středa 30. července 2014

Speciál s Darrenem Shanem (4) - Sága Darrena Shana


Po menší pauze pokračujeme v představení knih našeho milovaného Mistra. Darren je velmi plodný autor a má na účtě už několik vícedílných sérií, tudíž je více než logické, že i představení jeho knih rozdělím na více částí. V každém díle sérii krátce dějově představím, přidám nějaký osobní názor, případně odkazy na recenze a názory dalších čtenářů.


Pro dnešek se podíváme na dvanáctidílnou sérii o poloupírovi Darrenovi Shanovi. Chybět nebude ani zpracování v podobě mangy.

Něco málo k ději

Hlavním hrdinou této série je mladý chlapec Darren Shan, který je pro svého nejlepšího kamaráda Steva Leoparda ochoten obětovat cokoliv - dokonce i vlastní lidský život. Každým dalším dílem se celá série stává temnější a temnější - Darren postupně dospívá a prožívá různá dobrodružství. Dovídá se více o upířích zvycích, odvěkých nepřátelích vampýrech a zaplétá se se samotným Osudem.

Madame OktaUpírův pomocníkKrvavé chodbyUpíří hora

(paperbacky)

V České republice vyšlo všech 12 dílů u nakladatelství Albatros. Prvních 7 dílů vyšlo nejprve v paperbacku v 1.vydání, po dotisku dostala série novou grafickou podobu a všech 12 dílů bylo vydáno s novými obálkami v pevné vazbě.

Madame Okta (Příběhy Darrena Shana, #1)Upírův pomocník (Příběhy Darrena Shana, #2)Krvavé chodby (Příběhy Darrena Shana, #3)
Upíří hora (Příběhy Darrena Shana, #4)Zkoušky smrti  (Příběhy Darrena Shana, #5)Upíří kníže (Příběhy Darrena Shana, #6)
Lovci z přítmí (Cirque Du Freak, #7)Spřeženci noci (Příběhy Darrena Shana, #8)Zabijáci úsvitu (Cirque Du Freak, #9)
Jezero duší (Cirque Du Freak, #10)Pán stínů (Cirque Du Freak, #11)Synové osudu (Cirque Du Freak, #12)

(hardbacky)

V zahraničí se celá série někdy dělí na 4 celky, a to vždy po 3 dílech: Upíří krev, Upíří obřady, Upíří válka a Osud upírů.

Cirque Du Freak, Vol. 1 (Cirque Du Freak: The Manga, #1)Cirque Du Freak: The Vampire's Assistant, Vol. 2 (Cirque Du Freak: The Manga, #2)Cirque Du Freak: Tunnels of Blood, Vol. 3 (Cirque Du Freak: The Manga, #3)
Cirque Du Freak: Vampire Mountain, Vol. 4 (Cirque Du Freak: The Manga, #4)Cirque Du Freak: Trials of Death, Vol. 5 (Cirque Du Freak: The Manga, #5)Cirque Du Freak: The Vampire Prince, Vol. 6 (Cirque Du Freak: The Manga, #6)
Cirque Du Freak: Hunters of the Dusk, Vol. 07 (Cirque Du Freak: The Manga, #7)Cirque Du Freak: Allies of the Night, Vol. 8 (Cirque Du Freak: The Manga, #8)Cirque Du Freak: Killers of the Dawn, Vol. 9 (Cirque Du Freak: The Manga, #9)
Cirque Du Freak The Lake of Souls, Vol. 10 (Cirque Du Freak: The Manga, #10)Cirque Du Freak: Lord of the Shadows, Vol. 11 (Cirque Du Freak: The Manga, #11)Cirque Du Freak: Sons of Destiny, Vol. 12 (Cirque Du Freak: The Manga, #12)

K celé sérii vyšla i stejnojmenná manga, kterou ilustroval Takahiro Arai.

Můj názor 

Darrena Shan je jedna z mých nejoblíbenějších upírských sérií vůbec. Ať už je to díky unikátnímu stylu psaní či samotným upírům. Darren v téhle sérii vytvořil nový prototyp upíra, který mi vyhovuje daleko více než ti, které vytvořila například Meyerová. A jak to s upíry funguje v tomhle světě?

