pondělí 2. února 2015

Recenze - Mata Hari

Mata HariOficiální anotace

Tak dlouho o sobě spřádala legendy, až se sama stala legendou... Mata Hari... jméno, které se stalo synonymem špionky. Osud tak neuvěřitelný, že prostý životopis působí fantastičtěji než vymyšlený příběh.

„Rychle mě obejměte, polibte a nechte mě. Stoupněte si po mé pravici. Budu se na vás dívat. Sbohem." To jsou poslední slova, která Mata Hari pronesla, když 15. října 1917 stanula před popravčí četou.

Co tomu ale předcházelo? Kde začala a kudy vedla její spletitá, neuvěřitelná cesta? Jak se z chudého nizozemského děvčátka s obyčejným jménem Margaretha Zelleová stala mysteriózní tanečnice Mata Hari, milenka mnoha významných mužů, špionka a nakonec odsouzenkyně na smrt?


Ve zlaté éře, belle époque, pobláznila celou Paříž, zlomila mnohá srdce a její jméno letělo od úst k ústům. Všichni uvěřili, že je Orientálka a chrámová služebnice bohů, všichni podlehli jejím barvitým mystifikacím.


Proč jsem si knihu vybrala

O knihách z téhle edice slýchám jen samé dobré věci. Sama jsem četla Impresionisty, kteří se mi moc líbili, takže jsem neváhala a sáhla po Mata Hari. O téhle špionce toho vlastně moc nevím, jenom znám z doslechu její jméno... Takže proč se nedovědět více?

Něco málo k obálkám

Mata Hari: La Poudre Aux Yeux

Osobně preferuji naši obálku, která se hodí do řady beletrizovaných životopisů. Je na pohled nádherná - ty barvy se skvěle hodí k Mata Hari, která tu pózuje. Oficiální obálka není špatná, ale moc se mi nelíbí font písma.

Hodnocení

Mata HariMata Hari - jméno, které zná celý svět. Slavná nizozemská špionka, která byla popravena. Slavná svůdkyně s mnoha milenci, která okouzlila svým tancem celý svět. Kdo ale byla tahle tajemná žena doopravdy? Co se skrývá za fenoménem Mata Hari? Jaký je životní příběh obyčejné dívky Margarethy Zelleové, která nakonec skončila na popravišti? Neobyčejný osud obyčejné dívky vás naprosto uchvátí a nepustí. Většina lidí totiž zná jen důležitá fakta, ale neví, co se skrývá za nimi. Vstupte do světa Mata Hari a nechte se unést tragickým příběhem plným touhy, smutku a lásky...

Mata Hari je samostatně stojícím románem z pera francouzské spisovatelky Anne Braganceové. Jedná se o beletrizovaný životopis jedné z postav nizozemské historie, provázející hlavní hrdinku od jejího dětství až po její smrt. Beletrizace smutnému příběhu nizozemské ženy rozhodně pomohla - příběh je tak dynamičtější a čtenáři mají možnost se do Mata Hari více vcítit. Je tak přístupnější i pro obyčejné čtenáře, kteří neholdují strohým faktům a daleko raději si přečtou nějaký ten historický příběh. Anne Braganceová neopomněla samotný děj okořenit dopisy, které hlavní hrdinka posílala svým milovaným a známým, což dodává celé knize na jisté autentičnosti.

"Od této chvíle se tak bude jmenovat. Mata Hari!"

Belle EpoqueA jak dopadly postavy? Oproti jiným fiktivním světům se tu setkáváme s postavami, které jsou historicky doložené a žily. Jak už název knihy napovídá, hlavní hrdinkou je Mata Hari. Čtenáři mají jedinečnou možnost zjistit, kdo se vlastně skrývá za tímto uměleckým jménem. I přesto, že Margaretha Zelleová působí na první pohled jako pěkná fiflena a její pýcha nebere konce, čtenáři se s ní v jistém bodě možná i ztotožní a budou s ní soucítit.

Je to neobyčejně silná a tvrdohlavá žena, která dokázala to, co mnohé jiné ženy ne. Sice jsem její chování vždy neschvalovala, ale dělala to, co musela. Pokud jde o ostatní aktéry děje, velmi jsem si oblíbila služebnou Pauline. Autorka se snažila zachytit co nejvěrnější podobu všech osob, kteří proťali Mata Harin život, což se jí celkem povedlo.

A co moje dojmy z této zajímavé četby? Kniha mě vážně nezklamala. Byla jsem až překvapena, jak dobře se četla. Nejvíce na mě zapůsobilo prostředí, ve kterém se Margaretha nacházela. Ze stránek přímo čišela belle epoque. Měla jsem pocit, že se tam vážně nacházím, za což rozhodně palec nahoru. Soucítila jsem s Margarethou, což jsem také nečekala. A to hlavní - dověděla jsem se, jak to doopravdy bylo. Nic podobného jsem nečekala. Vážně ne.

Mata Hari bych doporučila všem milovníkům historie a zajímavých osobností, kteří by si rádi přečetli příběh o ženě s těžkým životním osudem, která se jen snažila přežít a splnit si své sny.

Celkové hodnocení: 85 %

Děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM za poskytnutí recenzního výtisku.
Více o knize ZDE.

Zdroje
Anotace a obálky
Obrázky

3 komentáře :

  1. Najradšej by som prečítala všetky knihy z tejto edície, Evita si ma získala okamžite, teraz mám na stole Grace - Kněžna monacká. Mata Hari mi tiež nesmie chýbať :)

    OdpovědětVymazat
  2. *odevzdaně sahá po seznamu knížek, co výhledově musí sehnat a přečíst* Vážně, musím přestat chodit k tobě na blog, taky se na prodlužování toho seznamu podílíš... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až jí budeš chtít půjčit, tak si řekni :D Já ráda... :D

      Vymazat