sobota 12. července 2014

Recenze - Pátá vlna

Pátá vlna (Pátá vlna, #1)Oficiální anotace

Po první vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu.

Teď se blíží vlna pátá a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, které jako lidé pouze vypadají. Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání; rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné. Cassie si musí vybrat: mezi důvěrou a beznadějí, mezi vzdorem a kapitulací, mezi životem a smrtí. Vzdát se, nebo se sebrat a jít dál.

Proč jsem si knihu vybrala

Pátá vlna měla velkou propagaci už v zahraničí, a to ještě ani nevyšla. Přirozeně jsem od ní tedy čekala vážně hodně, když už o ní bylo tolik řečeno. U zahraničních blogerů se navíc těšila velké oblibě, což byl jeden z dalších faktorů. Anotace zněla fantasticky, má to božskou obálku a navíc jsou tam ET. Na co tedy čekat?


Trailer



Něco málo k obálkám

The 5th Wave - Gelombang 55. aalto

Miluji kombinaci zlaté a černé na obálce. Nejinak tomu je i u Páté vlny, jejíž obálka mne naprosto uhranula. Takhle nějak by měla vypadat obálka postapo. Spokojená jsem i s dalšími dvěma variantami - snad až na ten podivný font obálky vpravo. 

Hodnocení

I am a mess | via TumblrLidstvo se vždy těšilo na první kontakt s návštěvníky z jiné planety. Vše se ale změnilo, když přišli Jiní. Následovaly čtyři vlny, které měly za úkol postupně zlikvidovat lidstvo. První vlna - zkolabování elektriky. Druhá vlna - tsunami, které spláchly všechny neopatrné. Třetí vlna - strašlivý rudý mor. Čtvrtá vlna - tlumiči. Je jen otázkou času, kdy přijde Pátá vlna. V tomto světě žije i Cassie, která dala slib svému malému bratrovi, kterého opustila. Dokáže se Cassie probojovat skrze Jiné a najít svého bratra, který na ni někde čeká? Je jen jedno pravidlo přežití - nevěř vůbec nikomu. 

Pátá vlna je prvním dílem z postapokalyptické série stejného jména z pera Ricka Yancyho, kterého můžete znát jako autora Fantastických dobrodružství Alfreda Kroppa. Přesto, že většina čtenářů řadí tuto knihu mezi dystopie, osobně bych jí zařadila někam na pomezí postapokalyptických knih a scifi. Kniha je neuvěřitelně čtivá. Pokud přežijete pomalejší rozjezd, ve kterém jsou popsány hlavně Cassiny vzpomínky, vyklube se z Páté vlny napínavý akčňák, který vás nenechá spát. Kniha je rozdělena do několika částí podle toho, kdo zrovna vypráví. Největší prostor je nechán ženské protagonistce Cassie, o něco méně pak Zombiemu, Samovi a Evanu Walkerovi. Autor si se svými čtyřmi vlnami skutečně vyhrál a je to vidět i v tom, kolik prostoru jim nechal. Nějaký prostor je věnován i romantické lince, ta ale v kontrastu s dalšími dějovými prvky není tak zřetelná. 


"Kdyby nás někdy navštívili vetřelci z jiné planety, myslím, že výsledek by byl podobný, jako když Kryštof Kolumbus poprvé přistál u amerického pobřeží. To nedopadlo moc dobře pro domorodé Američany."

- Stephen Hawking

The 5th Wave😍Hlavní ženskou hrdinkou je šestnáctiletá Cassie Sullivanová, která přišla o rodiče a jejím jediným společníkem je malý bráška Sam. Ze začátku jsem Cassie ani moc nevnímala, přišla mi taková nijaká. Postupem času jsem si k ní ale našla cestu a byla mi daleko sympatičtější než takový Zombie aka Ben. 

Jeho příběh není špatný, ale na Cassie prostě nemá. Stejně tomu tak je i u malého Sama. Je mu totiž sotva pět, takže jsem si k němu cestu bohužel nenašla. Nejvíce jsem si oblíbila tajemného Evana Walkera, který neustále něco skrývá. 

A jaké jsou moje osobní pocity z čtení této knihy? Ze začátku jsem se vážně nudila. Chápu, že chtěl autor popsat všechny své vlny, a tak přiblížit čtenáři celý ten mechanismus. Já jsem se ale nudila. Poté to ale bylo lepší a vlastně asi chápu, co na tom tolik lidí vidí. Zamilovala jsem se do Evana Walkera. A dokonce se mi líbily i ty prvky z vojenství. Kde se normálně setkáte s holkou, která pálí z pušky, hm?

Pátou vlnu bych doporučila všem milovníkům postapokalyptických příběhů, kteří se chtějí setkat s návštěvníky z vesmíru. Třešničkou na dortu je i to, že se chystá i filmové zpracování. Roli Cassie si zahraje Chloe Grace Moretz (Carrie, Jestli zůstanu).

Celkové hodnocení: 85 %

Děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Tuhle knížku mám doma a mooooc se na ni těším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem na tuhle knihu hodně rozporuplných recenzí, ale jsem fakt ráda, že zrovna tobě se líbila. Od postapo knížek si momentálně dávám chvíli pauzu, ale jednou bych si Pátou vlnu určitě chtěla přečíst :) Protože návštěvníci z vesmíru? Hmmm! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Pátou vlnu jsem strašně moc zvědavá :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat