sobota 10. května 2014

Anime review - Danganronpa: Kibou no Gakuen to Zetsubou no Koukousei - The Animation

Danganronpa: Kibou no Gakuen to Zetsubou no Koukousei - The AnimationNěco k ději

Skupina patnácti středoškoláků je zavřena v elitní střední škole, jejímiž studenty jsou pouze a jen oni. Ředitelem této školy je medvídek Monokuma, který jim dovolí opustit školu teprve poté, co ji úspěšně absolvují. Ovšem jediným způsobem, jak ji úspěšně absolvovat, je podle Monokumy zabití jednoho ze svých nových spolužáků tak, aby na vraha nikdo nepřišel. Pokud ostatní spolužáci odhalí identitu vraha, je vrah popraven. Pokud se jim však pravou identitu vraha odhalit nepodaří, přežije pouze vrah a ostatní jsou popraveni. Přežije vůbec někdo z patnácti vyvolených tohle krveprolití?






Opening


Samotný opening se mi celkem líbí, i když ten tancující Monokuma... No, už opening ukazuje, jak je tohle anime šílené.

Hodnocení

Danganronpu mi doporučila opět moje nejlepší kamarádka Ený (děkuju!). Nechtělo se nám koukat ještě na SAW, a tak navrhla, že bychom místo toho mohly koukat na nějaké anime. Souhlasila jsem. A tak došlo na Danganronpu. Před tím jsem o tomhle anime neměla ani ponětí, ale byla jsem pro všemi deseti hned potom, co mi Ený pověděla, o čem anime vlastně je. Ten nápad je geniální, lidi! Nápad s tím, že vás uvězní na střední a jedinou možností, jak odmaturovat a dostat se ven je to, že musíte zabít jednoho ze svých spolužáků, je geniální. Nejsem morbidní! Ale není to svým způsobem fascinující? To jsem ještě ale nevěděla o tom šíleném medvědovi...

Anime má 13 dílů, a tak ho budete mít zhlédnuté prakticky za chvilku. Jedná se o detektivní anime s prvky hororu a tak dále - doporučila bych ho tak 15+. Hlavní linkou příběhu je to, že je 15 elitních žáků (každý vyniká v něčem jiném) zavřeno na střední škole. Aby se dostali pryč, musí zabít některého ze svých spolužáků. Nesmí je ale nikdo přistihnout a odhalit. Po každé vraždě se koná třídní soud - analyzují se všechny stopy, které jsou na místě činu, a podle toho se koná také soud, kde se musí určit viník. Pokud všichni zvolí viníka správně, je viník popraven. Pokud ale ne, viník přežije a popraveni budou všichni ostatní, kteří ho hádali špatně. Po každém třídním soudu se žákům otevře další patro, které skýtá nové možnosti a místnosti. Popravy jsou zcela náhodné (Monokuma je ale ďábelský, a tak se připravte na celkem drsné popravy). No nezní to zajímavě?

Největším plusem je rozhodně detektivní zázemí - máte možnost zkoumat s hrdiny důkazy a zkusit hádat, kdo je vrah. Odhalujete motivy, atd... Prostě jako normální vyšetřování. Mimoto se také dostáváte hlouběji do tajemství celé školy - a že se na co těšit. Pokud jde o konec, tak jsem byla celkem šokovaná. Protože i když se zdá, že je to jen detektivně hororové anime, není to tak úplně pravda. Hlavním strůjcem je ďábelský medvěd Monokuma, který se objevuje prakticky všude, je krutý a libuje si v násilnostech. Je prostě děsivý (za své mluví následující píseň, která se objevuje v EP 2).


Pokud jde o postavy, tak jsem byla více než spokojená. Každý z hrdinů je úplně odlišný. Navíc se mi zdá, že autoři anime a mangy chtěli ukázat co nejvíce podivínů (třeba kontrast knihomolky proti dědici impéria a podobně). Hlavní hrdina Naegi mě sice spíš otravoval, ale v kombinaci s Kirigiri už to nebylo tak hrozné. Monokuma je samozřejmě favoritem, i když jsem fandila dost i Togamimu (ach ti blonďáci) a dredařovi.

Danganronpu doporučuji všemi deseti. Je to originální, trochu šílené, anime, které vás určitě nenechá spát. Pokud navíc máte detektivní talent, určitě se vám bude líbit.

Celkové hodnocení:  95 %

Postavy

Monokuma

Šílený medvěd, ředitel celé Akademie snů.

Monokuma Monokuma Monokuma

Elitní žáci (15)

Naegi

Náš hlavní hrdina, Superelitní středoškolský štístko

Makoto NaegiMakoto NaegiMakoto Naegi

Kirigiri

Superelitní středoškolská ??? (spoiler)

Kyouko KirigiriKyouko KirigiriKyouko Kirigiri

Asahina

Superelitní středoškolská plavkyně

Aoi AsahinaAoi AsahinaAoi Asahina

Enoshima

Superelitní středoškolská módní diva (modelka)

Junko EnoshimaJunko EnoshimaJunko Enoshima

Fujisaki

Superelitní středoškolská programátorka

Chihiro FujisakiChihiro FujisakiChihiro Fujisaki

Fukawa

Superelitní středoškolská knihomolka

Touko FukawaTouko FukawaTouko Fukawa

Hagakure

Superelitní středoškolský věštec

Yasuhiro HagakureYasuhiro HagakureYasuhiro Hagakure

Ishimaru

Superelitní středoškolský prefekt

Kiyotaka IshimaruKiyotaka IshimaruKiyotaka Ishimaru

Kuwata

Superelitní středoškolský baseballista

Leon KuwataLeon KuwataLeon Kuwata

Celes

Superelitní středoškolská gamblerka

Celestia LudenberckCelestia LudenberckCelestia Ludenberck

Maizano

Superelitní středoškolský idol

Sayaka MaizonoSayaka MaizonoSayaka Maizono

Sakura

Superelitní středoškolská zápasnice

Sakura OogamiSakura OogamiSakura Oogami

Oowada

Superelitní středoškolský motorkář

Mondo OowadaMondo OowadaMondo Oowada

Togami

Superelitní středoškolský dědic

Byakuya TogamiByakuya TogamiByakuya Togami

Yamada

Superelitní středoškolský redaktor

Hifumi Yamada

Zdroje:
Obrázky postav
Anotace

1 komentář :

  1. Anime jsem kdysi dávno viděla a je fakt skvělé. :)

    OdpovědětVymazat