středa 17. září 2014

Recenze - To All the Boys I've Loved Before

To All the Boys I've Loved Before (To All the Boys I've Loved Before, #1)Oficiální anotace

To All the Boys I've Loved Before je příběh Lary Jean, která nikdy otevřeně nepřiznala, kdo se jí líbí. Místo toho každému klukovi napsala dopis o tom, co k němu cítí, zalepila ho a schovala v krabici pod svou postel. Jednoho dne Lara Jean ale zjistí, že její krabice zmizela a všechny dopisy byly odeslány klukům, do kterých v minulosti byla zamilovaná: první polibek, kluk z letního tábora, dokonce i ex její sestry, Josh. Lara Jean se postupně snaží naučit, jak se vyrovnat se svou minulostí v tváří v tvář a zjišťuje, že z odeslání dopisů může vzejít i něco dobrého.

Proč jsem si knihu vybrala

TATBILB jsme s Kath vybraly v rámci Summer readingu na našich blozích. Tahle knížečka od autorky Léta, kdy jsem zkrásněla v té době zrovna vyšla a byla to čerstvá novinka, tak proč to nezkusit. Anotace navíc zněla fantasticky. 

Něco málo k obálkám

Do wszystkich chłopców, których kochałam (To All the Boys I've Loved Before, #1)To All the Boys I've Loved Before (To All the Boys I've Loved Before, #1)

Do originálu jsem se zamilovala hned na první pohled. Hlavně ten font. Se zbytkem obálek nemám také žádný problém a jsem proto zvědavá, jakou obálku nakonec uvidíme na našem překladu.

Hodnocení

Lara Jean se už párkrát zamilovala. Vždy si to ale nechávala pouze pro sebe a své pocity danému klukovi napsala pouze do dopisu, který schovala do krabice na klobouky. Jednoho dne ale Lara Jean zjistí, že její srdceryvné dopisy zmizely. Zanedlouho zjistí, že byly neznámou osobou odeslány všem klukům, které kdy milovala. Dokáže se Lara Jean postavit všem svým bývalým láskám a s konečnou platností hodit minulost za hlavu?

💕📄To All the Boys I've Loved Before je prvním dílem z plánované duologie z pera Jenny Han, kterou znáte coby autorku trilogie Léto, která u nás vyšla v překladu u nakladatelství Jota. To All the Boys I've Loved Before by u nás měla vyjít příští rok u nakladatelství CooBoo. I v této knize narážíme na autorčin lehký a osvěžující styl psaní. Kapitoly se čtou jedna báseň a děj ubíhá poměrně rychle. Tedy alespoň v druhé polovině knihy.

První polovina je poměrně nestravitelná a nudná. Lara Jean se zajímá nepodstatnými věcmi a samotné dopisy začíná řešit až později. Velký prostor tu dostává i Lařina rodina, což je zčásti důvod, proč jsem se do knihy nemohla ze začátku začíst. Samotný nápad s dopisy vypadá na první pohled úchvatně, realizace v příběhu už trochu pokulhává. Přesto bych tuhle knihu určitě doporučila na odpočinkové letní čtení, protože je to prostě Jenny Han.

“Do you know what it’s like to like someone so much you can’t stand it and know that they’ll never feel the same way?” 

Dostáváme se tím k hrdinům. Hlavní hrdinka Lara Jean neví, co chce. Občas se chová pěkně natvrdle, ale dá se to přežít. Ke konci si ji určitě oblíbíte. Největším kamenem úrazu byla její sestra Margot, která by zasloužila pohrabáčem po hlavě. Tak otravnou postavu jsem už dlouho nepotkala. Margotin přítel Josh to také moc nezachraňoval, slizoun jeden. Největším plusem celé knihy byl bezesporu Peter, který příběh držel nad vodou.

♡A co moje pocity z čtení téhle letní jednohubky? Očekávala jsem od knihy poměrně dost, protože mne nadchl nápad s dopisy. Přirozeně jsem tedy byla trochu zklamaná, když to nevyšlo podle mých představ. Přesto jsem si knihu užila (ve chvílích, kdy jsem nechtěla zabít Margot). A v porovnání s Létem? No, popravdě jsem si Léto užila o něco víc, ale to bylo i hlavní hrdinkou a Konrádem.

To All the Boys I've Loved Before bych doporučila všem milovníkům letních románků, kteří si chtějí odpočinout. A angličtina? Neměla jsem s ní nějaké výraznější problémy, proto bych se nebála po ní sáhnout, pokud s aj knihami teprve začínáte.

Celkové hodnocení:  80 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

4 komentáře :

  1. Já jsem na tuhle knížku hodně zvědavá. přesto, že léto končí. Ale mám v plánu tolik knih, co si "potřebuji přečíst okamžitě", že se k ní stejně možná dostanu až léto příští :) Každopádně jsi mě nepotěšila, protože i já měla od knihy obrovská očekávání. Mě štve hodně hrdinek, tak jestli je MArgot tak strašná, tak nevím, jak to rozchodím :D

    OdpovědětVymazat
  2. Námět vypadá vážně dobře a už jsem na knihu zvědavá..:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ten nápad vypadá opravdu zajímavě, láká mě k tomu přečtení, jen teda, jak čtu tvou recenzi, nevím, zda pro mě nebude moc velký oříšek dostat se přes první půlku

    OdpovědětVymazat