pátek 11. července 2014

Recenze - Ten, kdo stojí v koutě

Ten, kdo stojí v koutěOficiální anotace

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. 

Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. 

V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze. Podle své knihy natočil Stephen Chbosky stejnojmenný film, v němž ztvárnili hlavní role Logan Lerman a Emma Watson.


Proč jsem si knihu vybrala

O téhle knize jsem toho slyšela už dost. Každý ji chválí, na GR má skvělá hodnocení, byl dokonce natočen film. Byla jsem na ní vážně zvědavá, chtěla jsem vědět, jestli je vážně tak dobrá nebo je přeceňovaná. A jelikož jsem chtěla vidět i film, kniha šla první. 

Trailer



Něco málo k obálkám

The Perks of Being a WallflowerThe Perks of Being a Wallflower

Tak se vrhneme na obálky. Bude to celkem jízda. Naše obálka se hodně podobá jedné z originálních. Jsem ohledně ní trochu v rozpacích, ale vlastně je děsně fajn. Taková simple. Pokračujeme tímhle růžovo-černo-bílým dílem. Můj favorit to není, ale proč ne. A nakonec filmová obálka. No, jelikož nejsem v tomhle filmu fanouškem Emmy, klidně to mohlo být bez ní. Charlie a Patrick. Nebo jen samotný Patrick.

The Perks of Being a Wallflowerจดหมายรักจากนายไม้ประดับ

Můj modrý favorit. Nejlepší obálka ze všech. Je v ní kouzlo a je modrá. Srdcovka. A nakonec zástupce růžových obálek. Není špatná, ale růžová nikdy nebude mojí barvou. Nikdy.

Hodnocení

Charlie se na střední školu vlastně ani nijak netěší. Už na základce neměl prakticky žádné kamarády, jeho nejlepší přítel Michael spáchal sebevraždu a jeho sestra se k němu většinu času nechová zrovna ukázkově. Ve svých dopisech adresovaných neznámému příteli Charlie vypráví svůj příběh ze střední školy. Jaká dobrodružství čekají malého chlapce, který rád naslouchá? První lásky, drogy a cigarety. Jaké je vlastně dospívání? To vám poví Ten, kdo stojí v koutě.

Come on let's go be psychos together | Quotes and Movies
Ten, kdo stojí v koutě je samostatně stojící román z pera Stephena Chboského. Zajímavostí je, že v originále vyšel už v roce 1999, u nás se překladu dočkal až roku 2012, což bylo paralelně s filmem, který vešel v témže období do kin. Autor pojal příběh mladého středoškoláka Charlieho velmi netradičně - hlavní hrdina píše dopisy neznámému příteli, kterému se svěřuje se všemi svými problémy. Čtenář se nejprve bude muset vyrovnat s nevšedním a trochu labilním hlavním hrdinou. I když je to autorova prvotina, je vidět, že psát rozhodně umí. Zápletka je nesmírně citlivá a je dosti možné, že vás i místy rozbrečí. Zabývá se všedními problémy mladého puberťáka - od drog až po první sex a lásku. I přesto, že není kniha nijak rozsáhlá, se panu Chboskému podařilo vytvořit originální kousek, který čtenáře zasáhne do srdce a donutí ho zamyslet se nad těmi vážnými problémy.

"A přísahám, že v ten okamžik jsme byli nekoneční."

Hlavním hrdinou celé knihy je patnáctiletý Charlie, který prostřednictvím dopisů celý příběh vypráví. Pokud se jedná o jeho povahovou stránku, je netradiční oproti ostatním teenagerovským hrdinům. Charlie je úplně jiný - místy by se dalo říci skoro labilní. Je hodně citlivý a nahlíží na svět úplně jinak. Umí naslouchat a nevadí mu se rozbrečet uprostřed davu. Přišel o svého nejlepšího kamaráda, který se zabil. Dále tu máme Charlieho rodinu, s kterou se blíže seznamujeme a jeho nové kamarády - Sam a Patricka. Každý z Chboského hrdinů je originál - autor se nebojí sáhnout po netradičních vlastnostech, a proto jsou jeho hrdinové takoví, jací jsou.

