neděle 6. července 2014

Gettin' down on Friday aka English camp report


A jsem tu už tradičně s menším reportem z English campu. Tento rok jsem k Willindě z My Books - My Loves přibrala ještě Kath z Kath's world of books, takže to byla taková menší knihomolská jízda. Společnost mi dělal i plyšák Jack, o tom více ale v samostatném článku.

Přiznám se - tak den, dva před odjezdem na camp se mi vážně nechtělo jet. Měla jsem dva dny po zkoušce a jediné, co jsem chtěla, bylo koukat na seriály a číst si. No, nicméně ten čas utekl a i já se musela sbalit. Ráno jsem absolvovala cestu na vlak a nakonec se i dokodrcala k tomu autobusu, který nás měl odvézt na úplně nové místo nedaleko Chotěboře (kde se v té době konal FF).

Selfie s Johnem (by Kath)
Kath a její první camp

Ihned po příjezdu na mne ale dopadla ta správná campová atmosféra. Mohla jsem se bavit tím, jak se Kath vypořádává se svým prvním campem. Jakmile jsme totiž dojeli k naší chatě, na cestě už čekala tlupa vysmátých Kaliforňanů, kteří se začali jeden přes druhého představovat. Jelikož jsem tenhle rok angličtinu ve škole mimo jednoho zápočtu neměla, bylo to pro mě celkem osvěžující.


Ubytování bylo celkem vtipné, protože jsme s Kath a Will dostaly mobilní domek. Postel byla pěkně úzká, navíc jsem se na ní se svými 160 cm sotva vešla, nohy jsem musela mít přitlačené na zdi. Žádný velký komfort, ale alespoň jsme měly vlastní koupelnu a obýváček s výhledem na celý camp. V domku s námi bydlela Alyssa z Intern týmu, což bylo děsně super. Ta holka je totiž vážně crazy (a myslím to vážně pozitivně!).

Love English!

Ta angličtina mi vážně chyběla a teprve až na campu mi došlo, jak moc ji vlastně miluju. Nejde jenom o to, že ráda čtu v angličtině. Prostě celkově jako jazyk. A nejhorší je, že přes rok vlastně nemám šanci nějak moc s někým pokecat (proto ve skrytu duše doufám, že by třeba mohl klapnout nějaký ten Skype nebo alespoň dopisování). A pak najednou bum - celý týden prakticky celý den v kuse mluvíte anglicky, myslíte anglicky a tak dále. Projevilo se to už dneska - tendence mluvit na rodiče anglicky je pořád ve mně, a tak si mumlám alespoň pro sebe, když jsem sama. Will a Kath mi to určitě potvrdí. (Naštěstí tu jsou ještě dva-tři dny, kdy si tak pokecám).

Naše skupinová selfie s Jennou
S dopoledními lekcemi angličtiny jsem byla více než spokojená. Do advanced skupinky jsem se dostala spolu s Kath. Jako učitelku jsme dostaly naprosto úžasnou Jennu, která se chce stát jednou učitelkou. Během různých her jsem si užila vážně spoustu legrace. Naučila jsem se i nějaká nová slovíčka. Prostě bomba. Nejvíc jsem si asi užila Karaoke večer, kdy naše skupinka předvedla čtení poezie s písničkou Friday od Rebeccy Black.


California, California

A jaký byl kalifornský tým? Říkám to sice asi každý rok, ale Upside down tým byl jeden z nejlepších, jaké jsem kdy potkala. Fajn, sice jim všem je tak 17-18, ale tipovala jsem jim víc, takže asi tak. Mám radši, když je těch Američanů víc, člověk má tak alespoň šanci pokecat si s víc lidmi. Nejvíc mi k srdci přirostl asi Austin s Connorem a Johnem, jejichž úsměv by dokázal rozehřát i Annino zmrzlé srdce (viz Frozen), a pak samozřejmě Jenna s Alyssou a Aria. A jelikož jsem tam byla s kamarádkami knihomolkami, vypadal podle toho většinou i poledňák, kdy jsme si buď četly nebo hrály nějaké knižní hry. Prostě pohodička.

