sobota 10. ledna 2015

Recenze - Probouzení

Probouzení (Nejtemnější síly, #2)Oficiální anotace

Chloe Saundersová je na útěku a probouzí k životu pekelné síly. Doslova. 

Kdybyste mě potkali před pár týdny, patrně by vás nenapadlo považovat mě za dívku jakkoliv odlišnou od běžného průměru. Normální patnáctiletá holka. Teď je však můj život navždy obrácen naruby, tak vzdálen normálu, jak je to jen možné. Stala jsem se živoucím výsledkem podivného vědeckého experimentu – nejenže se mi zjevují duchové, dokonce dokážu probouzet mrtvé, aniž bych něco takového vůbec zamýšlela. Můžete mi věřit, že není o co stát. 

Teď jsem na útěku se třemi dalšími vrstevníky, kteří jsou obdařeni podobně neobvyklými schopnostmi. Nevím, komu mohu důvěřovat, ale Edisonova skupina je nám v patách a tohle je otázka života a smrti. Musíme najít někoho, kdo nám pomůže…

Proč jsem si knihu vybrala

První díl byl naprosto fenomenální, takže mi bylo hned jasné, že si přečtu i pokračování. Po dlouhé době paranormálka, která mne naprosto okouzlila a u které jsem se chtěla mermomocí dovědět, jak pokračuje. No vážně. Navíc... kdo by odolal Derekovi?

Něco málo k obálkám

The Awakening (Darkest Powers, #2)Seelennacht (Die dunklen Mächte, #2)

Nejdříve něco k té naší obálce. Vážně se mi líbí. Hodí se jak k celé sérii, tak i k ostatním knihám z nakladatelství Galatea. Za mě palec nahoru. Pokud jde o originál obálku, tak jsem také více než spokojená. Je jednoduchá a na živo moc pěkná. Nazelenalá slečna vpravo není také vůbec špatná.

The awakening: Il risveglio (Darkest Powers, #2)The Awakening (Darkest Powers, #2)

A přicházejí obálky s Chloeiným náhrdelníkem. Ten vlevo je doopravdy nádherný, hned bych jej nosila. Obálka vpravo mne zas tak neoslovila, je na můj vkus příliš jednoduchá. 

Hodnocení

.Chloe Saundersová je na útěku. Technicky vzato. Nebýt malého uklouznutí, které ji vrátilo zpět na místo, kde by si přála být ze všeho nejméně. Zjistila také, že není jen tak obyčejná - je výsledkem genetické modifikace, která její schopnosti nekromantky výrazně posílila. Chloe má nyní jediný plán - utéct a vyhledat Simona s Derekem a vydat se po stopách jejich otce. Mladá dívka totiž tuší, že Edisonova skupina nechystá nic dobrého a brzy by pod drnem mohl skončit někdo další, nejenom Liz. 

Probouzení je druhým dílem z trilogie Nejtemnější síly z pera Kelley Armstrong. Autorka zde pokračuje v podobném tempu jako v prvním díle. Svůj příběh zasadila do světa, který spolu s lidmi obývají různé nadpřirozené bytosti. Hlavní hrdinka je jednou z nich. Oproti prvnímu dílu, který nás se situací spíše seznamoval, je pokračování nabité akcí a novými informacemi o nekromancii a dalších schopnostech hrdinů. Autorka se také zaměřila na vývoj vztahů mezi postavami, i když romantice opět věnovala minimum času. Větší důraz je kladen na samotnou dějovou linku. 


Mrtvola ucouvla, otevřela ústa a zakvílela vysokým naříkavým hlasem.

DP: Chloe Saunders 2 by ~PhantomFlowers on deviantARTA jak jsou na tom postavy? Hlavní hrdinka Chloe je poměrně sympatická slečna s dobře popsaným charakterem. Chová se přiměřeně svému věku a postupem času se i psychicky vyvíjí. Stejně tomu tak je i u jejích schopností - její nekromancie je jednou z nejzajímavějších věcí, kterou může tahle série nabídnout. Neméně zajímaví jsou i bratři Simon a Derek. 

V tomto díle velký prostor dostává zejména Derek - čtenáři se tak doví daleko více o vlkodlacích a jejich smečkách. Těšit se můžete i na Tori, která se opět nebojí využít svůj ostrý jazyk a pustit se tak do hlavní hrdinky. Kelley Armstrong napsala uvěřitelné postavy, které se do příběhu hodí, což je jedno velké plus. 

A jaké byly moje dojmy ze čtení téhle zajímavé paranormálky? Autorka mne nepřestává překvapovat. Vážně. Po těch přeslazených YA fantasy, ve kterých se neustále řeší milostný trojúhelník a děj jde stranou, je Probouzení příjemným překvapením. Nejenže se tu hlavně řeší hrdinčiny schopnosti, ale Kelley Armstrong je tak dobrá, že dokáže vztahy mezi hrdiny rozvinout i bez použití násilné romantiky. No není to boží? Navíc tu má velký prostor Derek, který je poměrně netypickou postavou (není to totiž žádný typický krasavec). V některých chvílích jsem se dokonce i trochu bála - zombie netopýři jsou totiž fakt creepy!

Probouzení bych doporučila všem, kteří mají rádi příběhy s nadpřirozenými prvky a rádi by si užili hlavně toho děje. Neříkám, že tam ta romantika v náznacích není, ale hlavní roli tu má pořád příběh.

Celkové hodnocení:  88 %

Děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

2 komentáře :

  1. Ta vypadá zajímavě :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A víš, že jsi mě na tuhle sérii právě nalákala? Mám ráda v knihách špetku romantiky, ale poslední dobou mě hodně young adult knih zklamalo. Podívám se napřed do knihovny a uvidím :)

    OdpovědětVymazat