Just asking myself why do I and everyone I love | Quotes and MoviesA jaké jsou mé dojmy z čtení této knihy? Očekávala jsem od ní vážně hodně. V hodnocení na Goodreads jí všichni mí přátelé až na Suši hodnotili pěti hvězdičkami. To něco znamená, ne? Už po prvních stránkách ale nastal problém - naprosto jsem si nesedla s Charliem. Neberte to nijak špatně, vážně jsem se snažila dát té knize šanci i přes to, že mi nesedl hlavní hrdina. Ani přesně nevím, co mi na něm vadí, ale jeho styl uvažování a chování mne na každé stránce neuvěřitelně vytáčelo. Asi si s takovýmhle typem lidí nesednu, nevím. Pokud pominu Charlieho, je tahle kniha vážně dobrá. Užila jsem si autorův styl psaní i zápletku. Není to sice to nejlepší, co jsem kdy četla, ale v rámci tohohle žánru je tahle kniha vážně dobrá. Nejvíce jsem si oblíbila postavu Patricka, naopak jsem měla problém se Sam.

Několika slovy se zmíním i o filmovém zpracování této knihy. Neviděla jsem jej úplně celé, ale i to málo mi stačilo k poznání, že kniha je rozhodně lepší než film. Moc mi nesedlo herecké obsazení - Emma Watson mi je v roli Sam protivná a Logan to jako Charlie taky moc nevyhrál (je to prostě Percy Jackson!). Jediný, kdo mi sedl, je opět Patrick. I přesto bych film doporučila - stejně jako kniha, i on totiž ukrývá důležitá poselství a moudra.

Ten, kdo stojí v koutě je kniha, kterou bych doporučila všem milovníkům reálných a citlivých příběhů, které v sobě skrývají hlubokou pravdu a ponaučení. Hledáte netradičního hlavního hrdinu? Charlie se hlásí.

Celkové hodnocení: 80 %

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

5 komentářů :

  1. Tato kniha se řadí do malého okruhu těch mých úplně nejoblíbenějších. Dozvěděla jsem se o ní až po zhlédnutí filmu, který se rovněž dostal k mým nejoblíbenějším kouskům z této oblasti. Kniha i film jsou naprosto famózní, ale mám dojem, že i když film režíroval sám Stephen Chbosky, je trochu jiný než kniha. V zásadě se film od knihy nijak zvlášť neliší, ale působí na mě trochu odlišným dojmem než kniha, cítím z toho jinou atmosféru. Ale jak říkám, obě ty atmosféry jsou naprosto famózní. :)
    Pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som aj som videla film a bolo to celkom dobré. Hodnotila som 4 hviezdami, film sa mi dokonca viac páčil vďaka hereckému obsadeniu 8) Prečítala by som si znova, možno si to zase požičiam z knižnice, dobrá knižka 8) len ku koncu ma to trošku už nudilo, ale inak fajn-

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Dočetla jsem to zrovna nedávno a musím říct, že nad tím pořád dumám. Hodně se mi Charlieho příběh líbil a fakt mě oslovil, i když trochu jinak než jsem čekala... Film jsem si pustila krátce po dočtení a taky se mi moc líbil, ale knížka mi přišla mnohem víc emotivní. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knížku si chci přečíst ještě jednou, protože když jsem ji četla poprvé, tak vlastně doteď nevím, co si o ní myslet ... Charlie mi jako hlavní hrdina taky úplně nesedl, je úplně jiný než já a byl to pro mě hodně zvláštní hrdina, vlastně celá tato kniha je zvláštní :-) Někdy si ji ještě jednou přečtu, abych si na ni udělala 100% názor :)
    Emmu mám ráda, takže se mi ve filmu aji líbila:-)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat