neděle 13. července 2014

Recenze - Monument 14: Nebe v plamenech

Nebe v plamenech (Monument 14, #2)Oficiální anotace

Svět neskončil… Ještě ne.

V pokračování příběhu Monumentu 14 se skupina přeživších, donedávna uvězněných v supermarketu sérií ničivých katastrof, rozdělila vedví. Většina dětí se v zoufalé snaze vydala opraveným autobusem na letiště v Denveru. Doufají, že se tam setkají se svými rodiči, budou odvezeni do bezpečí a zachrání svého umírajícího přítele.

Ale svět venku je temný a zaplavený nebezpečnými chemikáliemi, které mění lidi v krvežíznivá monstra, a ne všechny děti jsou ochotné nastoupit do autobusu. V útočišti, jež bylo již jednou narušeno, se snaží zbývající děti obnovit přátelství. Ale pokud se máte rozhodnout mezi životem a smrtí, láskou a nenávistí, komu můžete doopravdy věřit?

Proč jsem si knihu vybrala

Už první díl Monumentu mne naprosto nadchnul. Zvláště pak ta část s různými druhy krevních skupin a následnými následky chemických výparů na děti. Možná to zní trochu morbidně, ale postapokalyptické knihy mám v poslední době snad nejradši. Takže pro mne dvojka Monumentu byla jasnou volbou.

Něco málo k obálkám

Un ciel en feu (Seuls au monde #2)Monument 14 - Die Flucht

Originální obálka, kterou nakladatelství Baronet mimochodem zachovalo, je naprosto fantastická. Líbí se mi ještě víc jak obálka prvního dílu. Dodává to knize tu správnou temnou atmosféru. Pokud jde o dva další exempláře, tak s nimi také nemám problém. Oba ke knize sedí, takže no problemo, señorita.

Hodnocení

(3) Likes | TumblrPo nesmírné chemické katastrofě, která zanechala městečko Monument a přilehlé okolí v naprostém odloučení od okolního světa, se skupinka dětí, které přežily v supermarketu, rozdělily. Část z nich, vedená Alexem a Nikem se vydala na nebezpečnou cestu do Denveru, aby zajistily pomoc. Zbytek spolu s Astrid a Deanem zůstal v supermarketu, čekající na záchranu. Chemické výpary se ale stále ještě nerozplynuly, a tak si všichni s krevní skupinou 0 musí dávat pozor... Protože jinak nastanou krvavá jatka.

Monument 14: Nebe v plamenech je druhým dílem plánované trilogie Monument 14 z pera Emmy Laybourne. Příběh je zasazen do klasického postapokalyptického světa - vše je zničené a smrt je zde naprosto běžným jevem. Autorka se rozhodla vyzkoušet dva prvky, které přidaly této sérii rozhodně na originalitě. Prvním je využití krevních skupin a toho, co se stane, pokud se dotyčný s danou krevní skupinou nadýchá vzduchu. Smrtící puchýře, neplodnost, halucinace či nekontrolovaná vražednost. To vše způsobila jedna chemická havárie.

Druhým prvkem je pak to, že hlavními hrdiny jsou převážně děti (což není až tak obvyklé). Příběh je vyprávěn z pohledu dvou bratrů, Deana a Alexe, kteří se vždy střídají. Čtenář má tak možnost nahlédnout, co se děje v obou rozdělených skupinách. Nebe v plamenech je ještě napínavější a akčnější než první díl, zvláště pak ty Alexovy části. V menším měřítku je tu řešen i romantický vztah mezi Astrid a Deanem, ne ale pořád.

Jmenuji se Sahalia Wennerová. Vypadá to, že tu umřeme, tak chci něco napsat jen pro případ, že to někdo někdy najde.

-Oba dva bratři, Dean a Alex, tvoří zajímavý kontrast. Dean zůstal v supermarketu spolu se svou láskou Astrid, protože má skupinu 0 a během okamžiku by se tak změnil v krvežíznivé monstrum. Oproti tomu Alex je více racionální a techničtější - takový malý nerd. Velký prostor je tu věnován i ostatním - Josii, Astrid, Nikovi, Sahalii a dalším. Autorka si s jejich charaktery pěkně vyhrála, takže jsou i celkem uvěřitelné. Je otázkou, jak by se takové děti zachovaly, pokud by taková katastrofa vypukla i v reálu, ale v příběhu jejich rozhodnutí fungují velmi dobře.

A jaké jsou moje pocity z čtení této postapo jednohubky? Nebe v plamenech jsem měla přečtené ani ne za tři hodinky, což je celkem rekord. Kniha se doopravdy četla sama. Užívala jsem si každou minutu (tedy až kromě tu šarádu mezi Deanem a Astrid, nějak jsem jim to nežrala). Říká se, že druhé díly jsou nejhorší. O Monumentu to neplatí, protože dvojka byla ještě daleko lepší a akčnější než jednička. Člověka z toho občas až mrazí v kostech.

Nebe v plamenech byl doporučila všem milovníkům postapokalyptických příběhů, kteří hledají něco krátkého a zábavného na jedno odpoledne. Monument 14 za to totiž vážně stojí.

Celkové hodnocení: 88 %

Děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

1 komentář :