čtvrtek 5. února 2015

Recenze - Malý princ

Oficiální anotace

Havárie letadla donutí vypravěče příběhu, který je zároveň autorovým alter egem, k přistání uprostřed pouště. Má zásobu pitné vody sotva na týden a proto musí opravit motor pokud možno co nejrychleji. Prvního dne ulehne unaven po celodenní práci a za úsvitu, stále tisíc kilometrů od nejbližšího lidského obydlí, ho probudí zvláštní hlásek, který ho žádá, aby nakreslil beránka... Alegorická pohádka pro děti i pro dospělé, kteří přemýšlí o ztraceném mládí a hledají životní moudrost, patří mezi nejvýznamnější díla svého druhu.
Byla přeložena do dvou set padesáti jazyků a do dnešního dne se jí prodalo více než sto čtyřicet milionů výtisků. 
Proč jsem si knihu vybrala
Malého prince jsem četla kdysi dávno na základní škole a moc dobře si pamatuji, jak se mi nelíbil. To jsem ale netušila, že mě k němu cesta zavede o deset let později a teprve tehdy ocením jeho skryté krásy. O znovupřečtení jsem uvažovala už dlouho, zvláště s příchodem filmu do kina. 
Trailer (k připravovanému filmu)


Něco málo k obálce a grafickému zpracování
Ilustrace jsou to první, co vás při vzpomínce na Malého prince zřejmě napadne. Mě tedy ano. Abych se přiznala, tak se mi autorův styl vážně líbí - je to takové jednoduché a pro děti srozumitelné. 
Hodnocení
The little princeMalý princ je kniha, kterou zná celý svět. Příběh o malém mužíčkovi, který opustí svou planetu a milovanou květinu a vydá se na pouť, která ho dovede až na Zem, kde se seznámí s letcem, který havaroval a vypráví mu svůj vlastní příběh - koho kde potkal a jak to tam vypadalo. Malý princ je kniha určená primárně pro děti, i když si nejsem příliš jistá, jestli dokáží děti plně porozumět skrytému významu autorova příběhu. 
Autorem je francouzský letec Antoine de Saint-Exupéry, který je znám i svými dalšími romány, Malý princ je ale tím, který ho nejvíce proslavil. Kniha se řadí mezi knihy pro děti, což plně nechápu. Příběh je psán velmi jednoduchým jazykem a působí jako pohádka, ale jen na první pohled. Pokud čtenář pohlédne pod povrch a zamyslí se nad celým příběhem, objeví úžasné poselství, které autor ve svém princovi skrývá. Díky postavě Prince a letce je tu také krásně ukázáno, jak protikladné je smýšlení dítěte a dospělého. Tyto dva světy tak kolidují a ukazují na věci, nad kterými by se někteří dospělí měli vážně zamyslet.

"Kdo chce doopravdy vidět, musí se dívat srdcem."
the little prince by evenliu
Do postavy letce se autor sám autostylizoval. Přemýšlí jako dospělý a občas úplně nechápe činy Malého prince. Ten pochází z jedné malé planetky, kde žil se svou přítelkyní květinou a vydal se na pouť, která skončila na zemi. Princ je příkladem čistého nezkaženého dítěte, které nic neskrývá a je upřímné. Autor své myšlenky a poselství zaobalil do vedlejších postav, které Malý princ potkává - ať už je to opilec, boháč či liška. 
Jaké jsou mé dojmy ze čtení této knihy? Velkým plusem je, že jsem knihu četla kdysi dávno coby dítě, takže můžu oba zážitky porovnat. Nemyslím si, že by kniha patřila do povinné četby na základní školu. Malý princ mi totiž připadal místy hodně filozofický a nad samotným poselstvím jsem se mnohdy sama zamýšlela. V na první pohled nevinných větách autor poukázal na klíčové problémy lidské existence. Velký plus rozhodně za nádherné ilustrace, které celou knihu doplňují a dokáží tak svět malého výletníka o trochu lépe přiblížit. 
Malého prince bych doporučila převážně starším čtenářům, kteří mají rádi pohádkové příběhy se skrytým podtextem, na kterým budou moci dumat. Není vyloučené ji dát i těm mladším - o mnohé je ale ochudíte.
Celkové hodnocení: 95 % 
Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE
Něco o autorovi
Antoine de Saint-Exupéry se narodil ve francouzské šlechtické rodině v Lyonu. Ve dvanácti letech poprvé letěl jako pasažér letadlem a tento zážitek ho tak zasáhl, že dokonce ke svému kolu přidělal křídla. Fascinace létáním způsobila, že později opustil studia architektury a místo toho získal diplom civilního a vojenského letce. V šestadvaceti letech debutoval povídkou Letec. S ocelovými ptáky spojil svůj život a láska k létání mu byla osudná. Během druhé světové války vzlétl z Korsiky nad okupovanou Francii a z této průzkumné výpravy se již nevrátil. Trosky jeho letounu byly nalezeny až v roce 2000 poblíž Marseille. Světová literatura mu vděčí za nesmrtelný příběh Malého prince.

6 komentářů :

  1. My sme tento týždeň čítali úryvok z tejto knihy a zaujala ma svojou originalitou už hneď od prvého momentu. Ešte som ju nikdy nečítala, doma ju tiež nemám ale raz si ju musím kúpiť :)
    Pekná recenzia :)

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mi Maly princ neprijde vylozene pro deti. Super recenze ;)
    Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. No ja som čítala Malého princa tiež na základnej, ale to bola asi 8/9 trieda a okamžite som si ju zamilovala a neprišlo mi to nejaké extra filozofické, ale je pravda, že možno, keby som to teraz čítala ešte raz, tak to ocením viac ako predtým. Každopádne som rada, že sa ti páčila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Četla jsem ho v devítce a plánuji, že si ho za pár let zas přečtu.. Upřímně je to jedna z knih, kterou bych si nedovolila recenzovat :D :)
    http://fantasy-maniak.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Malý princ je moje srdcovka :) Naprosto souhlasím s Tvým hodnocením...a na film jsem zvědavá, snad mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  6. Už nějaký ten rok se chystám si Prince znovu přečíst, ale pořád se toho bojím. Poprvé jsem totiž knížku musela přečíst povinně do školy ve druhé třídě a vím, že se mi knížka hodně, ale dooprvdy hodně, nelíbila.

    OdpovědětVymazat