úterý 28. října 2014

Summertime Sadness, bakalářka a další útrapy znaveného blogera (částečný neGIF)


Možná nicneříkající název článku, ale rozhodla jsem se po mega dlouhé době sepsat zase nějaký ten pologifák. Jestli tu nějaké gify vůbec budou. Spojme příjemné s užitečným a dejme se do toho! Článek rozdělím do tří částí - co čtu, školu a co zrovna sleduji. Snad se pokocháte.

Co právě čtu 

Tak tady je to trochu složitější. Samozřejmě je tu opět povinná četba na semináře České literatury z druhé poloviny 20.století, což stojí samo o sobě za starou bačkoru, protože tohle období vážně nemusím. Takže to vypadá tak, že každý týden máme načíst průměrně 4 knihy. Říkám si, kdy to mám stíhat.

Littlepip a masakr

Mám nějaký čtecí blok, protože nejsem schopná číst normální literaturu. Zrovna jsem rozečetla Solitaira a snažím se dohecovat Přivolávání od Kelley Armstrong, ale moc mi to nejde. Důvod? Pořád se patlám s Falloutem: Equestria. Ano, stále a pořád. Zjistila jsem, že tahle FF má v Kindlu nějakých skoro 2 000 stran a já jsem teď někde kolem strany 1 100. U Falloutu bych se ráda opět zdržela, protože jsem došla k jednomu velmi důležitému zjištění. Kam se hrabou nějaké Hvězdy nám nepřály. Kam se hrabe Měděný jezdec. Kam se hrabe Divergence. Kam se dokonce hrabe i Darren Shan. A to neříkám skoro nikdy. Fallout je sice fanfiction a má kánon v PC hře a v show MLP, ale i tak. Fallout JE lepší jak všechny výše zmíněné knihy. Dokonce i než můj nejoblíbenější spisovatel. A důvod?

[FoE] Fillydelphia by TheOmegaRidley
Fillydelphia (Zdroj)
I přesto, že jsem to ještě nedočetla, můžu s jistotou říct, že zápletka je vymyšlená naprosto brilantně a do nejmenších detailů. Příběh je plný mindblowů a je ukázkou toho, jak by měla vypadat správná postapo. Wasteland je totiž drsný, plný radioaktivity a Raiderů a otrokářů, kteří na potkání zabíjejí a znásilňují. Díky tomu v podstatě zapomenete, že hrdinové jsou poníci. A i to se dá překousnout, protože samotný příběh stojí vážně za to. Nechybí vymoženosti v podobě nepřeberného množství zbraní a nepřátel. Hlavní hrdinka je kapitola sama o sobě - během celého příběhu prochází neuvěřitelným psychickým vývojem - ze zakřiknuté a nezkušené hrdinky se stává někdo, kdo se vrhá z nebezpečí do nebezpečí, zabíjí na potkání a ještě se s tím psychicky vyrovnává. Každá z postav je naprosto unikátní, v závislosti na hlavní hrdince se rozvíjí. Nechybí memory orby, díky kterým si postupně skládáte obrázek toho, co se v minulosti stalo. Stydět by se za  to nemusel ani Orwell, protože i FoE má vlastní Ministerstva, která kdysi řídila celou Equestrii.

Překvápko
Autorka neopomněla ani love story, která je naprosto perfektní. Působí naprosto realisticky a na nic si nehraje. Možná teď budu znít trochu divně, ale nejvíc na tom oceňuji tu bezprostřednost a brutalitu. Mám to ráda už od Shana. U postapo příběhu prostě čekám, že budou drsné, plné mrtvol a krve. Dost postapo příběhů na to zapomíná. FoE ne. Máme tu jatka na každém rohu, přesně tak, jak by to mělo vypadat.



Ještě se držíte? To je dobře, protože na rovinu říkám, že už v téhle chvíli je FoE na druhém místě v mém žebříčku Top 10 knih za rok 2014. Ještě mi někdo dejte pár tisíc, abych si je mohla pořídit v pevné vazbě a bude to boží. A přidávám i svoje oblíbená videa, protože jsou prostě epic. Doporučení? Přečtěte si FoE. Stojí to vážně za to, je to něco neuvěřitelného. Ponies neponies. (A ano, ty tam, co si mi to doporučil, smaž se v pekle. Můžeš za to!). 



Škola

Jsem momentálně v polovině druhého ročníku, zimní semestr. V současné chvíli mi největší starosti dělá bakalářka, kterou jsem začala řešit. Naštěstí už mám vedoucího práce a i téma - Etymologie názvů vybraných druhů ptáků. Sice mě to až tak nezajímá, ale bude k tomu dostupná literatura a něco je fakt zajímavé. Chodila jsem i na Gender a literaturu, která mě vážně zajímala - no, díky přestupu na nový informační systém jsem tam byla třikrát a konec. To je tak, když se na výběrový seminář přihlásí místo 20 lidí 70. O České literatuře už jsem se zmínila v tom, co čtu. A jo, chodím opět na ruštinu, abych si trochu zopákla azbuku. Za zmínku stojí ještě předmět Slovanský jazyk, který je ultranudný. Učíme se tam polsky a slovensky - hledáme rozdíly a tak. Čteme texty. Na rovinu vám řeknu, že se polsky nikdy číst nenaučím. Je to příšerný. Teď už jen doufám, že si odchodím všechny ty hodiny, udělám seminárky a budou zas prázdniny.

Co sleduji

V poslední době moc seriálů nestíhám. Sice jsem chtěla dokoukat čtvrtou řadu Hry o trůny, ale nedošlo k tomu. Já vím, že je tam Oberyn. Já vím! Ve volných chvílích koukám na osmou řadu Doctora Who, Selfie a AHS: Freak Show. Největší část mého volného času mi ale sežralo My Little Pony, kde jsem už v poslední dosud vysílané řadě. Víte co, má to 20 minut, je to cute a je tam super poselství. Člověk se i zasměje. Prostě ideální k jídlu nebo mezi učením. A ne, nestydím se za to. Doma už mám dokonce i super sbírku - překrásnou plyšovou Twilight a pak dvě figurky - Twily a Sprinkle Medley.



4 komentáře :

  1. Tak teď jsi mě opět nalákala na MLP. Vlastně ani nevím, proč jsem s tím přestala :D S bakalářkou držím palce ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo! :D Jen do toho a pak hned Fallout. Je tam takovej druhej Anderson z SM :D

      Vymazat
  2. Tak v ,,Co právě čtu" bylo pro mě strašně moc neznámých slov :-D. Jinak já se teď první rokem učím ruštinu, je to docela zajímavé :-). A co se týče bakalářky - název zní strašně nudně (s prominutím) :). jen se děsím, o čem budu psát já :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Já chci plyšové poníky!!! :D Hrozně chci plyšovou Pinkie :D Jdu si jí připsat na seznam pro Ježíška :D
    Díky za doporučení FoE!!! Hrozně se na to těším! :) A jestli je to lepší než Green a další...v tom případě se ti klaním a budu ti nadosmrti vděčná, za to, žes mě k tomu přivedla!
    Jinak nevím, proč nikdo v mém okolí nechápe, že v ponících je skutečné poselství a je to poučné, nikdo mi to nevěří :(

    OdpovědětVymazat