čtvrtek 15. května 2014

ADD YOURS: Knižní edice (květen)


Rozhodla jsem se zapojit do skvělého projektu, který vymyslela Judit z My Alternative World of books. Její příspěvek a pravidla najdete ZDE.


Cílem je odpovědět na několik otázek, která se týkají různých témat a podobně.

Autor, u jehož cliffhangerů si jdu trhat vlasy

Tak tady máme hned tři kandidáty. Prvním z nich je Patrick Ness, u jehož Chaosu jsem se na konci málem zbláznila. Ten chlápek totiž během knihy nic moc nedělá, děj jde celkem pomalu a na konci na vás vybalí naprosto šokující finále, které vás nenechá spát. To samé dělá i Darren Shan, hlavně v některých dílech Demonaty. Tam je spíš problém s tím, že Demonatu vypráví střídavě po dílech tři hrdinové, takže si na pokračování cliffhangeru budete muset i díl-dva počkat. Posledním cliffhangeristou je Anna Banks, od které jsem sice četla jen první díl ze série Of Poseidon, ale ten cliffhanger mě tam uhodil pěkně do očí. Vážně musíte skončit uprostřed scény, paní Banksová?

Hlas nože (Trilogie Chaos, #1)Demonata (The Demonata, #1)Of Poseidon (The Syrena Legacy, #1)

Autor, který by mohl knihy vydávat ČASTĚJI

Darren Shan

Tady budu pokračovat s autorem z předchozí otázky. Opět je to pan Darren Shan. Ano, sice vydává knihy jak ne běžícím páse, už prakticky dokončuje další dvanáctidílnou sérii, ale víte co? Já potřebuju VÍC! Ještě by to mohli tak rychle překládat i u nás. Přeci jen ty jeho hardbacky Zom-ba nejsou nejlevnější.

Kniha, kterou každý vychvaluje a já vůbec nechápu proč

Hvězdy nám nepřály

Opět jasné jako facka. Rozhodovala jsem se mezi Měděným jezdcem a Hvězdami, ale nakonec zvítězily Hvězdy nám nepřály. Přeci jen, v Jezdci jsou alespoň chvíle, kdy jsem se dost slušně bavila. Nu, zpět ke Hvězdám. Jak už jsem zmiňovala v TOP 2013, tak se Hvězdy zařadily mezi knihy, které mne v minulém roce nejvíc zklamaly. Abych jim tak úplně nekřivdila, tak John Green píše vážně dobře. Pokud jde ale o děj a postavy, tak už to celkem pokulhává. Vztah Guse a Hazel se mi zdál až příliš perfektní na to, v jaké situaci oba byli. Navíc jsem se těšila na nějaký pěkný sadomaso konec. Čekala jsem, kdy budu brečet. Místo toho mě John Green svým zvratem spíše naštval. Jo, od té doby Hazel moc nemusím.

Kniha, která je v mojí knihovně nejcennějším úlovkem


Co víc říct? Podívejte se na to! Na ty krásné hardbacky, které jen volají po tom, abyste je milovali. Série Shatter me je mojí nejoblíbenější, a tak je také jasné, proč je zrovna tady. Za ty peníze to stálo.

Postava, která by si zasloužila vlastní knihu


Svou vlastní knihu by si určitě zasloužil Kenji Kishimoto ze série Shatter Me. Kenjiho jsem si zamilovala už v Shatter Me. Je to ten nejvtipnější a nejneuvěřitelnější člověk, jakého jsem kdy poznala. Navíc jeho přátelství s J... Ach, ukápla mi nad tím i slzička. Pokud milujete Kenjiho tak jako já, počkejte na Ignite Me. Tam fakt zazářil.

Postava, kterou z celé duše nenávidím

Měděný jezdec (Taťána a Alexandr, #1)

Tak, ukamenujte mě. Už podruhé. Taťána Metanovová z Měděného jezdce. Asi je nutno jí obdivovat za to, co překonala, ale upřímně - po těch odběrech krve v jedničce nebo Blokádě by umřela, kdybychom tedy byli v reálném světě. Ze začátku mi ještě tak nevadila, ale postupem času to bylo horší a horší. Její pseudohrdinství hraničí spíš s neustálou naivitou, s kterou se vrhá do situací, kterým nerozumí. Nejvíc mě dostalo tvrzení, že přestala být naivní. Ne, Taťáno, já ti to nevěřím. Být v reálném světě, dávno bys umřela na tu tuberkulózu.

