úterý 4. února 2014

Recenze - Ignite me

Ignite Me (Shatter Me, #3)Anotace

Ignite me je dechberoucím závěrem betsellerové série Shatter me, kterou Ransom Riggs, betsellerový autor Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti, nazval "vzrušující ságou o sebepoznání a zakázané lásce." 

Juliette už ví, že by mohla být jedinou osobou, která může zastavit Reestablishment. Ale aby je porazila, bude potřebovat pomoc jediné osoby, o které si nikdy nemyslela, že by jí mohla věřit - Warnera.  Během jejich spolupráce si Juliette uvědomí velmi důležitou věc - vše, co si myslela o Warnerovi, svých schopnostech a dokonce i o Adamovi - byla lež.

Proč jsem si knihu vybrala

Na Ignite me jsem byla hodně zvědavá, protože Shatter Me je moje nejoblíbenější série vůbec. Už kvůli tomu konci - protože Tahereh Mafi ukázala, že by mohla potenciálně patřit mezi moje Top 3 spisovatele, kteří se nebojí velkých konců. Po dočtení Fracture me jsem navíc byla hodně zvědavá, co se stane s Adamem. Vážně - bude se chovat jako idiot i v IM nebo dostane rozum?



Trailer


Něco málo k obálkám

Ignite Me (Shatter Me, #3)Vertrouw Me (Shatter Me, #3)

Naše obálka sice ještě není, ale to vůbec nevadí, Originální obálku pokládám za jednu z nejhezčích obálek, které kdy byly a už se těším, až jí budu mít doma v knihovničce. Teprve předevčírem jsem si všimla ptáčka v oku, což mi vyloudilo na tváři další přiblblý úsměv. Pokud jde o australskou verzi slečny s jakousi fialovou září, jsem všemi deseti pro originál. Na té australské se mi moc nelíbí barvy a ani font. Promiň, Austrálie.

Hodnocení

Untitled
Juliette už není tou zlomenou holčičkou, kterou Reestablishment uvěznil. Poté, co jí Anderson střelil do hrudi a jen díky Warnerovi a jeho zásahu přežila, je dívka připravená na odplatu. Omega Point byl zničen a přežila jen hrstka statečných, což Juliette neví. Po boku jí stojí ten nejnepravděpodobnější spojenec, který byl donedávna jejím utiskovatelem a nepřítelem - Warner, syn muže, který jí málem zabil. Juliette nemá co ztratit a její krev volá po pomstě - stejně jako její narůstající moc. Strach nechává za sebou s jediným cílem - zabít Andersona.

“You deserve so much more than charity," he said, his chest heaving. "You deserve to live, You deserve to be alive.” 

Ignite me je třetím a závěrečným dílem ze série Shatter me z pera americké autorky Tahereh Mafi. Kniha je stejně jako předchozí dva díly psána z pohledu hlavní hrdinky Juliette (výjimku tvoří dvě novely - Destroy me, psaná z pohedu Warnera, a Fracture me, psaná z pohledu Adama). Narozdíl od prvního dílu se tu ale už nesetkáváme se škrtaným písmem, kterým si jistě tato série získala tolik fanoušků. Souvisí to s vývojem charakteru hlavní hrdinky, který v této knize dosahuje vrcholu (více v dalším odstavci). Juliette je konečně připravena bojovat, a od toho se také odvíjí celý příběh. Po dechberoucím konci Unravel me se děj vyvíjí trochu pomaleji a zaměřuje se především na vztahy mezi hlavními hrdiny. Krátké kapitoly skvěle stupňují napětí, a čtenář tak netrpělivě čeká na samotné rozuzlení. Tahereh Mafi se projevila jako výborná vypravěčka, která se nebojí velkých kroků. Právě to dělá tuhle sérii tak výjimečnou - i když Shatter me pojednává o bandě děcek s nadpřirozenými schopnostmi, svým dějem se Ignite me liší od všech, které jsem četla.

