čtvrtek 26. února 2015

Recenze - Zom-B

Zom-B (Zom-B, #1)Oficiální anotace

Hrozivé útoky zombie jsou tu, nejdůležitější je přežít!

Když se na YouTube objeví první záběry útoků zombií, nikdo jejich pravosti nevěří. I když hrozí, že oživlí mrtví zpustoší celý svět. Avšak pro B je mnohem důležitější, aby přežila na střední škole a vyhnula se svému alkoholickému a tyranskému otci.

Když zombie dorazí k nim do školy, B bude muset rychle najít ještě někoho dalšího, kdo přežil, aby se zachránila. Musí vyměnit školní chodby za ulice vymřelého Londýna a hlavně přežít!

Proč jsem si knihu vybrala

Není to úplně jasné? Na Zombíky jsem se těšila už od doby, co jsem zjistila, že vyjdou i u nás. Mám je doma i v angličtině a tak do půlky jsem je nějak loni přečetla. Už si to ale nepamatuju, a tak jsem se vrhla na českou verzi, když je v tom příjemném hardbacku jako zbytek Darrenových knih. A pozor, zjistila jsem, že B Smithová je vlastně holka! Do teď jsem si totiž myslela (i když jsem knihu četla v aj), že je B kluk!

Trailer




Něco málo k obálkám

Zom-B (Zom-B, #1)زام-بی (زام-بی، #1)

Zpočátku jsem nebyla nijak nadšená z toho, že budeme mít jinou obálku než tu vlevo. Spletla jsem se, naši grafici si pohráli, přidali nového zombíka a já jsem vážně spokojená, protože na živo vypadá kniha vážně dobře. To ale nemění nic na tom, že ilustrovanou řadu vlevo miluju a nedám na ni dopustit. No, a to vpravo? Vážně zajímavé, trochu mi to připomíná zombíkovskou verzi Adama Lamberta.

Hodnocení

Pin by Alyssa Eddy on Idears | PinterestAnglie je pod útokem zombie. Nikdo ale zpočátku nevěnuje děsivým videím na YouTube pozornost - myslí si, že jde pouze o vtip. Realita je ale bohužel někde jinde. B Smithová žije v Londýně s matkou a rasistickým otcem, který se nebojí použít násilí,pokud s něčím nesouhlasí, nevyjímaje ve vlastní rodině. B je ráda, že s partičkou kamarádů proplouvá střední školou. Co se ale stane, když se všude objeví oživlí mrtví a jejich jedinou starostí bude to, jak si zachránit holý život? Zombie apokalypsa totiž začíná... a ve smrti se stírají i rozdíly v barvě pleti.

Zom-B je prvním dílem z plánované stejnojmenné dvanáctidílné série z pera Darrena Shana, známého u nás především díky sérii o poloupírovi Darrenovi Shanovi či Demonatě. Ve své další sérii se autor tentokrát zaměřuje na další z příšer, a to konkrétně na zombie. Už od samého Prologu autor ukazuje svůj vypravěčský um a nelítostně zabíjí na potkání. Mozky, střeva, maso, krev... To vše tu najdete. Jde přeci o zombíky! Po akčním začátku, kde autor odkrývá jednu z dalších zvrácených postav ze svých sérií (charakterově podobné Lordu Lítosti či Osmondu Suddovi), následuje každodenní život hlavní hrdinky B. Autor se zaměřuje především na problém rasismu a to, jak taková výchova může dítě změnit. Nevyhýbá se ani problémům domácího násilí. Píše svižným tempem, krátké kapitoly prokládá informacemi o tom, jak se zombie apokalypsa vyvíjí. Samotný konec knihy je neuvěřitelně napínavý a plný mozků...

Přemýšlela jsem o nacistech a tátovi.

"To není pravda," zašeptala jsem. "Nejsou stejní."

IA jak dopadly postavy? Darren Shan je známý svými netradičními postavami. Ani tentokrát nezůstal pozadu. Vůbec poprvé (až na výjimku v podobě Bec) je hlavní hrdinkou dívka, která má ale i přesto blíže ke klukům. Je tvrdá, nebojácná, nebojí se rvaček. B Smithová je vážně jedinečná a během celé knihy autor postupně odhaluje její postoj k samotnému rasismu a dalším problémům. Není jisté, zda se s ní dokážete ztotožnit, je totiž jiná. Ale to asi poznáte sami.

Její otec je naprostý kretén a extrémní rasista. Zasloužil by baseballkou po hlavě. Dále autor nezapomíná ani na kamarády B a další vedlejší postavy... A Soví muž. Mystérium, které jistě v dalších dílech bude hrát klíčovou roli.

A jaké jsou mé dojmy ze čtení téhle poměrně krvavé knihy? Od Darrena bych si nenechala ujít ani jeho nákupní seznam. Se zombíky ale moc zkušeností nemám, takže jsem byla opatrná a moc jsem neočekávala. Darren ale nemusel nic moc předvádět, protože si mě získal už po prvním dvou stránkách. Jeho tradiční styl, dávka nechutnosti, stupňované napětí a šokující konec... jop, to je můj nejoblíbenější autor na světě.

Zom-B bych doporučila všem milovníkům hororových příběhů, kteří mají rádi kratší, ale údernější příběhy a chtěli by vyzkoušet něco se zombíky.

Celkové hodnocení: 90 %

Zdroje:
Anotace a obálky
Obrázky

6 komentářů :

  1. Oho, tak to si chci přečíst! :D

    OdpovědětVymazat
  2. To vôbec neznie zle.Milujem príbehy kde vystupujú zombie :)

    OdpovědětVymazat
  3. já nikdy nemusela zombíky upíry ani démony, ale jak říkáš, od darrena i nákupní seznam!! :D když sem byla v londýně udělala jsem si menší nákup a přivezla si domů všech 9 vyšlých dílů a přelouskala je během pár dní :D a nemůžu se dočkat ažz mi přijde Zom-b nevěsta! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Posledních pár dní vydím tuhle knížku snad všude =) Horory moc nemusím, ale tenhle si možná přečtu. Jenom mě odrazuje to, že je to dvanácti dílná série.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, jako vždy skvělá recenze. Ale chtěla bych se zeptat, i když je nezvykle hlavní hrdinkou holka, myslíš že se knížka hodí i pro kluka? Myslím jasně, krev, maso, vnitřnosti to je ok ale nebude ho ,,rozptylovat" popis z pohledu hlavní hrdinky, holky? Mám totiž v plánu koupit tohle jako dárek, tak se ptám na názor někoho kdo užto četl. Děkuji moc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslim, že určitě :) Ona se chová víc jako kluk než holka, takže to skoro není ani poznat, takže bych se nebála.

      Vymazat