pondělí 2. března 2015

Mé knižní série (9)

Cílem tohoto meme je ukázat a vyfotit knižní série, které máte kompletní nebo čekáte na vydání dalších dílů a zodpovědět na pár otázek. Toto meme má na svědomí Roxanne.

Podeváté. Docela to letí, co? Vybrala jsem si sérii, kterou mám doma kompletní. A je to Měděný jezdec od Paulliny Simonsové


Jak ses o téhle sérii dozvěděla?

O knize se neustále debatovalo mezi Slováky na GoodReads. Teď už si přesně nepamatuji, kdo o ní mluvil, ale zaujalo mě to. Všichni ji hodnotili více než dobře. Tak jsem si řekla, proč bych to nezkusila... Četla jsem jí navíc souběžně s Bětkou, takže jsem alespoň mohla porovnat svoje zážitky.

Kolik dílů jsi zatím stihla přečíst?

Zatím jsem zvládla jenom první dva. Na Letní zahradu se neustále chystám. Dokonce jsem ji i začala, ale vždycky mě nějak opustila odvaha. Ta kniha je vážně tlusťoch a po zkušenosti s prvním dílem, do kterého jsem se musela mermomocí nutit, si dávám trochu odstup. Ale já Zahradu jednou pokořím, protože jsem zvědavá, jak vlastně příběh Máši a Alexe dopadne.



Co na tuhle sérii říkáš?

Tohle je hodně ošemetné, protože záleží na díle. První díl se mi líbil o dost méně. Asi to bylo i tím, že hlavní roli tam měla Taťána. Když se na to podívám zpětně, tak už bych knihu asi tak negativně nehodnotila. Hlavním problémem bylo, že je ta kniha děsně přeceňovaná a všichni mi tvrdili, že u ní budu stoprocentně brečet a že mě to několikrát vezme za srdíčko. Víc než toho jsem si spíše všímala rozsáhlých popisů autorky. Kdyby tak třičtvrtinu knihy proškrtala, byla bych o hodně víc spokojená. Na druhou stranu se mi ale vážně líbil popis blokády Leningradu, to bylo skvělé. Když opomenu nesympatickou hlavní hrdinku a nějaké logické faily, byl to docela fajn příběh. Druhý díl se mi pak líbil víc - jde ale pouze o části, které vyprávěl Alexandra. Taťánin život v Americe mi přišel nemastný neslaný, ale Alex to alespoň trochu zachraňoval. Bylo mi vážně líto, že jsem u knihy nebrečela a nevzalo mě to za srdce. Já vážně chtěla. S odstupem bych to ale hodnotila jako průměrnou romanci, která nebyla až tak zlá.

Který díl z celé série máš nejradši?

Tohle je taky těžké, protože v obou dílech se mi líbilo něco jiného. Ale asi uvedu Taťánu a Alexandra, protože tam mě bavily části, kde byl Alexandr. Už tu ale nebyla ta blokáda... Takže nevím, nevím. Hodně těžké. 

Jaká je tvoje oblíbená postava, proč?

Moje oblíbená postava je Taťánin bratr Paša. Neřeknu vám proč, ale přišel mi tam jako jediný normální. A nebudeme spoilerovat... Ale prostě jsem si ho oblíbila. Ještě by sem patřil Alexandrův kamarád Dimitrij. Samozřejmě, je to neuvěřitelně slizká a vtíravá postava... ale svým způsobem jsem ho měla vážně ráda. Alespoň to trochu oživoval. 


Kterou postavu fakticky nemůžeš vystát?

Vůbec mi nesedla Taťána. Nevím, čím to bylo... Možná tím, jak byla mladá a naivní. V reálném světě bychom my dvě nebyly nikdy kamarádky. Na druhou stranu ale musím ocenit, že se vážně snažila všechny zachraňovat a její láska k Alexandrovi byla upřímná. Pánví bych jistojistě praštila Dášu. Když totiž srovnám, jak se Máša (můj název pro Táňu) oproti Dáše chovala nesobecky a snažila se pomoci celé rodině, je to fakt rozdíl. Nemám moc ráda ani samotného Alexandra, ale u toho mi hlavně vadí jeho chování k ženám. Připomíná mi Travise z Krásné katastrofy - majetnický, hulvát, žárlivý... Takového chlapa do domu raději ne. 

Existuje nějaká scéna, na kterou jen tak nezapomeneš?

Nebudu tu spoilerovat, ale pokud jste četli, tak nastražte uši. Nikdy nezapomenu na scénu z Lazareva  v prvním díle. Pojmenovala jsem si ji pracovně Tys nade mnou, tys pode mnou. Plus ten stůl. To bylo vážně moc. Ale v dobrém - já se vážně zasmála! 

Když porovnáš originální a české obálky, které se ti líbí víc?

The Bronze Horseman (The Bronze Horseman, #1)The Bronze Horseman (The Bronze Horseman, #1)

U originálních se mi líbí jen některé (ta vpravo). Jinak jsem fanouškem těch našich, i když se mi moc nelíbí Taťána mi přijde na prvních dvou jako nějaký umrlec. Na druhou stranu fonty a to pozadí jsou moc pěkné na pohled. 

Která obálka se ti líbí nejvíc?

Nejvíc se mi líbí obálka třetího dílu, protože tam Taťána vypadá konečně jako holka a ne jako nějaká mrtvola. A ta zelená je fakt nádherná. 


A co na sérii říkáte vy?

7 komentářů :

  1. Ja mám doma len prvý diel, aj som ho začala čítať, ale po pár kapitolách som prestala a odvtedy som sa k tomu už nevrátila. Na tú knihu treba čas a radšej vždy siahnem po nejakej kratšej. Raz ju však určite dočítam. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Čítala som zatiaľ len Medeného jazdca a kniha sa mi veľmi páčila. Zo začiatku som si obľúbila Dášu ale názor som veľmi rýchlo zmenila, Dáša bola totálna krava a viac som si obľúbila Tatianu.Alexander bol fajn aj keď bol miestami výbušní a agresívny a štyl autorky sa mi veľmi páčilo a vôbec mi nevadilo že je tam viac opisov :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto sérii jsem prozatím nezačala číst, ale již se na nic chystám, proto ti děkuji za pěkný i časově vhodný příspěvek, ráda jsem si jej přečetla :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Jej, medený jazdec - tú sériu neskutočne chcem - mám iba Letnú záhradu a proste doma potrebujem aj prvé dva diely :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych si chtěla přečíst všechny díly, ale ještě jsem si je nekoupila. :)

    OdpovědětVymazat
  6. O této sérii se hodně mluvilo. Mě však nikdy moc nepřitahovala. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám Měděného jezdce ráda, ale do třetího dílu se mi nějak nechce pustit. Je to bichlička, což by asi pro mě zas takový problém nebyl, ale většina lidí říká, že je to hrozně nudné a nic se tam v podstatě neděje. Ale i přesto si chci Letní zahradu někdy přečíst, až se k ní teda dokopu, což nevím, kdy bude :)

    OdpovědětVymazat