“I'm not trying to fix you; I don't think you need to be fixed. I'm not trying to turn out into someone else. I only want you to be who you already are. Because I think I know the real you. I think I've seen him." 

These books....
Neodmyslitelnou součástí této série je onen milostný trojúhelník, díky kterému mnozí tuto sérii odsoudili. Jasně, je tu další kniha s hlavní hrdinkou, která se totálně pomátla a ztratila hlavu pro dva největší borce. Ono to tak na první pohled vážně vypadá, ale nebylo by správné knihu hodnotit jen a pouze podle prvního dílu. Vše totiž vyjde najevo až v Unravel me, potažmo vlastně až v Ignite me, takže prosím neodsuzovat hned po prvním díle. Nic totiž není tak, jak se zdálo. Což je další výhoda této knihy. Tahereh rozmetá na prach všechno, co jste si o každé postavě mysleli. I o tom, co se stalo. Dostáváme se tedy pomalu k postavám.

Největší proměnou prošla samotná hlavní hrdinka. Určitě si pamatujete tu ušlápnutou psychopatku Juliette z Shatter me, která se bála pomalu vlastního stínu. Tahle Juliette je pryč. Namísto ní je tu úplně nová kick-ass hrdinka, která se ráda vrhne do boje za vše, co miluje. Když o tom tak přemýšlím, tak právě postupný vývoj Juliettiny mysli je jedna z věcí, která mne na téhle sérii tak fascinuje. I mě J. v prvním díle celkem štvala a moc jsem jí nechápala. Po tom vše, čím si prošla, jí už chápu. Autorka věnuje v Ignite me velkou pozornost i vztahu mezi Adamem a Warnerem. Ano, onen milostný trojúhelník. Říkejte si, co chcete, ale Adam je vážně idiot. Právě ve Fracture me, a hlavně Ignite me vyjde najevo jeho pravá povaha - těšte se na pár vtipných scén, za které by se nemusela stydět ani ta největší hysterka. A pak je tu mýtus jménem Warner. Krutý netvor, kterého spousta lidí stále nechce přijmout. Nebudu tu nijak spoilerovat, ale není to pravda. Vše, co jste si o Warniem mysleli, je špatně. Uvidíte sami.

"I know I am an extremely attractive man, J, but I am not Bruce Lee."
"Who's Bruce Lee?"
"Who's Bruce Lee?" Kenji asks, horrified. "Oh my God. We can't even be friends anymore."
"Why? Was he a friend of yours?"

Většina autorek se moc nezaměřuje na vedlejší postavy. To u Tahereh Mafi vážně nehrozí. Největší radost mi udělal Kenji, který se v tomto díle zařadil mezi jednu z hlavních postav. Konečně! Nechybí jeho staré známe vtipné hlášky a je úžasné sledovat jeho přátelství s Juliette. Vůbec mi nevadily dlouhé monology, které tyhle dva měli - stálo to vážně za to!

Untitled | via TumblrA co říct o konci? Byla jsem vážně příjemně překvapená. Vlastně jsem to celkem i čekala, ale jako zapálený fanoušek téhle série jsem vážně spokojená. Konec, jak má být. Určitě se najdou i odpůrci, ale víte co? Mně je to jedno. Bylo by sice fajn, kdyby autorka trochu víc ukázala celý systém Reestablishmentu a celkově dystopický svět, ve kterém se celý děj odehrává... Ale to by pak nebylo o tom. Série Shatter me je, jak dobře poznamenal Ransom Riggs, o sebepoznávání. A tak to taky beru.

Ignite me (potažmo celou sérii Shatter me) bych doporučila všem milovníkům paranormálních příběhů, umístěných v dystopickém světě. Mnozí čtenáři jí vytýkají právě onu podobnost s X-meny. No a ? Položte si prosím otázku - co je na tom špatného? X-meni jsou pouze v komiksové a filmové podobě a existuje i spousta dalších superhrdinů. A nikdo jim to nebere. Tak proč by nemohli být "superhrdinové" i v knižním světě? Proč ne? Ignite me nabízí originální příběh o bolesti a o sebepoznání, okořeněný Kenjiho ostrým jazýčkem a jedním sexy blonďákem "bez srdce", který vám to ještě pořádně natře. Tak mu prosím dejte šanci.