Sluneční svit jim sice ubližuje, ale při krátkém pobytu na něm hned nevzplanou. Nejprve jim zrudne pokožka a teprve až později začnou umírat. Nemají žádné tesáky - krev pijí tak, že oběti naříznou ostrým nehtem žílu a vezmou si trochu krve. Pijí jen v případě hladu, člověka nikdy nezabíjí. Po vypití krve jim ránu zacelí pomocí slin, které mají hojivý účinek. Upírem se nemůže stát jen tak někdo - své pomocníky si pečlivě vybírají. Nejsou nesmrtelní - zabít je může jakákoliv zbraň, dokonce stárnou, pouze desetkrát pomaleji než lidé. Mají mezi sebou přísnou hierarchii, kterou dodržují. Existuje upíří generalita, která dohlíží na problémové jedince.  To je jen zlomek toho, co Shanovi upíří umí. Nezní to lákavě?

Hlavní hrdina je sice občas mírně zaostalý, ale vše zachraňují ostatní postavy, na kterých se Shan vyřádil. Ať už jde o pana Hroozleyho, Steva Leoparda či Osmonda Sudda. Samotný svět je unikátní a nechybí tu zajímavé prvky jako draci, lidičkové a podobě. Primárně je sice kniha určena pro menší čtenáře, ale já bych to nepřeháněla. První díly možná, ale tak od čtyřky už to jede na drsnější vlně. Shan se nebojí svoje postavy zabíjet. A dělá to s potěšením.

Kurda Smolt (zdroj)
Speciální místo si zaslouží Kurda Smolt a Vandža Pochod. Obě tyhle postavy mají trvalé místo v mém srdci. I když nejste dokonalí, miláčkové, pro mě jste vším. Kdo by kdy řekl, že se zamiluju do postavy, která páchne na sto honů, má zelené vlasy a chodí ve fialových kůžích?

Vandža Pochod (to vpravo) (zdroj)
Názory ostatních

Jako první tu máme poměrně rozsáhlou výpověď od Zuzky :)
Sága Darrena Shana pro mě vždy bude mnoho znamenat. Po přečtení prvního dílu (Madame Okta) jsem byla jako v transu. Obratem jsem sedla na autobus a šla koupit další a další pokračování. 
Touhle ságou započaly moje dlouhé noční čtecí dýchánky. Miluju jeho styl psaní, jeho černý humor (kterým také trpím), jeho nadání, ze mě vycucat zbytky energie a nechat mě v napětí, co že to bude v dalším díle. A to tajemno do poslední stránky!

Můj nejoblíbenější díl je asi čtvrtý - Upíří hora. Moc se mi líbil popis cesty, kterou ušli k upíří hoře a také všechny ty legendy a tradice, které si Darren vyslechl na místě.Co se týče nejoblíbenější postavy této série, nedokážu odpovědět. Mám je ráda všechny. Samozřejmě trpím silnou platonickou láskou k Darrenovi. Kolik nocí jsem prosnila, že existuje a přijde si pro mě. Že bude super-fenomenální-nadpřirozená svatba, plno krve (jistě že ze mě taky bude upír!) a oslav. No bohužel nepřišel, ale já se nevzdávám. ON totiž někde existuje a čeká na mě (jistěže..).
Dále jsem si oblíbila věčně mrzutého Lartena, který mě svých chováním mnohdy připomínal mé učitele ve škole (hrůůza.) 
Kurda Smahlt byl a je (hned po Darrenu) moje další vstupenka do světa nemrtvých. Byl to zlatíčko a nic nemyslel zle. Jen věřil, že vše jde vyřešit čestnými činy a rozmluvami a né násilnou cestou, jako to dělali ostatní horké upíří hlavy. 
Osmond Sud? Ten bídák. Ten mi vždycky pil krev a ty jeho hodinky ve tvaru srdce jsem mu ne jedenkrát chtěla nacpat.. no vy víte kam.. :D ale zas kdyby si nezahrával s osudy hrdinů, byla by to nuda.
Recenze a další názory

1. Madame Okta
- Vendea
- Nerya
- Lady McFly
- Aynarra Tulrgar
- Hanyuu-hime

2. Upírův pomocník
- Vendea
- Nerya
- Lady McFly

3. Krvavé chodby
- Vendea
- Nerya

4. Upíří hora
- Vendea
- Nerya

5. Zkoušky smrti
- Vendea
- Nerya

6. Upíří kníže
- Nerya

7. Lovci z přítmí
- Nerya

8. Spřeženci noci
- Elisa Beth
- Nerya

9. Zabijáci úsvitu
- Elisa Beth
- Nerya

10. Jezero duší
- Nerya

11. Pán stínů
- Nerya

12. Synové osudu


Žádné komentáře :

Okomentovat