposlouchejte do díla Terezy Boučkové. 

❤️Šíleně smutné povídky jsou dílem české autorky Terezy Boučkové, které v audio podobě dokonce sama namluvila. Autorka svým čtenářům (posluchačům) nabízí příběhy z obyčejného života, které by je mohly potkat. Díky tomu získává celé dílo na reálnosti a čtenáři (posluchači) se s hrdiny povídek mohou lehce ztotožnit. I přesto, že jsou povídky laděny lehce depresivně, nabízejí skvělý zážitek. Autorčin osobitý styl možná nesedne každému, ale i přesto uznávám, že má (audio)kniha něco do sebe. 

Celá audiokniha nabízí 4 hodiny a 16 minut posluchačských zážitků. Velkým plusem je i to, že audioknihu namluvila sama autorka Tereza Boučková. Pokud jde o její mluvený projev, osobně mi moc nesedl, ale nebudu strkat zajíce do pytle. Autorka se rozhodně snažila a jsem přesvědčena, že starší čtenářky její dílo ocení daleko více. 

Pokud jde o samotné hrdiny, tak se v povídkách vyskytují zástupci mužského i ženského pohlaví. Teoreticky si tedy na své přijde i mužská část posluchačstva (i když v celkovém vyznění mi spíše přijde, že je (audio)kniha určena spíše ženám. Hlavní hrdinové pocházejí z různých sociálních vrstev, stejně i tak věkových kategorií. 

melancholy | via TumblrA jak jsem si samotný poslech užila osobně? Zpočátku jsem měla celkem problém, protože jsem od díla čekala něco úplně jiného. Autorčin styl mi moc nesedl,  tím ale nechci říci, že se mi kniha nelíbila. Naopak je tu hned několik povídek, které patří do mých oblíbených. Jejich poslech jsem si maximálně užila. 

Šíleně smutné povídky bych doporučila především ženské části posluchačstva, které si chtějí odpočinout a poslechnout si osudy obyčejných lidí, kteří to neměli v životě lehké. Velkou výhodou je také to, že každá povídka má maximálně půl hodiny (některé i čtvrt), takže u nich nestrávíte moc času. Ideální na cestu do práce či do školy. 

Hodnocení:  75 %

Děkuji portálu audioteka.cz za poskytnutí recenzní audioknihy.
Tuto audioknihu můžete zakoupit přímo na stránkách e-shopu ZDE.

Něco málo o Tereze Boučkové


Česká spisovatelka, scenáristka a publicistka je nejmladší ze tří dětí spisovatele Pavla Kohouta a jeho druhé ženy Anny Kohoutové. Po absolvování základní školy studovala na dvouleté ekonomické škole, ale brzy přestoupila na Akademické gymnázium ve Štěpánské ulici v Praze, kde v roce 1976 maturovala. Po maturitě podepsala Chartu 77 a vysokoškolské studium jí nebylo umožněno z politických důvodů. Studovala soukromě angličtinu a účastnila se vzdělávání na „ bytových univerzitách“. Při bytových inscenacích získávala hereckou zkušenost spolu s Vlastou Chramostovou, Pavlem Landovským, svým otcem a dalšími disidenty. 

V době totality pracovala v různých nekvalifikovaných zaměstnáních (mj. jako uklízečka, poštovní doručovatelka, domovnice nebo balička gramofonových desek). V roce 1985 se provdala a s manželem a třemi syny se odstěhovali do chatové oblasti ve Vráži u Berouna. Od 80. let se naplno věnuje literatuře a publicistice, mezi její díla patří soubory novel Indiánský běh (Cena Jiřího Ortena) a Když milujete muže, sbírky fejetonů Jen si tak trochu shnít či Boží a jiná muka, próza Krákorám, román Rok kohouta, divadelní hry (Romeo na kolečkách, Hana a Marie, Sodoma komora, Silnice) a filmové scénáře (Smradi, Zemský ráj to napohled).

Zdroje:
Anotace
Obálka a info o autorce
Obrázky

Žádné komentáře :

Okomentovat