Celkové hodnocení:  120 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

16 komentářů :

  1. Na tuhle knížku se tak moc těším. Kenjiho mám moc ráda. Doufám, že v ČR vyjde co nejdřív. :) A tyhle originální obálky miluju.

    OdpovědětVymazat
  2. Shatter me je jedna z mojich naj sérií, neskutočne sa teším na poslednú časť. Tvoja recenzia tú knihu tak ohodnotila, že bude určite bude úžasná. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se jednička moc líbila ale dvojku jsem ani nedočetla.Nevím, možná ji dám ještě šanci, zvlášť vzhledem k tomu že jsem si ji kdysi vydupala na mamce aby mi ji koupila. A teď se na ní jen práší :D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se těším až knížka vyjde u nás! :)

    OdpovědětVymazat
  5. 120 % panebože!! :D Ta kniha musí mít sílu dynamitu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, trochu guilty pleasure s koncem, co se mi zamlouvá :D

      Vymazat
  6. Tak já taky doufám, že série u nás brzy vyjde. Jestli tam jsou něco jako superhrdinové, schopnosti atd.. a je to tak čitelné, musí to u nás vyjít. Hodně si mě nadchla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trojka určitě vyjde :) Shatter Me a Unravel Me u nás už vyšly u nakl. CooBoo pod názvy Jsem roztříštěná a Jsem zlomená (http://www.cooboo.cz/serie-4-roztristeni)

      Vymazat
    2. To je ono? V tom případě má originál mnohem hezčí obálku! Považovala jsem to za další dystopii, které je fůra, tak jsi mě vyvedla z omylu. Hned si to půjčím ;)

      Vymazat
    3. Jojo, by člověk neřekl, co? :) Dej pak vědět, jak se ti to líbilo. Já to četla i v překladu a na originál to nemá, i když je překlad fakt dobrej. Ale i tak je to fajn :)

      Vymazat
    4. zarezervovala jsem si to v knihovně, jsem první na řadě, tak uvidím :) (Ale ta obálka prvního dílu je tam zvláštně šedivá, bych ji normálně přešla :D

      Vymazat
  7. Podle hodnocení to musí být síla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky, ale hodně za to může konec :) Nestává se mi moc často, aby se mi zakončení trilogií líbilo a bylo podle gusta.

      Vymazat
  8. Taky zbožňuju Shatter Me a na tento díl jsem fakt zvědavá, asi nejvíc ze všech knih, které letos vyjdou.
    BTW, 120%? To musí být síla :DD

    OdpovědětVymazat
  9. ÁÁÁÁ .. Ignite Me! Já si ho MUSÍM přečíst. Já se tak těším. To se nedá snad ani vydržet. A po téhle recenzi .. 120%? Já už ji chci mít doma v rukou! .. Nádherná recenze. Ty víš, jak člověka pořádně vytočit, že to ještě nečetl :DD

    OdpovědětVymazat
  10. Bože, koukám, že jsi do Shatter me úplně stejný fanatik jako já! :D Vidíš to stejně jako jsem to viděla já mýma očima, když jsem to četla a s koncem jsem úplně spokojená. Chvilku ve mně hrklo, když jsem si pomyslela, že by Warner na konci prostě... nebyl, ale díky bohu, i příběh jako tenhle můž mít happy end.
    Shatter me je jedna z nejlepších serií vůbec a styl Tahereh je prostě originální, zvláštní - a tím způsobem sám o sobě geniální. Hrozně se mi líbí její slovní hříčky.
    Skvělá recenze, za 120% tě asi miluju. :D

    OdpovědětVymazat