Americans!
Pokud se zamyslím nad samotným tématem Upside Down, tak jsem byla také spokojená. Každý den se nesl v jiném duchu (třeba odpuštění, štěstí atd...), takže jsme se zamýšleli prakticky nad vším, na co si můžete vzpomenout. Vše doplňovaly různé příběhy z Bible, ne jen jeden ústřední jako tomu bylo loni s Petrem. Velkým plusem je i to, že nad takovými věcmi musíte přemýšlet v angličtině.


Independence day

A co bylo úplně nejlepší? Pro mě to byl Den Nezávislosti, který jsme slavili den před odjezdem. Opékali se Smurfs, zpívala se hymna, byla party a Američani celý den chodili v barvách své vlajky. Prostě dokonalé. Má to tu správnou atmosféru a vy máte tak možnost si to alespoň prožít na vlastní kůži (i když v Americe by to bylo určitě ještě lepší).

Já a holky s Connorem (foto by Kath)
Konečně jsem ochutnala i pravé burákové máslo, které nám přinesla Jenna a sladkosti od Wonky. A abych to pojala tak trochu i knižně, tak se nezapomenu zmínit o tom, co mezi Američany letí. Všichni znají Hunger Games, samozřejmě. Katie se chystá i na Divergenci a bylo tam i pár lidí, kterým se líbily Hvězdy nám nepřály. Moc jsem tam toho nepřečetla, protože to většinou skončilo fiaskem. Jako příklad uvedu zážitek z cesty domů. Sedat vedle Austina se mi moc nevyplatilo, protože jakmile jsem vytáhla Kindla a začala s After the End, koukal mi přes rameno a musela jsem mu složitě vysvětlovat, o čem vlastně čtu. A pak jsme přešli na diskuzi o mém blogu a úloze spusovatelů v naší republice, takže asi tak.

Selfie z busu s Alyssou a Austinem
Proč jet na English camp a co vám to přinese?

  • V první řadě určitě zkušenosti a možnost vyzkoušet si mluvit s rodilými mluvčími. Tomu se nic nevyrovná. 
  • Poznáte úplně odlišné povahy. Vážně, Američani jsou tak správně jetí, že vám to bude připadat jako osvěžující sprcha.
  • Dozvíte se něco o křesťanství a to úplně z jiného úhlu pohledu. 
  • Ze zkušenosti také vím, že křesťané jsou také daleko víc v pohodě než ti "normální" lidé, které potkáváte každý den. Mají totiž daleko lépe uspořádané hodnoty.
  • A zážitky do konce života.
A moje celkové pocity?

Za rok jedu znova. Doufám, že se svými Američany zůstanu v kontaktu. A víte, co jsem ještě zjistila? V přítomnosti bezprostředních a vždy usměvavých Amíků se cítím daleko víc v pohodě než vedle Čechů. Je to trochu smutné, ale bohužel. Takže doufám, že se jednoho dne do USA i přestěhuju a zůstanu tam. Protože když srovnám Čecha a Američana, tak je vám doufám jasné, kdo vyhraje.


5 komentářů :

  1. Týjo, zní to naprosto parádně! Hned bych jela taky :) S pár Američany jsem také byla na jednom campu a můžu potvrdit, že také byli tak nějak "crazy", jak píšeš. Je otázka, jestli se to dá stáhnout na všechny Američany, nebo jen na tu jednu skupinku, která přijede do Čech... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle zní naprosto skvěle :) Skoro si až pohrávám s myšlenkou se příští rok přidat! Ale uvidíme :) Super report!

    OdpovědětVymazat
  3. Hrozně mě mrzí, že se letos na Camp nedostanu, loni jsem si to tam moc užila, ale byla jsem teď v Anglii a prostě nemůžu mít všechno, no. :) Příští rok bych tam chtěla jet, tak doufám, že mi to vyjde. A souhlasím, že mezi Američany a lidmi z mládeže jsem se cítila mnohem lépe než s lidmi ve svém okolí. Američani v sobě mají tolik pozitivní energie, která se prostě přenese na druhé. :) Jsem ráda, že vy jste si Camp užily. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych s vámi tak jela! Ale bohužel... :D I když abych se přiznala, USA je jedna ze zemí, která mě na výlet skoro vůbec neláká, nevím proč.. :D

    OdpovědětVymazat