Hrdina, který si může dovolit nevypadat perfektně

Lord Loss by yorikitsune

Tady to vezmeme trochu vtipně. První, kdo mě napadl, je Lord Lítost z Demonaty od Darrena Shana. No, není to fešák? Osm rukou, hadíci místo srdce, ta rudá pleť... Mmmm... Takže uznejte, že si může dovolit vypadat trochu ošuntěle, protože ono to už horší skoro být nemůže. Žádná stupnice odpornosti snad neexistuje, ne?

Hrdinka, kterou obdivuji

Jestli zůstanu (Jestli zůstanu, #1)

Tohle byl trochu oříšek, protože ve většině případů mi buď hrdinky nevadí nebo je nesnáším. Že bych je obdivovala, to zas ne... Nicméně jsem nakonec objevila jednu slečnu, která si mě vážně získala, a to je Mia z Jestli zůstanu od Gayle Forman. Mia není žádná populární hvězdička a má to v hlavě srovnané, což je u ženských hrdinek velké plus. Navíc si toho hodně vytrpěla a dost dobře se drží. Držím palce, Mio!

Nejlepší ne hlavní knižní pár


Alec a Magnus z Nástrojů smrtelníků od Cassandry Clare. Co víc k tomu dodat?

HOT TOPIC: Videorecenze nebo klasická recenze? Kterou z nich si přečtu/podívám se na ní radši?



Mám radši klasické recenze, protože u těch si alespoň můžu najít přesně to, co potřebuji. U videorecenzí nikdy nevím, o čem bude recenzent zrovna mluvit. Navíc mi přijde, že u videorecenze autor neřekne úplně vše a celkově to působí dost zvláštně. Abych se na videorecenzi podívala, musí mě samotný mluvčí něčím zaujmout. Musí to umět prodat. Často se také setkávám s tím, že mluvčí mluví dlouho a o ničem, takže pak to video má přes deset minut a vlastně se nic nedovíte. Často se tu také objevují spoilery. Raději si tedy recenzi přečtu. Občas se podívám i na nějakou tu videorecenzi, ale jen u některých zahraničních booktuberů, zmíním třeba Jesseho, Benjamina nebo Kat.

Otázka na tělo: Já a spoilery - Používám je ve svých recenzích? Čtu je někdy nebo se jim vyhýbám jako čert kříži?

Přiznám se, že dřív jsem je tam používala. Nebylo to ale záměrně - když píšete svoje první recenze, tak se často v ději tak ztratíte, že to prostě jinak než se spoilery nejde. V téhle chvíli se jim ale snažím vyhýbat, přeci jen to není fér vůči těm, co spoilery nevyhledávají. Každý jsme ale jen člověk a občas nám to prostě může ujet. U spoilerů hodně záleží na tom, čeho se týkají. Třeba spoilery ohledně konců knih moc nemusím (byla jsem dost naštvaná, když es jedna nejmenovaná zahraniční booktuberka omylem prokecla ve videu, kde bych ten spoiler v životě nečekala), ale menší detaily mi nevadí.

4 komentáře :

  1. Som rada, že niekto má podobný názor na Hviezdy :D Tiež úplne nechápem, ako sú knihou všetci naokolo strašne fascinovaní...

    Inak podľa mňa Tatiana nikdy neprestala byť naivná ani sa povahovo zásadne nezmenila. A nie je to rozhodne žiadna hrdinka. Ale potom prišla a zapichla si ihlu do žily a nechala svoju krv tiecť priamo do Alexanda, až kým sama neskolabovala....Alexander jej nespočetne veľa krát zachránil život a to hlavne potom, čo sa sama bezhlavo vrhla do nebezpečenstva, to je svätá pravda, ale Tatiana niekoľkokrát naopak zachránila život Alexandrovi.
    Jediné čo nechápem je tvoja vlastne až nenávisť k tejto hrdinke, ale inak si myslím, že si celkom primerane vystihla jej povahu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to není úplně nenávist, spíš mi vůbec nesedla z těch hrdinek a hrdinů asi nejvíc. Spíš mě v knize štvala :)

      Vymazat
    2. jj, tak to si už viem celkom živo predstaviť :D

      Vymazat
  2. Zajímavé otázky. 3:D Chaos od Nesse jsem taky četla a naprosto souhlasím, občas jsem měla chuť ho tou jeho knížkou pořádně praštit. :D

    OdpovědětVymazat